Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Video: Papa Francisc a vizitat dispensarul și dormitorul amenajate în Vatican pentru oamenii străzii

 
Video: Papa Francisc a vizitat dispensarul și dormitorul amenajate în Vatican pentru oamenii străzii
  • 16 Noi 2019
  • 2093

 ”Am fost flămând și voi mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și voi mi-ați dat să beau, am fost străin și voi m-ați primit, gol și m-ați îmbrăcat, bolnav și m-ați vizitat, am fost în închisoare și ați venit la mine” (Mt 25, 35-36). Sunt cuvintele pe care, potrivit evangheliei după Sf. Matei, regele le va adresa celor din dreapta sa la judecata finală.

Acesta este și orizontul care însoțește Ziua mondială a săracilor, înființată de papa Francisc în 2017 și marcată anual de Biserica catolică în penultima duminică a anului liturgic. Astfel, duminică, 17 noiembrie a.c., la ora Romei 10.00, în bazilica San Pietro, papa Francisc prezidează Sfânta Liturghie pentru și împreună cu cei săraci, iar după recitarea antifonului marian ”Îngerul Domnului”, pontiful merge în aula Paul al VI-lea și stă la masă cu aproximativ 1.500 de oameni nevoiași.

Două inițiative, în contextul Zilei mondiale a săracilor din acest an, și-au găsit loc în agenda pontificală de ieri, continuând șirul faptelor de caritate cuprinse sub genericul ”Vinerea milostivirii”. Mai întâi, vizita efectuată în cursul după-amiezii de Sfântul Părinte la dispensarul instalat în Piața San Pietro, unde zeci și sute de săraci, din cele mai nebănuite zone ale Urbei, au avut parte de vizite medicale și de îngrijiri sanitare pentru suferințele care marchează viața multor persoane fără adăpost. O echipă de medici, proaspăt absolvenți sau stagiari, s-a ocupat, sub supravegherea respectivilor profesori, de pacienții care au ajuns cu sutele în fiecare zi. Sfântul Părinte, aflăm dintr-un comunicat al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, a salutat medicii, asistenții și pacienții, fiind însoțit pe tot timpul vizitei de arhiepiscopul Rino Fisichella, președintele Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, departamentul care s-a ocupat de instalarea și funcționarea dispensarului. După un moment de rugăciune, papa a mulțumit celor care, chiar cu prețul renunțării la zile de concediu, s-au pus la dispoziția celor nevoiași.

Al doilea moment al după-amiezii a avut loc la ora 17.00, când Sfântul Părinte a inaugurat un nou dormitor pentru oamenii străzii, un adevărat Centru de primire, cu program de zi și de noapte, amenajat în Palazzo Migliori. Este vorba de un palat nobiliar extrateritorial, cu patru etaje și o suprafață de aproximativ 2.000 de mp, construit la începutul secolului al XIX-lea și primit în proprietate de Sfântul Scaun în 1930. Centrul a fost încredințat Elemosinarului Apostolic, card. Konrad Krajewski, și a fost dat în gestiune Comunității «Sfântul Egidiu». După o scurtă vizită la parter, destinat primirii diurne și împodobit cu fresce moderne, Sfântul Părinte a mers în capela Centrului de la primul etaj, dedicată Sfântului Gheorghe. Remarcând frumusețea spațiilor, potrivit unui comunicat al Sălii de presă a Sfântului Scaun, papa a exclamat: ”Frumusețea este vindecătoare!”. A vizitat personal etajul trei, unde sunt camerele de primire, și sălile de masă de la etajul doi, unde s-a așezat la masă și a stat de vorbă cu voluntarii și cu câteva persoane care urmau să găsească primire în acest Centru. Printre acestea, unele care locuiau pe stradă și care acum au găsit de muncă, o locuință stabilă și s-au oferit ca voluntari în noua structură a celor nevoiași. Potrivit comunicatului amintit mai sus, în cadrul conversației spontane, papa Francisc a vorbit de cultura rebutului și de necesitatea de a recupera simțul responsabilității față de cei mai săraci. A ascultat povestirile voluntarilor care de ani de zile duc o cină caldă celor care trăiesc pe stradă și de dificultățile prin care au trecut în organizarea funeraliilor. La rândul său, papa a amintit de obișnuința, pe când era tânăr, de a pune o farfurie pregătită în timpul meselor, în special în zilele de sărbătoare, pentru nevoiașii care ar fi putut să bată la ușă, și a subliniat necesitatea de a educa tinerii în spiritul compasiunii. Vizita s-a încheiat în jurul orei 18.00, după care papa s-a întors la reședința sa din Casa ”Sfânta Marta” din Cetatea Vaticanului.



Sursa:vaticannews.va/ro