Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ţara Sfântă. Arhiepiscopul Pizzaballa: Lipsa pelerinilor nu stinge speranţa

 
Ţara Sfântă. Arhiepiscopul Pizzaballa: Lipsa pelerinilor nu stinge speranţa
  • 09 Iul 2020
  • 1516

"Pelerinajele în Ţara Sfântă sunt oprite aproape complet". Arhiepiscopul Pierbattista Pizzaballa, administratorul apostolic al Patriarhatului Latin de Ierusalim, explică cu amărăciune că situaţia de urgenţă cauzată de pandemie continuă să facă imposibilă sosirea pelerinilor: „În primul rând, deoarece graniţele sunt încă închise. Majoritatea ţărilor cu care există încă relaţii solicită carantina şi acest lucru, desigur, îi descurajează pe pelerini. La aceasta trebuie adăugat faptul că în ultima săptămână, în Israel şi Palestina, a existat un al doilea val foarte puternic de infecţii, care a înspăimântat foarte mult ".

Însă, virusul nu anulează rugăciunea

În aceste locuri sfinte, credinţa este pusă la grea încercare de faptul că, în multe cazuri, preoţii sunt nevoiţi să transmită online celebrările euharistice şi să se întâlnească cu credincioşii doar prin intermediul platformelor de socializare. Totuşi, asigură arhiepiscopul Pizzaballa, nu lipseşte intensitatea rugăciunii. "Suntem în Orient şi în Orient există o Biserică tradiţională – în sensul frumos al cuvântului – în care participarea la Sfânta Liturghie este resimţită profund. Una dintre problemele actuale ale familiilor este aceea de a nu putea participa sau de a participa într-un mod limitat la Sfintele Liturghii. Pentru a depăşi aceste dificultăţi, preoţii noştri parohi s-au organizat şi în vederea unor forme alternative de rugăciune, făcând vizite acolo unde este posibil şi formându-i pe capii de familie astfel încât să fie ei cei care să ducă celor dragi de acasă, Sfânta Împărtăşanie atunci când preotul nu este în măsură să facă acest lucru. Fără îndoială, rugăciunea rămâne sprijinul uman şi spiritual absolut necesar".

Preoţi noi pentru Ţara Sfântă: semn de speranţă

Iar rugăciunea se transformă şi într-un semn tangibil de speranţă, pentru că – spune mons. Pizzaballa – "a ne aşeza în faţa Domnului pentru rugăciunea de mijlocire, în acest moment, reprezintă pâinea necesară de care avem o extrem de mare nevoie, pe lângă pâinea de fiecare zi. Trăim în ţara în care Isus a înviat şi noi trebuie să păstrăm viziunea pascală a vieţii, făcută din cruce, dar şi din înviere". Până în prezent, în Ţara Sfântă au fost hirotoniţi unsprezece preoţi şi optsprezece diaconi, acesta fiind de asemenea un semn de optimism pentru viitor. "În ciuda tuturor eforturilor şi în ciuda tuturor diviziunilor, inclusiv ale diviziunilor politice, Domnul ne binecuvântează cu vocaţii şi îi mulţumim pentru toate acestea", a mai spus arhiepiscopul Pizzaballa.

Biserica este aproape de cei care suferă

Situaţia dificilă cauzată de pandemie a afectat grav existenţa a mii de familii din Ţara Sfântă care, de câteva luni, au rămas fără locuri de muncă, în special în regiunile cele mai sărace, precum Palestina şi Iordania. Biserica nu se eschivează şi, spune mons. Pizzaballa, a pus în mişcare un mecanism care permite în mod concret un răspuns la nevoile persoanelor aflate în dificultate. "O facem cu ajutor multor instituţii. Mă gândesc în special la Ordinul Suveran de Malta, împreună cu care am deschis Puncte de ajutor de urgenţă, în special în zona Betleemului, în nordul Palestinei şi în Ierusalimul de Est, precum şi în Iordania. Aceste Puncte de ajutor vin în sprijinul familiilor care, din cauza pandemiei, au rămas fără nimic şi se găsesc în pragul sărăciei. Am activat asistenţa alimentară, şcolară şi medicală. Este cel mai bun lucru pe care îl putem face în acest moment istoric", a explicat administratorul apostolic al Patriarhatului Latin de Ierusalim.

Viitorul apropiat

Arhiepiscopul Pizzaballa sintetizează viziunea asupra viitorului printr-o reflecţie concretă: "Am luat în considerare posibilitatea ca timp de aproximativ un an să trăim aşa cum trăim acum. Suntem conştienţi că, în privinţa pelerinajelor, nu vor mai exista numerele pe care le-am avut înainte: călătoriile vor fi mai complicate, chiar şi în perioada post-covid şi vor necesita implementarea unor măsuri care în trecut nu au fost luate. Pe scurt, pelerinajele vor trebui să se adapteze la situaţii noi, cu forme, metode şi itinerarii diferite. În acelaşi timp, însă, pelerinajul în Ţara Sfântă va avea întotdeauna caracteristica fundamentală a întâlnirii cu Isus în locurile naşterii, misiunii, morţii şi învierii sale. Acest lucru nu se va schimba niciodată".



Sursa:vaticannews.va/ro

Știri din aceeași categorie