La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Biblia pentru copii, scrisă de Ursel Scheffler şi Betina Gotzen-Beek şi tradusă în limba română de pr. Liviu-Narcis Matieş. Cartea apare în colecţia "Sfânta Scriptură", în formatul 21x30, are 228 pagini color şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţara la preţul de 40 lei.
Cristos, în Evanghelia după sfântul Luca, se exprimă astfel: "Lăsaţi copiii să vină la mine" (Lc 18,16). Dacă privim Evanghelia în ansamblul ei, ne dăm seama că, prin aceste cuvinte, Cristos dorea să spună că şi copiii sunt chemaţi la mântuire, sunt chemaţi să-l cunoască şi să-l iubească pe Dumnezeu. Biserica, de-a lungul istoriei nu a încetat să afirme şi să promoveze acest adevăr: cu toţii suntem chemaţi la mântuire!
Plecând de la misiunea ei primordială, aceea de a vesti cuvântului lui Dumnezeu la toate popoarele, Biserica a ştiut mereu că acest cuvânt trebuie adaptat, trebuie explicat, astfel încât fiecare - copil, adult, instruit, mai puţin învăţat - să aibă posibilitatea de a se familiariza cu Cuvântul lui Dumnezeu, ca, mai apoi, să poată el însuşi să dea mărturie despre acest cuvânt.
De-a lungul timpului au existat mai multe forme de adaptare a mesajului creştin în funcţie de diferitele categorii de persoane. După publicarea "Bibliei pentru tineri (Y-Bibel), Editura Sapientia propune acum o "Biblie pentru copii", cu scopul de a-i ajuta pe copii (dar şi pe părinţii lor) să cunoască Cuvântul lui Dumnezeu. Lucrarea apare în limba română graţie traducerii realizate de părintele Liviu-Narcis Matieş din originalul german (Herders Kinderbibel, Verlag Herder GmbH, Freiburg im Breisgau 20142).
Scrisă de Ursel Scheffler, cartea cuprinde foarte multe istorii biblice capabile să-i fascineze pe cei mici. Autoarea a ales cu grijă cele mai importante şi cele mai faimoase istorii din Vechiul şi Noul Testament (48 din Vechiul Testament şi 44 din Noul Testament) şi le-a povestit cu multă emoţie şi vivacitate. Pentru cei dornici să meargă la textul original, Ursel Scheffler a inclus la fiecare titlu şi trimiterile la textele originale din Sfânta Scriptură.
Însă, pentru ca această lucrare să fie de un real folos copiilor şi ca să se asigure că nu cade în pericolul monotoniei, autoarea a ilustrat "Biblia pentru copii" cu foarte multe imagini. Aceste imagini, foarte vii şi sugestive, au fost realizate de Betina Gotzen-Beek cu scopul de a face ca istoria lui Dumnezeu cu oamenii să devină mai uşor de înţeles pentru copii. Imaginile sintetizează într-un mod foarte fidel conţinutul mesajului redat prin cuvinte.
La sfârşitul lucrării, autoarea propune şi o hartă foarte sugestivă în care sunt prezentate Israelul şi principale zone în care a umblat şi a predicat Isus. Multe din acele locuri există şi astăzi: de exemplu, Ierusalim, Betleem şi Cafarnaum (lângă Lacul Genezaret). Această hartă îi poate ajuta pe copii să refacă, în baza celor citite, anumite trasee ale personajelor care sunt prezentate în această lucrare, familiarizându-se astfel cu diferitele localităţi din Ţara Sfântă.
"Biblia pentru copii" se adresează în principal copiilor care doresc să cunoască momentele cele mai importante din istoria mântuirii, aşa cum sunt prezentate ele în Vechiul şi în Noul Testament, care împreună formează Biblia creştină. Totodată, lucrarea poate fi de folos părinţilor, cateheţilor şi celor care se ocupă de instruirea religioasă a copiilor, pentru că pot găsi aici un limbaj adaptat şi captivant pentru mesajul pe care vor să-l transmită celor mici.
Laurenţiu Turbuc
Sursa: http://www.ercis.ro
De Consiliul Pontifical Pentru Promovarea Noii Evanghelizări
Vizualizare recenzie