”Vă invit să puneți sub mantia Fecioarei Maria toate grijile voastre, așteptările și necesitățile, suferințele pe care le duceți cu voi, rănile pe care le îndurați, pentru ca, asemenea unei Bune Samaritene, să vină la voi și să vă asiste cu maternitatea, blândețea și surâsul ei de mamă”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus”, recitată duminică, 27 ianuarie a.c., la Casa Bunul Samaritean din Ciudad de Panama, după Sf. Liturghie de încheiere a Zilei mondiale a tineretului.
Este vorba de o structură de asistență pentru bolnavii de SIDA, înființată de Biserica catolică din Panama în 2005 pentru a veni în ajutorul tinerilor și adulților care trec prin această grea suferință și sunt lipsiți de susținere familială și economică. La întâlnirea cu Sfântul Părinte au luat parte 60 de tineri care primesc asistență specializată și directorii altor trei instituții ale Bisericii destinate acestui scop: alături de casa ”Bunul Samaritean”, gazda întâlnirii, centrul ”Ioan Paul al II-lea”, casa ”Sf. Iosif” a Surorilor Carității și ”Casa Iubirii” a congregației Fraților lui Isus Kkottonngae.
În cuvântul său, pontiful a făcut referință la scrisoarea pe care a primit-o din partea unui oaspete al Casei ”Bunul Samaritean” în care afirma: ”Aici, m-am născut a doua oară”. În realitate, a spus Sfântul Părinte, ”aici nu se nasc din nou doar cei pe care am putea să-i numim beneficiarii principali ai caselor voastre; aici Biserica și credința se nasc, aici Biserica și credința se reînnoiesc în continuu prin mijlocirea carității”. ”Începem să ne naștem din nou”, a întărit papa, ”atunci când Spiritul Sfânt ne dăruiește ochi ca să-i vedem pe alții nu doar ca pe vecinii noștri de casă, ceea ce înseamnă deja mult, ci ca pe aproapele nostru”.
Vorbind mai departe de întrebarea la care Isus a răspuns odinioară în Evanghelie, ”Cine este aproapele meu?” (Lc 10,29), papa a subliniat că Isus ”nu a răspuns cu teorii, nici nu a făcut un discurs frumos și elevat, dar a folosit o parabolă, parabola Bunului Samaritean, un exemplu concret de viață reală pe care voi toți o cunoașteți și o trăiți foarte bine”. ”A sta aici”, a mai spus pontiful, ”înseamnă a atinge chipul tăcut și matern al Bisericii care este capabilă să profețească și să creeze casă, să creeze comunitate. Chipul Bisericii care de obicei nu se vede și trece neobservat, dar care este semn al milostivirii și blândeții concrete a lui Dumnezeu, semn viu al veștii bune a învierii care lucrează astăzi în viața noastră”.
”Acum, când ne rugăm Îngerul Domnului”, a spus papa înainte de a recita împreună cunoscuta rugăciune mariană, ”vă încredințez Mamei noastre, Fecioara Maria. Să-i cerem Ei, care ca o bună Mamă este expertă în blândețe și apropiere, să ne învețe să fim atenți pentru a descoperi în fiecare zi cine este aproapele nostru și să ne încurajăm ca să mergem în întâmpinarea lui cu promptitudine și să-i putem oferi o casă, o îmbrățișare în care să poată alfa ocrotire și iubirea fraților. O misiune în care cu toții suntem implicați”.
După rugăciunea ”Angelus”, papa Francisc a făcut mai multe apeluri legate de Ziua internațională dedicată victimelor Holocaustului și de tragediile care au afectat viața mai multor țări în ultimele ore:
«Dragi frați și surori, astăzi se marchează Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Trebuie să păstrăm vie amintirea trecutului, a tragediei din trecut, și să învățăm din paginile negre ale istoriei ca să nu se mai comită niciodată aceleași greșeli. Să continuăm eforturile fără a înceta niciodată să cultivăm dreptatea, să facem să crească concordia și să susținem integrarea, pentru a fi instrumente de pace și constructori ai unei lumi mai bune.
Îmi exprim durerea pentru tragediile care au afectat statul Minas Gerais, în Brazilia, și statul Hidalgo, în Mexic. Încredințez milostivirii lui Dumnezeu toate victimele și, în același timp, mă rog pentru cei răniți și îmi exprima afecțiunea și apropierea mea spirituală față de familiile lor și de întreaga populație.
Aici, în Panama, m-am gândit mult la poporul venezuelan, la care mă simt deosebit de unit în aceste zile. În fața situației grave prin care trece, îi cer Domnului să se caute și să se ajungă la o soluționare justă și pașnică pentru depășirea crizei, în spirit de respect pentru drepturile omului și căutând numai binele tuturor locuitorilor țării. Vă invit la rugăciune, punând această intenție sub ocrotirea Fecioarei Maria de la Coromoto, patroana Venezuelei.
Domnului Cristos și Fecioarei Maria încredințăm, în același fel, victimele atentatului terorist care a fost comis astăzi în catedrala din Jolo, în Filipine, în timp ce se celebra Sf. Liturghie. Reiterez condamnarea mea cea mai fermă a acestui episod de violență, care aduce din nou doliu în această comunitate creștină, și înalț rugăciunile mele pentru cei morți și pentru răniți. Domnul, principele păcii, să schimbe inima celor violenți și să acorde locuitorilor din această regiune o conviețuire senină».
Cu aceeași ocazie, papa a făcut o rugăciune pentru tinerii elevi ai școlii de poliție ”Gen. Francisco de Paula Santander” din Columbia, care au fost asasinați zilele trecute în urma unui atentat terorist. ”Fiecare, în inima sa, nu cu glas tare”, a fost îndemnul papei, ”să spună cuvintele care se spun de obicei în această Casă când este amintit un mort: «Să fie prezenți înaintea lui Dumnezeu!». După ce victimele au fost amintite pe nume, papa a încheiat cu această invocație: ”Îți cerem, Doamne, să le dăruiești pacea! Poporului columbian, de asemenea, te rugăm să-i dăruiești pacea!”.
După rugăciunea ”Angelus” la Casa Bunului Samaritean, papa are o întâlnire la ora locală 16.30 cu voluntarii ZMT Panama pe stadionul ”Rommel Fernandez Juan Diaz”. La ora 18.15, plecarea cu avionul companiei regionale Avianca spre Roma, unde sosirea este programată luni, 28 ianuarie a.c., la ora 11.30.