Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Două surori siameze salvate de spitalul Papei

 
Două surori siameze salvate de spitalul Papei
  • 13 Iul 2020
  • 2616

O intervenție extraordinară și unică a avut loc la Spitalul Bambino Gesù din Roma, spital al Vaticanului. Două surori siamese din Africa Centrală au fost separate cu succes și sunt acum într-o formă excelentă.

Acesta este primul caz din Italia și, probabil, singurul din lume, al unei intervenții de succes pentru separarea adouă surori siameze lipite în zona cervicală, una dintre cele mai rare și complexe forme ale acestei patologii. După cum descrie ziarul italian La Stampa în detaliu, a fost nevoie de mai mult de un an de pregătire și studiu, precum și de trei operații preliminare și delicate, înainte de separarea finală din 5 iunie la Roma. Cele două fetițe au împărtășit același craniu și o mare parte din sistemul venos. A fost necesară o operație de 18 ore și prezența a peste 30 de persoane, medici și asistente.

O lună mai târziu, fetițele sunt bine, tocmai și-au sărbătorit cei doi ani, internate fiind la secția de neurochirurgie a spitalului administrat de Sfântul Scaun, în două paturi mici, una lângă alta, împreună cu mama lor.

Întâlnirea la spitalul Papei din Bangui

În iulie 2018, președintele spitalului Bambino Gesù, Mariella Enoc, a mers într-o misiune în Republica Centrafricană, la Bangui, capitala, pentru a urmări activitatea structurii pediatrice dorită de Papa Francisc la fața locului. Acolo a întâlnit surorile siameze nou-născute și a decis să le ducă la Roma pentru a le oferi o șansă de supraviețuire. Ervina și Prefina au ajuns astfel în Italia împreună cu mama lor pe 10 septembrie 2018. Primele examinări au confirmat faptul că fetele erau în stare bună de sănătate în general, parametrii neurologici și clinici fiind normali, ceea ce le-a permis specialiștilor să înceapă procedurile de separare.

Unite, dar diferite

Cazul nu este unul simplu, ba chiar este unic. Ervina și Prefina erau unite de o mare parte a părții din spate a capului, inclusiv ceafa. Ele împărtășeau oasele craniului și pielea, dar și o mare parte a sistemului venos. Cu toate acestea, chiar dacă erau unite, fiecare are propria personalitate. Prefina preferă jocurile și activitățile, Ervina este mai serioasă și mai atentă. Marea echipă de profesioniști au lucrat neobosit la pregătirea operației, dar și la viața lor de zi cu zi. Pregătindu-le pentru separare, stimulându-le pe fiecare cu un sistem de oglinzi, astfel încât să învețe să stabilească o relație vizuală și să recunoască fața și expresiile celeilalte, să le trezească. Datorită neuroreabilitării, fetițele ating un nivel de dezvoltare cognitivă și motorie similară cu copiii de vârsta lor.

 

Traducere: ACC



Sursa:aleteia.org