Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Euharistia, nu doar un gest social: este unirea cu Cristos și cu frații

 
Papa Francisc: Euharistia, nu doar un gest social: este unirea cu Cristos și cu frații
  • 15 Iun 2020
  • 2526

Duminică, 14 iunie 2020, papa Francisc a recitat antifonul marial ”Îngerul Domnului” de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic împreună cu romanii și pelerinii prezenți în Piața San Pietro. În alocuțiunea sa, papa a subliniat efectul mistic, al unirii cu Cristos, dar și cel comunitar, cu frații, al Sfintei Euharistii. La saluturile finale, pontiful a atras atenția asupra situației dramatice din Libia și a elogiat Ziua internațională a donatorului de sânge.

La rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată duminică la ora Romei 12.00 de la fereastra apartamentului pontifical împreună cu romanii și pelerinii prezenți în Piața San Pietro, papa Francisc a revenit asupra solemnității ”Trupul și Sângele Domnului” și a scos în evidență ”dublul rod al Euharistiei: uniunea cu Cristos și comuniunea dintre cei care se hrănesc din El”, un rod care ”dă naștere și reînnoiește fără încetarea comunitatea creștină. Biserica face Euharistia, dar este mai fundamental că Euharistia face Biserica, și îi permite să fie misiunea ei, mai înainte de a o îndeplini”. ”Fecioara Sfântă”, a încheiat papa alocuțiunea de la ”Angelus”, ”să ne ajute să primim întotdeauna cu uimire și gratitudine marele dar pe care Isus ni l-a făcut lăsându-ne Sacramentul Trupului și al Sângelui său”.

Pontiful a scos în evidență lectura a doua a solemnității, luată din Scrisoarea I a Sfântului Apostol Paul către Corinteni (10,16-17), care ”trezește credința noastră în acest mister de comuniune”. Apostolul neamurilor ”subliniază două efecte ale potirului împărtășit și ale pâinii frânte: efectul mistic și efectul comunitar”.

Efectul mistic sau spiritual se referă la ”uniunea cu Cristos, care în pâine și în vin se oferă pentru mântuirea tuturor. Isus este prezent în sacramentul Euharistiei ca să fie hrana noastră, pentru a fi asimilată și a deveni în noi acea forță de reînnoire care redă energie și dorința de a porni din nou la drum, după fiecare oprire și după fiecare cădere. Dar aceasta cere asentimentul nostru, disponibilitatea noastră de a lăsa să fie transformate viața noastră, modul nostru de a gândi și de a acționa; altfel, celebrările euharistice la care participăm se reduc la rituri goale și formale. De multe ori, unul merge la Liturghie, dar o face pentru că trebuie să meargă, ca la un act social; plin de respect, dar social. Însă misterul este altceva: este Isus prezent care vine să ne hrănească”.

Al doilea efect al Euharistiei evidențiat de papa Francisc este unul comunitar: este o singură pâine, iar noi, deși suntem mulți, suntem un singur trup (v. 17). Este comuniunea reciprocă a celor care participă la Euharistie, atât de profundă încât devin între ei un singur trup, după cum unică este pâinea care se frânge și se distribuie. Suntem comunitate, hrăniți de trupul și sângele lui Cristos.
Papa Francisc: «Împărtășirea cu trupul lui Cristos este semn eficace de unitate, comuniune, împărtășire. Nu se poate participa la Euharistie fără a se angaja într-o fraternitate reciprocă, sinceră. Dar Domnul știe bine că numai puterile noastre omenești nu sunt îndeajuns pentru aceasta. Mai mult, știe că între discipolii săi va fi mereu ispita rivalității, invidiei, prejudecății, dezbinării... Cunoaștem cu toții aceste lucruri. De aceea, El ne-a lăsat Sacramentul Prezenței sale, concrete și permanente, astfel încât, rămânând uniți Lui, putem primi întotdeauna darul iubirii fraterne».

După rugăciunea ”Angelus”, Sfântul Părinte a făcut două apeluri despre situația internațională, începând cu nordul Africii:
Papa Francisc: «Urmăresc cu mare îngrijorare și adâncă durere situația dramatică din Libia. A fost prezentă în rugăciunea mea din ultimele zile. Îndemn organizațiile internaționale și pe cei care au răspunderi politice și militare să relanseze cu convingere și determinare căutarea unui parcurs spre încetarea violențelor, care să ducă la pace, la stabilitate și la unitatea țării. Mă rog, de asemenea, pentru miile de migranți, refugiați, solicitanți de azil și de evacuați interni din Libia. Situația sanitară a agrava condițiile lor și așa precare, făcându-i mai vulnerabili la formele de exploatare și violență. Există cruzime. Îndemn comunitatea internațională să pună la inimă condiția lor, găsind parcursuri și oferind mijloace pentru a le asigura protecția de care au nevoie, o condiție demnă și un viitor de speranță. Frați și surori, toți avem o responsabilitate pentru aceasta, nimeni nu se poate simți dispensat. Să ne rugăm cu toții, în tăcere, pentru Libia».

Al doilea apel al papei Francisc a avut în vedere o frumoasă inițiativă care contribuie decisiv la viața celor bolnavi:
Papa Francisc: «Se marchează astăzi Ziua internațională a donatorului de sânge. Este o ocazie de a încuraja societatea să fie mai solidară și sensibilă cu cei care au nevoie de sânge. Salut voluntarii prezenți și îmi exprim aprecierea mea față de toți cei care fac gestul acesta simplu, dar foarte important de ajutorare a aproapelui: a dona sânge».

Salutându-i, în fine, pe romanii și pelerinii prezenți, precum și pe cei care urmăreau rugăciunea cu ajutorul mass-media, papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică, ce ajunge la toți cei care o primesc în spirit de credință. 



Sursa:www.vaticannews.va