Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Dumnezeu se propune, nu se impune

 
Dumnezeu se propune, nu se impune
  • 03 Mai 2020
  • 2325

Isus, bunul păstor, ”ne cheamă pe nume pentru că ne iubește”: a spus papa Francisc în alocuțiunea de la rugăciunea ”Bucură-te, regina cerului”, recitată în biblioteca Palatului Apostolic duminică, 3 mai 2020. Cea de-a patra duminică pascală, după ritul roman sau latin, poartă fizionomia teologică a unei imagini pastorale pe care Isus o folosește la Evanghelia duminicii (Ioan 10,1-10) pentru a se prezenta pe sine drept ”bunul păstor”. ”Oile ascultă glasul lui”, spune Isus despre adevăratul păstor, ”el își cheamă oile pe nume” (v. 3).

Papa Francisc: «Domnul ne cheamă pe nume, ne cheamă pentru că ne iubește. Dar, spune mai departe Evanghelia, există alte glasuri, care nu trebuie urmate: glasurile străinilor, hoților și tâlharilor care vor răul oilor».

”Aceste diferite glasuri”, a remarcat papa, ”răsună în interiorul nostru. Este vocea lui Dumnezeu, care cu delicatețe vorbește conștiinței, și este vocea ispititoare care duce la rău. Cum să facem pentru a recunoaște glasul bunului Păstor și glasul hoțului, cum să facem ca să deosebim inspirația lui Dumnezeu de ademenrile celui rău? Putem învăța să discernem aceste două voci: ele vorbesc, de fapt, două limbi diferite, altfel spus, au modalități opuse de a bate la ușa inimii noastre. Vocea lui Dumnezeu nu obligă niciodată: Dumnezeu se propune, nu se impune. În schimb, glasul cel rău seduce, atacă, constrânge: trezește iluzii orbitoare, emoții atrăgătoare, dar efemere. La început îndulcește, ne face să credem că suntem atotputernici, dar apoi ne lasă cu golul în suflet și ne acuză: Tu nu ai nicio valoare! Glasul lui Dumnezeu, în schimb, ne corectează, cu atât de multă răbdare, dar întotdeauna ne încurajează, ne consolează: întotdeauna alimentează speranța. Vocea lui Dumnezeu are un orizont, în schimb, vocea celui rău te duce în fața unui zid, te duce într-un colț”.

O altă diferență, a reluat papa, este aceasta: glasul dușmanului îndepărtează atenția de la prezent și vrea să ne concentrăm asupra temerilor cu privire la viitor sau asupra tristeții trecutului; face să revină la suprafață amărăciunea, amintirea nedreptăților îndurate, imaginea persoanelor care ne-au făcut rău. ”Vocea lui Dumnezeu, în schimb, vorbește la prezent: acum poți să faci binele, acum poți să practiți creativitatea iubirii, acum poți să renunți la regrete și la remușcările care țin captivă inima ta”.

Totodată, ”cele două voci trezesc în noi întrebări diferite. Cea care vine de la Dumnezeu va fi: Ce anume îmi face bine? În schimb, ispititorul va insista pe o altă întrebare: Ce anume am chef să fac? Ce-mi vine mie: glasul cel rău se învârte mereu în jurul eu-lui, al pulsațiilor lui, al necesităților lui, în jurul lui totul și imediat. Vocea lui Dumnezeu, în schimb, nu promite niciodată bucuria la preț redus: ne invită să mergem dincolo de eu-ul nostru pentru a găsit adevăratul bine, pacea. Să ne aducem aminte: răul nu dăruiește niciodată pacea, pune frenezie înainte, dar lasă amărăciune după”.

În fine, ”vocea lui Dumnezeu și vocea ispititorului vorbesc în medii diverse: dușmanul preferă obscuritatea, falsitatea, bârfele; Domnul iubește lumina soarelui, adevărul, transparența sinceră. Dușmanul va spune: Închide-te în tine însuți, oricum nimeni nu te înțelege și nu te ascultă, nu te încrede! Binele, dimpotrivă, invită la deschidere, la a fi limpezi și încrezători în Dumnezeu și în ceilalți”.

Papa Francisc: «Dragi frați și surori, în acest timp, multe gânduri și îngrijorări ne fac să ne închidem în noi înșine. Să fim atenți la glasurile care ajung la inima noastră. Să ne întrebăm de unde ajung. Să cerem harul de a recunoaște și de a urma glasul bunului Păstor, care ne face să ieșim din țarcurile egoismului și ne conduce la pășunile adevăratei libertăți. Fecioara Maria, Maica bunului sfat, să îndrumeze și să însoțească discernământul nostru!»

După rugăciunea ”Regina Coeli”, papa Francisc a menționat câteva repere spirituale importante pentru aceste timpuri de pandemie, începând cu Ziua vocațiilor.

Papa Francisc: ”Dragi frați și surori, se marchează astăzi Ziua mondială de rugăciune pentru vocații. Existența creștină este în întregime și întotdeauna un răspuns la chemarea lui Dumnezeu, în orice stare a vieții. Această Zi ne amintește ceea ce spunea într-o zi Isus, și anume că ogorul Împărăției lui Dumnezeu cere multă muncă și e necesar a-L ruga pe Tatăl să trimită lucrători să muncească în ogorul său (cf. Matei 9, 37-38). Preoția și viața consacrată cer curaj și perseverență, iar fără rugăciune nu se merge înainte pe această cale. Îi invit pe toți să ceară de la Domnul darul unor buni lucrători pentru Împărăția sa, cu inima și mâinile disponibile la iubirea sa».

”Încă o dată”, a spus mai departe papa Francisc, ”aș vrea să-mi exprim apropierea față de bolnavii de Covid-19, de cei care se dedică îngrijirii lor și de toți cei care, în orice fel, au de suferit din cauza pandemiei. Doresc, în același timp, să susțin și să încurajez colaborarea internațională care se concretizează prin diferite inițiative pentru a răspunde de o manieră adecvată și eficace la criza gravă prin care trecem. Este important, într-adevăr, să punem împreună capacitățile științifice de o manieră transparentă și dezinteresată pentru a găsi vaccinuri și tratamente și a garant accesul universal la tehnologiile esențial care să permită oricărei persoane contagiate, în orice parte a lumii, să primească îngrijirile sanitare necesare”.

Papa a adresat un cuvânt de încurajare asociației ”Meter”, care a promovat în Italia Ziua națională pentru copiii victimă a violenței, exploatării și indiferenței. ”Încurajez responsabilii și operatorii”, a afirmat pontiful, ”să-și continua activitatea de prevenire și sensibilizare a conștiințelor alături de diverse agenții educative. Le mulțumesc, de asemenea, copiilor din asociație care mi-au trimis un colaj cu sute de margarete colorate de ei”.

Luna mai, lună dedicată Fecioarei Maria, a inspirat un alt mesaj al papei din această duminică:

Papa Francisc: «Am început de curând luna mai, lună marială prin excelență, în timpul căreia credincioșii iubesc să meargă la sanctuarele dedicate Fecioarei Maria. Anul acesta, din cauza situației sanitare, mergem spiritual în aceste locuri de credință și devoțiune ca să depunem în inima Fecioarei Sfinte preocupările noastre, așteptările și planurile noastre de viitor».

În fine, papa a scos în evidență o importantă inițiativă spirituală care se adresează religiilor de pe toate continentele:

Papa Francisc: «Întrucât rugăciunea este o valoare universală, am primit propunerea Înaltului Comitet pentru Fraternitatea Umană pentru ca în 14 mai a.c., credincioșii de toate religiile să se unească spiritual într-o Zi de rugăciune, post și fapte de caritate, ca să implore pentru ca Dumnezeu să ajute omenirea să depășească pandemia de Coronavirus. Amintiți-vă: 14 mai, toți credincioșii împreună, credincioși de diverse tradiții, pentru a ne ruga, a posti și a face fapte de caritate».

Rugăciunea ”Regina Coeli” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 



Sursa:vaticannews.va/ro