Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Esenţial este "pentru cine trăiesc, nu ce deţin"

 
Esenţial este "pentru cine trăiesc, nu ce deţin"
  • 26 Noi 2019
  • 2308

Nu este o utopie: este posibilă construirea unui viitor bazat pe cultura fraternităţii, în care diversitatea este o bogăţie, fără a recurge la forme de ostilitate şi agresiune. Calea este cea a dăruirii pentru că – spune papa Francisc – "avem nevoie de Dumnezeu şi de alţii",  neputând doar  "să ne oglindim", să privim numai la sine. Misiunea dăruirii de sine a fost încredinţată de papa Francisc tinerilor japonezi în cadrul călătoriei apostolice pe care o efectuează în Ţara Soarelui Răsare.

Pontiful a fost întâmpinat cu cântece pline de bucurie, în catedrala Sfânta Maria din Tokyo, de circa 900 de tineri japonezi care i-au pregătit pontifului o adevărată sărbătoare, în cadrul căreia i-a fost dăruit un kimono scurt având imprimată imaginea sa şi o floare de cireş.

"Pentru cine trăiesc", nu ceea ce deţin

Discursul papei Francisc a fost formulat ca răspuns la mărturiile şi întrebările a trei tineri. Prima întrebare s-a referit la modalitatea în care tinerii pot să-l întâlnească pe Dumnezeu într-o societate care se concentrează pe productivitate şi competitivitate. Oprindu-se asupra cadrului societăţilor actuale, deosebit de dezvoltate în exterior, însă cu o vitalitate stinsă, în care se respiră o atmosferă plictisită. "Există bărbaţi şi femei care uită să râdă", a spus pontiful, referindu-se la numeroase persoane care, lăsându-se prinse de vârtejul vieţii, ajung să nu mai cunoască sensul uimirii şi să trăiască asemenea unor "zombi" ale căror inimi au încetat să bată din cauza incapacităţii de a celebra viaţa cu alţii.

"Câtă persoane din lume nu sunt oare bogate din punct de vedere material dar trăiesc ca sclave, într-o singurătate fără egal. Mă gândesc la singurătatea pe care o trăiesc numeroase persoane, tineri şi adulţi, din societăţile noastre pline de prosperitate dar deseori anonime.» Pornind de la această reflecţie, pontiful a îndemnat la combaterea sărăciei spirituale despre care Maica Tereza spunea că este cea mai teribilă.

"Singurătatea este senzaţia de a nu fi iubiţi" – a continuat papa Francisc, cerându-le tinerilor o categorică schimbare a priorităţilor. Însă, ce anume implică această schimbare?

Papa Francisc: «Implică recunoaşterea faptului că lucrul cel mai important nu este ceea ce deţin sau ceea ce pot să cumpăr, ci cu cine pot împărţi ceea ce am. Nu este într-atât de important să ne concentrăm şi să ne întrebăm de ce trăim ci pentru cine trăim.»

«Lucrurile sunt importante», a continuat pontiful, «dar persoanele sunt indispensabile; fără acestea ne dezumanizăm, pierdem chipul, numele şi devenim un obiect în plus; poate cel mai de valoare dintre toate, dar totuşi un obiect.»

Misiunea pe care papa Francisc le-a încredinţat-o tinerilor este de a oferi lumii mărturia că existăm pentru Dumnezeu şi pentru ceilalţi:

Papa Francisc: «Daţi mărturie că prietenia socială, prietenia dintre voi este posibilă. Speranţa într-un viitor bazat pe cultura întâlnirii, a acceptării, a fraternităţii şi a respectului pentru demnitatea fiecărei persoane, în special faţă de cei care au mai mare nevoie de iubire şi înţelegere. Fără a agresa sau a dispreţui, ci învăţând să descoperim ceea ce are de preţ celălalt.»



Sursa:vaticannews.va/ro