Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cele 10 boli cauzate de noua tehnologie

 
Cele 10 boli cauzate de noua tehnologie
  • 09 Iun 2020
  • 3587

Tehnologia a deturnat calitatea vieții noastre?

Când vorbim despre numărul din ce în ce mai mare de persoane dependente de tehnologie, ne imaginăm imediat zombie ai smartphone-urilor care abia pot purta o conversație, deoarece sunt ocupați în permanență cu verificarea notificărilor apărute pe telefonul lor, sau ne aducem aminte de momentul în care cel mai preocupat de selfie-uri prieten al nostru aproape a fost lovit de o mașină în timp ce încerca să facă story-ul perfect pentru Instagram. Dar o scurtă verificare a dovezilor dezvăluie un adevăr șocant: toți suntem niște dependenți de tehnologie, într-o anumită măsură. Cei mai mulți dintre noi petrecem aproape trei ore pe zi pe smartphone-urile și tabletele noastre, fără a mai calcula și timpul pe care îl petrecem în fața unui computer.

Tehnologia a deturnat calitatea vieții noastre? Perioada de timp pe care o petrecem cu și prin dispozitivele noastre a crescut exponențial în ultimii ani, iar costul acestei creșteri a venit în mare parte în detrimentul lucrurilor care sunt văzute ca factori esențiali în promovarea unei bune sănătăți și a relațiilor de calitate și a unui nivel ridicat de bunăstare personală.

Ceea ce mulți dintre noi considerăm a fi „tehnologie nouă” nu mai este atât de nouă, iar ultimele două decenii - în timpul cărora o mare parte din viața de zi cu zi a societății noastre a fost petrecută în fața unui ecran - nu au trecut fără să își lase amprenta. Obiceiurile și procesele noastre de lucru au fost transformate, adesea cu efecte foarte pozitive. Cu toate acestea, excesele de orice fel sunt în detrimentul sănătății oamenilor, iar utilizarea tehnologiei nu face excepție. În consecință, bolile tehnologice devin din ce în ce mai frecvente. Următoarele sunt unele dintre cele mai frecvente boli rezultate din utilizarea excesivă a dispozitivelor digitale:

1.                  Încețoșarea ochilor (în plus față de alte probleme ale ochilor) poate fi cauzată de petrecerea prea mult timp privind la un ecran. Simptomele includ ochi roșii, vedere încețoșată și, în cazuri mai extreme, chiar greață.

2.                  Tendonita este cauzată de obiceiul de a utiliza brațele și încheieturile noastre în poziții nefirești în timp ce utilizăm o tastatură, mouse, telefon mobil sau controler pentru console de jocuri. În funcție de cauza specifică și zona afectată, uneori este denumită „textinită” sau „Nintendonită”.

3.                  Hidrodenita palmară PlayStation este o boală de joc caracterizată prin inflamații și petele roșii pe palmele mâinilor după utilizarea îndelungată a controlerelor de consolă de jocuri, cauzată în principal de menținerea controlerului timp îndelungat și de mișcări repetate de apăsare a butoanelor.

4.                  Pierderea auzului indusă de zgomot poate fi suferită de persoanele care ascultă în mod obișnuit muzică la niveluri mari de volum în căști. O astfel de expunere prelungită la un număr mare de decibeli poate provoca deteriorarea treptată și ireversibilă a structurilor urechii interne.

5.                  Sindromul FOMO (Teama de a pierde notificări) este o tulburare psihologică caracterizată de anxietate și stres, ca urmare a temerii că pierdeți o experiență importantă sau interesantă. Rata rapidă de dezvoltare tehnologică și disponibilitatea informațiilor pe social media înseamnă că suntem mai conștienți ca niciodată despre ceea ce cumpără sau fac alți oameni. În consecință, suntem mai susceptibili decât înainte de „invidia gadgetului” și / sau de îngrijorarea că, nefiind la curent cu fluxurile noastre de Facebook sau Twitter, de exemplu, vom rata unele videoclipuri virale, cel mai recent tech-feed sau cele mai noi știri despre prietenii noștri sau celebritățile preferate.

6.                  Sindromul de vibrații fantomă este un semn al dependenței de telefonul mobil. Se întâmplă atunci când avem senzația că telefonul mobil vibrează în buzunar, chiar dacă de fapt nu vibrează.

7.                  Nomofobia (scurt pentru „fobia fără telefon mobil”) este teama pe care unii dintre noi o avem de a nu avea telefonul mobil cu noi sau de a nu-l putea folosi din cauza lipsei de viață a bateriei sau lipsei unui semnal bun . În cazuri extreme, poate provoca chiar un atac de anxietate.

8.                  Insomnia poate fi cauzată de utilizarea telefoanelor mobile și a tabletelor târziu noaptea, ceea ce este destul de frecvent; mulți oameni dorm cu telefoanele mobile lângă ei. De fapt, petrecerea orelor de noapte pe rețelele de socializare își are acum propriul nume: „vamping”, făcând referire la cele mai faimoase creaturi ale nopții (nu trebuie confundat cu alte utilizări ale cuvântului).

9.                  Cyberchondria este versiunea digitală a hipocondriei. Este obiceiul de a căuta pe web obsesiv informații despre îngrijirea sănătății, cu teama că s-ar putea să aveți o boală rară despre care ați citit pe un site webdedicat sănătății, indiferent de veridicitatea informațiilor.

10.               Dependența de tehnologie, în special de utilizarea internetului, atrage atenția sporită în întreaga lume. La începutul acestui an, Institutele Naționale de Sănătate au decis pentru prima dată să finanțeze un studiu despre dependența de internet în Statele Unite. Deși nu există încă un consens în comunitatea științifică cu privire la definiția și criteriile exacte pentru dependența tehnologică, este recunoscut, în general, că un număr semnificativ de oameni suferă de excese de activități online, inclusiv jocuri, jocuri de noroc, sexting, pornografie și chiar navighează obsesiv pe social media sau pe site-uri în general.

În timp ce înțelegerea noastră, științifică, a acestor boli este încă, în unele cazuri, preliminară, pericolele reale pe care le prezintă consolidează teoria conform căreia este o idee bună să se înceapă să se ia măsuri pentru a le preveni.

 

Sursa: aleteia.org

Traducerea: Ioan - Ștefan Dumitraș