Duminică, 8 martie 2020, reprezintă data care a trasat linia de demarcaţie între "înainte" şi "după" în modul de desfăşurare a misiunii papei Francisc. La 8 martie, papa Francisc a recitat rugăciunea antifonului marian "Angelus" în format audio-video live, din Biblioteca Palatului Apostolic.
«E un pic ciudată această formă de a ne ruga astăzi "Îngerul Domnului", cu papa "în colivia" bibliotecii, dar eu vă văd, vă sunt aproape. (…)» – a spus pontiful în alocuţiunea care a însoţit rugăciunea şi binecuvântarea, precizând că acea modalitate neobişnuită avea scopul îndeplinirii dispoziţiilor sanitare preventive în vederea limitării transmiterii noului coronavirus.
La finalul rugăciunii, papa s-a prezentat la fereastra Bibliotecii, salutându-i cu mâna pe cei prezenţi în Piaţa San Pietro.
La acea dată, încă nu ştim că spaţiul în care se adună credincioşii locali şi pelerinii avea să rămână gol şi tăcut, umplut însă de rugăciunea Sfântului Părinte şi de speranţele lumii.
Crucea – ancoră şi cârmă la ceas de încercare
Să ne amintim de momentul extraordinar de rugăciune din 27 martie, în ceasul serii, în Vinerea Sfântă. Singur, pe ploaie, pontiful se roagă şi îndeamnă omenirea să nu se teamă şi să se încredinţeze Domnului, spunând: «Avem o ancoră: în crucea sa am fost mântuiţi. Avem o cârmă: în crucea sa am fost răscumpăraţi. Avem o speranţă: în crucea sa am fost vindecaţi şi îmbrăţişaţi, aşa încât nimic şi nimeni să nu despartă de iubirea sa răscumpărătoare».
Vindecarea lumii în centrul catehezelor din anul marcat de pandemie
Rugăciunea şi reflecţia asupra situaţiei de urgenţă sanitară s-au aflat şi în centrul catehezelor audienţelor generale din 2020, papa Francisc dedicând rugăciunii o întreagă serie de cateheze începute în data de 6 mai şi reluate pe 7 octombrie. Cu începere din luna august, pontiful a dedicat catehezele temei "Vindecarea lumii", evidenţiind, mai ales în cadrul audienţei generale din 19 august, importanţa accesului universal la vaccinul anti-Covid.
Un al treilea ciclu de cateheze, cu desfăşurare din luna ianuarie până la sfârşitul lunii aprilie, a fost dedicat Fericirilor. În 2020, numărul total al audienţelor generale este de 46, iar 58 corespunde rugăciunilor "Angelus" şi "Regina Coeli" pe care papa Francisc le-a recitat în cursul aceluiaşi an în cadrul cărora a făcut numeroase apeluri la pace în lume. La rugăciunea "Angelus" din 19 iulie 2020, pontiful şi-a îndreptat gândul în special către populaţiile ale căror suferinţe cauzate de pandemia de coronavirus sunt agravate de situaţii de conflict şi, pornind la rezoluţia Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, a reînnoit apelul la "încetarea imediată a conflictelor la nivel global", pentru a se obţine pacea şi securitatea, esenţiale în vederea oferirii asistenţei umanitare necesare.
Tot în anul marcat de pandemie şi de restricţiile impuse în acest context care, în Italia, au inclus imposibilitatea credincioşilor de a participa la celebrările euharistice, papa Francisc a autorizat transmiterea în direct în modalitate streaming a Sfintelor Liturghii celebrate în fiecare dimineaţă, în capela Casei Sfânta Marta, cu începere de la ora locală 7. Celebrările euharistice au fost transmise din 9 martie până în 18 mai 2020 – dată care a marcat centenarul naşterii sfântului Ioan Paul al II-lea, când papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie la mormântul predecesorului său, din bazilica vaticană. Transmiterea Sfintelor Liturghii a fost distribuită în mod gratuit prin Vatican Media.
Enciclica socială "Fratelli tutti"
2020 este şi anul celei de a treia scrisori enciclice a papei Francisc. Intitulată "Fratelli tutti", enciclica socială care indică fraternitatea şi prietenia socială ca fiind căile necesare edificării unei lumi mai bună, mai justă şi mai pacifică a fost publicată în data de 4 octombrie 2020. În document, pontiful reiterează cu forţă respingerea războiului şi a globalizării indiferenţei.
Exortaţia apostolică post-sinodală "Querida Amazonia"
Anterior, pe 12 februarie, a fost publicată exortaţia apostolică post-sinodală "Querida Amazonia" (Dragă Amazonia). Rezultat al Sinodului special al episcopilor pentru regiunea Amazonia, desfăşurat în luna octombrie 2019, exortaţia trasează noi căi de evanghelizare, precum şi de îngrijire a mediului şi a celor săraci, papa Francisc exprimându-şi speranţa într-un nou impuls misionar şi încurajând rolul laicilor în comunităţile bisericeşti.
Anul aniversar special "Laudato si'
În 2020 s-au împlinit şi cinci ani de la publicarea scrisorii enciclice "Laudato si'", a papei Francisc, despre grija pentru casa noastră comună. Semnată de pontif la 24 mai 2015, enciclica a fost dată publicităţii pe 18 iunie a aceluiaşi an. Documentul papal subliniază importanţa ecologiei integrale, în care preocuparea pentru natură, echitatea faţă de cei săraci, angajamentul în societate, dar şi bucuria şi pacea interioară rezultă a fi inseparabile.
Duminică, 24 mai a.c., a început Anul aniversar special "Laudato si'", un an inspirat din enciclica papei Francisc "Laudato si', dedicat îngrijirii casei noastre comune, an marcat prin diverse iniţiative, cu un accent evident pe "convertirea ecologică".
Proclamarea anului special pastoral "Familia Amoris Laetitia"
2020 marchează şi proclamarea, de către papa Francisc, a unui an special pastoral "Familia Amoris Laetitia", la împlinirea a cinci ani de la exortaţia apostolică "Amoris Laetitia". Anul special pastoral "Familia Amoris Laetitia se va desfăşura în perioada 19 martie 2021 – 26 iunie 2022, întreaga Biserică fiind îndemnată să promoveze iniţiative spirituale, pastorale şi culturale pentru a însoţi familiile care se confruntă cu provocările timpurilor noastre.
Printre numeroasele mesaje video...
De asemenea, pe 12 decembrie, papa Francisc a transmis un scurt mesaj video participanţilor la întâlnirea despre climă "High Level Virtual Climate Ambition" –desfăşurată în modalitate on-line şi organizată de ONU – pentru a reitera angajamentul Vaticanului de a reduce emisiile nete la zero înainte de 2050.
"A venit timpul unei schimbări de traseu", evidenţiază papa în mesaj, "pentru a nu fura tinerelor generaţii speranţa într-un viitor mai bun".
Printre Scrisorile Apostolice din 2020, iese în evidenţă "Patris corde" (Cu inimă de Tată), publicată cu prilejul împlinirii a 150 de ani de când papa Pius al IX-lea, în 1870, l-a proclamat pe sfântul Iosif patron al Bisericii universale. Prin acest document, papa Francisc a stabilit "Anul sfântului Iosif" care se va încheia la 8 decembrie 2021.
Celebrări liturgice speciale prezidate de pontif
În anul 2020 au avut loc şi celebrări liturgice speciale prezidate de pontif. La 26 ianuarie, papa Francisc a prezidat, în bazilica vaticană, Sfânta Liturghie în Duminica Cuvântului lui Dumnezeu, stabilită de pontif în 2019, după celebrarea euharistică fiind oferită Biblia unui număr de 40 de mii de persoane, iniţiativa urmărind valorizarea cunoaşterii Sfintei Scripturi în rândul creştinilor şi reprezentă totodată un pas ulterior în dialogul ecumenic.
În seara din Vinerea Sfântă, pe 10 aprilie 2020, papa Francisc a prezidat rugăciunea Calea Sfintei Cruci, pe esplanada Bazilicii San Pietro şi nu la Colosseum, cum se obişnuia în fiecare an, meditaţiile şi rugăciunile fiind propuse de Capelania Penitenciarului Due Palazzi", din Padova.
După celebrarea Căii Sfintei Cruci, papa nu a rostit nici un discurs, dar rugăciunea sa tăcută a fost mai puternică decât oricare alt cuvânt. Aceiaşi rugăciune tăcută îl va însoţi câteva luni mai târziu, pe 8 decembrie, în solemnitatea Neprihănita Zămislire, când pontiful s-a rugat în formă privată la imaginea Fecioarei Maria. La primele ore ale dimineţii, pe ploaie, însoţit de câţiva colaboratori, papa a depus un buchet de trandafiri albi la monumentala statuie a Maicii Domnului din centrul istoric al Romei. Din cauza pandemiei, tradiţionalul pelerinaj public, cu participarea numeroasă a credincioşilor fusese anulat.
Şi duminică, 12 aprilie 2020, în solemnitatea Învierii Domnului Nostru Isus Cristos, papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie în bazilica San Pietro, la Altarul Confesiunii, fără prezenţa credincioşilor. După celebrarea euharistică, pontiful a adresat tradiţionalul Mesaj Urbi et Orbi (către Cetate şi Lume), pontiful îmbrăţişând în mod ideal toate rănile omenirii care se confruntă cu pandemia de coronavirus.
În mesajul pascal "Urbi et Orbi" din Duminica Paştelui papa Francisc ne-a îndemnat ca, în contextul actualei crize cu care ne confruntăm, să nu uităm de atâtea alte stări de urgenţă care poartă cu sine suferinţa multor persoane, exprimându-şi apropierea faţă de populaţiile din Asia şi Africa care trec prin grave crize umanitare, precum populaţia din regiunea Cabo Delgado, în nordul Mozambicului.
Duminică, 22 noiembrie, papa Francisc a prezidat, în bazilica vaticană, Sfânta Liturghie în cadrul căreia a avut loc ceremonia de preluare a Crucii Zilei mondiale a tinerilor (ZMT), pontiful anunţând şi modificarea datei în care se marchează la nivel diecezan Ziua mondială a tinerilor. De obicei, întâlnirea diecezană a tinerilor se desfăşura în Duminica Floriilor. Începând cu anul 2021, ediţia diecezană a Zilei mondiale a tinerilor se va desfăşura în ultima duminică a anului liturgic, în solemnitatea "Cristos, regele universului".
Acordul provizoriu dintre Sfântul Scaun şi Republica Populară Chineză
Tot în 2020, a fost prelungit pentru încă doi ani Acordul provizoriu dintre Sfântul Scaun şi Republica Populară Chineză, privind numirea episcopilor, în vederea continuării dialogului deschis şi constructiv "pentru a favoriza viaţa Bisericii Catolice şi binele poporului chinez". Prelungirea Acordului a fost urmată de numirea unui nou episcop, mons. Tommaso Chen Tianhao, care va păstori Dieceza de Qingdao.
În data de 10 noiembrie 2020, Sfântul Scaun a publicat Raportul privind abuzurile sexuale ale fostului cardinal şi arhiepiscop de Washington, Theodor Edgar McCarrick, depus de papa Francisc din starea clericală. Cardinalul secretar de stat Pietro Parolin a afirmat că publicarea Raportului s-a făcut fiind "mişcaţi de căutarea adevărului, pentru ca erorile trecutului să nu se mai repete". Despre această pagină dureroasă pentru Biserică a vorbit însuşi papa Francisc la audienţa generală din 11 noiembrie 2020, când a spus: «Ieri a fost publicat Raportul despre cazul dureros al fostului cardinal Theodore McCarrick. Reînnoiesc apropierea mea faţă de victimele oricărui abuz şi angajarea Bisericii pentru a dezrădăcina acest rău».
Cel de-al şaptelea consistoriu din pontificatul papei Francisc
La 28 noiembrie, a avut loc cel de-al şaptelea consistoriu din pontificatul papei Francisc, consistoriu destinat creării a treisprezece cardinali, lista incluzând nume de prelaţi de pe toate continentale şi din ţări precum Ruanda şi Brunei care – prin arhiepiscopul de Kigali, mons. Antoine Kambanda şi vicarul apostolic, mons. Cornelius Sim – fac parte din "geografia" Colegiul Cardinalilor.
Pentru papa Francisc, 2020 a fost un an fără călătorii apostolice internaţionale, pontiful limitându-se la vizite pastorale pe teritoriul Italiei, precum vizita în oraşul italian Bari, de duminică, 23 februarie, cu prilejul întâlnirii de reflecţie spirituală cu tema "Marea Mediterană frontieră de pace" şi vizita privată efectuată sâmbătă, 3 octombrie, la Assisi, oraşul sfântului Francisc, unde a semnat enciclica "Fratelli tutti" despre fraternitate şi prietenie socială.
Mesaje video şi perspectiva călătoriei apostolice în Irak
Pe parcursul anului 2020, Sfântul Părinte a înregistrat numeroase mesaje video. Printre acestea s-a aflat Mesajul transmis vineri, 25 septembrie, participanţilor la cea de-a 75-a aniversare a înfiinţării Organizaţiei Naţiunilor Unite, aniversare ce a constituit un prilej "pentru a reafirma dorinţa Sfântului Scaun ca această organizaţie să fie un autentic semn şi instrument de unitate între state şi de slujire a întregii familii umane". Mesajul a reprezentat totodată un apel la încetarea cursei înarmărilor, la protejarea drepturilor migranţilor şi la regândirea sistemelor economice şi financiare, atrăgând atenţia asupra condiţiei multor copii, victime ale avortului şi lipsei şcolaritării.
Un alt mesaj video a fost adresat participanţilor la reuniunea privind criza umanitară din Siria şi Irak, organizată on-line de Departamentul în slujba dezvoltării umane integrale. Cu scopul de a dezbate şi reflecta asupra gravelor probleme care afectează şi în prezent populaţiile din Siria, Irak şi ţările limitrofe, reuniunea de lucru a avut loc în data de 10 decembrie 2020. În Mesaj, pontiful şi-a exprimat intensa dorinţă ca "prezenţa creştină în aceste ţări să continue să fie un semn al păcii", spunând: "Orice efort – mic sau mare – făcut pentru a promova procesul de pace este asemenea aşezării unei cărămizi în edificarea unei societăţi drepte, care este deschisă primirii şi în care toată lumea poate găsi un spaţiu unde să locuiască în pace".
De altfel, papa Francisc va efectua o călătorie apostolică în Irak în zilele 5-8 martie 2021, la invitaţia autorităţilor religioase şi civile irakiene, Potrivit comunicatului Sălii de Presă a Sfântului Scaun, pontiful va merge la Bagdad, Irbil, Mosul și Qaraqosh. Primul papă care a vrut să meargă în Irak pe urmele patriarhului biblic Abraham a fost Ioan Paul al II-lea, dar vizita a fost amânată de autorităţile irakiene din acea perioadă şi nu s-a mai transformat în realitate.