Rectorul catedralei Notre-Dame din Paris vorbește despre daunele produse în urma incendiului
Puteți să ne descrieți starea în care se află în acest moment catedrala?
În prezent, putem spune că întreaga șarpantă este distrusă. Că la nivelul bolții din naos există două găuri mari. Ca și cum o bombă ar fi căzut pe catedrală. Va fi o muncă care va dura mult. Pentru că trebuie să refacem mai întâi șarpanta. Să facem acoperișul. Să reparăm bolțile care sunt din piatră. Va dura ceva timp.
► CITIȚI ȘI: Notre-Dame: imaginile din interiorului Catedralei după incendiu
Va trebui să stabilizăm una dintre rozete. Unde se văd macaralele. Va trebui să o fixăm deoarece s-a înclinat peste noapte un centimetru. Pentru a nu cădea trebuie să o fixăm.Trebuie să o întărim. Așa că au scos o bucată care o îngreunează și apoi o vor umple în încercarea de a menține rozeta în echilibru, dacă nu cade. Cele trei rozete nu sunt deteriorate. E deja o șansă. Și nici vitralii nu au fost atinse.
► CITIȚI ȘI: Notre-Dame: Mesajul Cardinalului Lucian adresat Arhiepiscopului de Paris
Al treilea punct sensibil este schela din jurul turlei. Turla a căzut în catedrală, cauzând o gaură mare. Dar schela care cântărește 500 de tone, nu a căzut. Ea a rămas pe catedrală. Nu ar trebui să se miște. Pentru că dacă ar cădea, ar cădea pe contraforturile de susținere. Și contraforturile susțin restul. Este necesar să așteptăm încă două zile pentru a fi siguri că totul este bine stabilizat.
Așteptăm. Pompierii sunt destul de optimiști. Arhitecții spun să nu ne grăbim, că nu este totul câștigat.
Printre ruine am găsit cocoșul din vârful turlei. Acesta a căzut intact. Nu e atins de flăcări, dar este îndoit. [Cocoșul conține trei relicve: o părticică din Coroana de spini a Mântuitorului, o relicvă a Sfântului Denis și una a Sfintei Genoveva]
Ce s-a întâmplat cu obiectele de cult?
Am reușit în scurt timp, în ciuda incendiului, să scoatem tunica Sfântului Luis, coroana de spini, o bucată din crucea Mântuitorului și cuiul. Asta înseamnă că am spart seiful pentru a putea lua aceste trei relicve. De asemenea, am reușit să scoatem toate obiectele prețioase din cadrul tezaurului. Dar locul tezaurului nu a fost atins prea mult. În cele din urmă, pentru siguranță, am scos toate lucrurile de valoare. Toate acestea sunt în siguranță acum. O parte sunt la muzeu - cred că la Louvre, care a avut amabilitatea de a le păstra - celelalte sunt la sediul primăriei Parisului.
► CITIȚI ȘI: Catedrala Notre-Dame: scrisoarea Papei Francisc adresată Arhiepiscopului de Paris
În ceea ce privește picturile, am putea extrage patru. Sunt picturile mari. Au mai rămas cele care sunt în capele. Dar focul nu a intrat în capele. Numai naosul este afectat. Le vom scoate, oricum, și pe cele din capele pentru a le curăța.
Orga, de asemenea, mulțumim lui Dumnezeu, nu a fost afectată de apă și este intactă. În mod normal, pompierii au spus că au făcut totul pentru a evita [ca orga să fie degradată, nota editorului].
Ce sentimente aveți în aceste momente?
Este teribil! Ca rector al catedralei, simt durere, suferință, dezordine. Dar, în același timp, era Lunea Sfântă. Trebuie să avem speranță. Va fi și Paște. Deci ... știți, mă rog mult în fața Fecioarei din catedrală. Fecioara încoronată. Când am intrat, m-am gândit: "Atâta timp cât ea este încă aici!" Era acolo. Doar singură. Acolo. Era important. Pentru că eu cred că e Notre-Dame de Paris, ocrotitoarea Parisului. Și dacă astăzi catedrala încă mai e în picioare, sigur a făcut ceva. Și pompierii au făcut multe. Dar, am vrut să spun, pompierii au făcut pentru că au fost pasionați și de Notre Dame. Au încercat totul pentru tot. Pentru că atunci când am văzut că turnul, acela, a luat foc... era absolut necesar să fie stins. Pentru că dacă nu ar fi reușit, dacă nu se putea, este foarte clar că marele clopot care este în interiorul turnului – de 13 tone – cădea și distrugea tot, ceea ce ar fi dus la destabilizarea celuilalt turn. Deci nu ar mai fi existat nimic [fațada ar fi căzut] Au încercat ... și au reușit!
► CITIȚI ȘI: Pietre moarte, întoarceți-vă la Dumnezeu
Traducere: ACC