Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să cerem împreună cu Fecioara Maria înțelepciunea inimii

 
Să cerem împreună cu Fecioara Maria înțelepciunea inimii
  • 05 Iul 2020
  • 1880

”Fecioara Maria să implore de la Dumnezeu pentru noi înțelepciunea inimii, ca să discernem semnele sale în viața noastră și să devenim părtași la misterele Împărăției sale”: cu această invocație, papa Francisc a încheiat alocuțiunea de la rugăciunea ”Îngerul Domnului” recitată duminică, 5 iulie 2020, împreună cu romanii și pelerinii prezenți la amiază în Piața San Pietro.

Pontiful a făcut un amplu comentariu la evanghelia duminicii, a XIV-a de peste an după calendarul roman sau latin, în care Isus îl preamărește pe Dumnezeu Tatăl pentru că a ascuns misterele Împărăției sale celor ”înțelepți și pricepuți” și le-a revelat ”celor mici”. La încheierea alocuțiunii sale, papa a relansat rezoluția ONU privind încetarea globală și imediată a focului.

Pagina Evangheliei proclamată la Sfânta Liturghie a acestei duminici (Matei 11,25-30), a remarcat papa în alocuțiunea sa, este alcătuită din trei părți: imnul de binecuvântare și mulțumire pe care Isus îl înalță spre Tatăl, ”pentru că a revelat celor săraci și simpli tainele Împărăției cerurilor”; legătura profundă și unică dintre Isus și Tatăl; în fine, îndemnul de a merge la El și de a-L urma pentru a găsi alinare.

Isus, așadar, îl preamărește pe Tatăl pentru că a ascuns ”celor înțelepți și pricepuți” secretele Împărăției sale, care sunt revelate, în schimb, ”celor mici”, care se deschid cu încredere la Cuvântul mântuirii, simt că au nevoie de El și așteaptă totul de la El. Apoi, Isus spune că a primit totul de la Tatăl.

Papa Francisc: «Îl numește ”Tatăl meu” pentru a afirma unicitatea raportului său cu El. Într-adevăr, numai între Fiul și Tatăl există o reciprocitate totală: unul îl cunoaște pe celălalt, unul trăiește în celălalt. Dar această comuniune unică este ca o floare care își desface petalele ca să reveleze gratuit frumusețea și bunătatea sa».

Îndemnul lui Isus ”Veniți la mine...” (v. 28) exprimă voința sa de a dărui ceea ce primește de la Tatăl. După cum Tatăl are o preferință pentru ”cei mici”, tot la fel Isus se adresează ”celor osteniți și împovărați”; mai mult, se pune el însuși printre aceștia pentru că El este ”blând și umil cu inima” (v. 29). La fel face și în Fericirile evanghelice, în special în cea dintâi și în cea de-a treia, care se referă la cei umili sau săraci în duh și la cei blânzi (cf. Matei 5,3.5).

În acest fel, Isus, ”cel blând și umil”, nu este un model pentru resemnați, nici o simplă victimă, ci Omul care trăiește ”din inimă” această condiție în deplină transparență la iubirea Tatălui, adică la Spiritul Sfânt. El este modelul ”celor săraci în spirit” și al tuturor celorlalți ”fericiți” ai Evangheliei, care împlinesc voința lui Dumnezeu și dau mărturie pentru Împărăția sa.

Papa Francisc: «”Odihna” pe care Isus o oferă celor osteniți și împovărați nu este o ușurare doar psihologică sau o pomană dată, ci bucuria celor săraci de a fi evanghelizați și constructori ai noii umanități. Este un mesaj pentru toți oamenii de bună voință, pe care Isus îl adresează și astăzi într-o lume care îl preamărește pe cel care se face bogat și puternic, nu contează prin ce mijloace, și uneori încalcă persoana umană și demnitatea ei. Și este un mesaj pentru Biserică, chemată să trăiască faptele de milostenie și să-i evanghelizeze pe cei săraci».

La încheierea alocuțiunii sale, papa a cerut ajutorul Fecioarei Maria, ”cea mai umilă și cea mai mare dintre toate făpturile”, pentru ca ea ”să implore de la Dumnezeu pentru noi înțelepciunea inimii” și să învățăm astfel a discerne ”semnele sale” în viața noastră. În acest fel, putem deveni ”părtași la acele mistere care, fiind ascunse celor mândri, sunt revelate celor umili”.

După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată în limba latină împreună cu romanii și pelerinii prezenți, papa a făcut un important apel referitor la situația internațională.

Papa Francisc: «Săptămâna aceasta, Consiliul de securitate al Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție care predispune unele măsuri pentru a înfrunta urmările devastatoare ale virusului Covid-19, în special pentru zonele care au fost deja afectate de conflicte. Este lăudabilă cerința unui acord de încetare a focului global și imediat, care ar permite pacea și securitatea indispensabile pentru a furniza asistența umanitară de o necesitate atât de urgentă. Formulez urarea ca atare decizie să fie pusă în practică de o manieră efectivă și cât mai repede pentru binele atâtor persoane care suferă. Fie ca această rezoluție a Consiliului de securitate să devină un prim pas curajos pentru un viitor de pace».

Salutând, în fine, grupurile de romani și pelerini din diferite țări, papa a menționat în mod special prezența polonezilor și a binecuvântat ”marele pelerinaj al familiei [postului] Radio Maria la sanctuarul din Czestochowa, care va avea loc sâmbăta viitoare, la centenarul nașterii Sfântului Ioan Paul al II-lea, sub motto-ul «Am încredințat totul Mariei».

Rugăciunea ”Îngerul Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 

 



Sursa:vaticannews.va/ro