Miercuri, 25 septembrie a.c., Episcopii catolici din România, reuniți în sesiune plenară de toamnă la Baia Mare, au celebrat Sfânta Liturghie de deschidere a lucrărilor Conferinței Episcopale la biserica greco-catolică „Sfânta Maria” din Baia Mare. În cuvântul său de învățătură, Mons. Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic la București, a îndemnat participanții să fie interesați de un singur lucru: A-L propovădui pe Cristos „la fel ca și în cazul celor șapte Episcopi martiri greco-catolici”. În încheiere, Nunțiul a lansat tuturor un nou îndemn: „Să încredințăm acum mijlocirii materne a Sfintei Fecioare lucrările din aceste zile ale Conferinței Episcopale pentru ca Episcopii, dar și noi, să ne dispunem să primim și să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu, care mereu ne reînnoiește și ne umple de adevărata bucurie”.
Redăm mai jos cuvântul integral de învățătură al Excelenței Sale, Mons. Miguel Maury Buendia – Nunțiu Apostolic pentru România și Moldova.
Dragi frați Episcopi,
dragi frați și surori,
Sunt foarte încântat să fiu astăzi la Baia Mare, la deschiderea lucrărilor sesiunii plenare a Conferinței Episcopale Române.
Mulțumesc Excelenței Sale, Mons. Vasile Bizău, Episcop Eparhial al Maramureșului pentru amabila invitație de prezida această Liturghie. Salut pe Excelențele lor, Episcopii aici de față și pe toți cei care participă la această Sfântă Liturghie. În calitate de Nunțiu Apostolic, transmit tuturor salutul binecuvântat al Sfântului Părinte Papa Francisc, a cărei amintire a vizitei sale Apostolice în România este încă vie printre noi.
Prima lectură, luată din scrisoarea sfântului apostol Pavel către Filipeni ne vorbește despre experiențele potrivnice îndurate de apostolul neamurilor: el, prizonier pentru Cristos, acceptă închisoarea ca un mod de a vesti evanghelia și de a-i încuraja pe ceilalți să facă la fel. Ceea ce contează cu adevărat pentru Pavel este ca, Cristos să fie propovăduit. Știe că poate conta pe rugăciunile credincioșilor și pe ajutorul Domnului.
Fragmentul de astăzi al Evangheliei Sfântului Luca ne prezintă o controversă între Isus, cărturari și farisei. Aceștia sunt uimiți de faptul că ucenicii lui Ioan postesc și se roagă în timp ce ucenicii ai lui Isus mănâncă și beau. Isus, folosind imaginea nuntașilor, arată că nu se poate ca fiii nunții să postească cât timp mirele este cu ei. Dimpotrivă, trebuie să sărbătorim și să ne bucurăm în prezența mirelui. Continuând, El explică, că vinul nou trebuie pus în burdufuri noi, dar că cei care îl apreciază pe cel vechi, nu doresc să îl guste pe cel nou.
Alaltăieri am avut o întâlnire de reflecție asupra recentei vizite a Sfântului Părinte Papa Francisc în România, cu diverse persoane religioase și laici implicați în serviciul celor săraci. Unii au semnalat cum simpla prezență a Papei, cu aerul de sărbătoare și bucurie care îi cuprinde pe credincioși, a evanghelizat mai mult decât multele predici de rutină și plictisitoare. Și pe noi trebuie să ne intereseze doar atât: Cristos să fie propovăduit, cum a fost și în cazul celor șapte Episcopi martiri greco-catolici. După cum bine știm, la nunta din Cana Galileii, s-a terminat vinul și pentru a salva imaginea mirilor, mama lui Isus le-a spus servitorilor: Faceți tot ce vă va spune El!
Să încredințăm acum mijlocirii materne a Sfintei Fecioare lucrările din aceste zile ale Conferinței Episcopale pentru ca Episcopii, dar și noi, să ne dispunem să primim și să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu, care mereu ne reînnoiește și ne umple de adevărata bucurie. Amin!
Biroul eparhial de presă al Eparhiei Greco-Catolice de MARAMUREȘ