Evanghelia lui Isus este ”vinul nou” care ne-a fost dăruit, dar pentru a fi buni creștini este nevoie de un ”comportament nou”, de ”un stil nou”, de stilul caracteristic creștinului pe care numai Fericirile Evangheliei știu să-l arate. La omilia Sfintei Liturghii de luni, 21 ianuarie a.c., celebrată în capela Casei ”Sf. Marta”, papa Francisc a făcut un comentariu la evanghelia zilei în care Isus spune că ”vinul nou trebuie pus în burdufuri noi” (cf. Mc 2, 18-22).
Pentru a înțelege ce înseamnă stilul creștin, a spus papa la omilie, este necesar să observăm atitudinile noastre care nu sunt expresia unui stil creștin. În această privință, făcând trimitere la evanghelia zilei, pontiful a menționat trei atitudini: stilul acuzator sau incriminator, stilul mundan și stilul egoist.
Papa Francisc: «Stilul incriminator este stilul acelor credincioși care mereu caută să-i acuze pe alții, care trăiesc acuzând: ”Nu, cutare și cutare... Nu, acela nu... Cutare nu e drept, acela era un bun catolic...” Mereu îi descalifică pe alții. Un stil, aș spune, de promotori ai dreptății ratați: caută întotdeauna să-i acuze pe alții. Dar nu-și dau seama că este stilul diavolului: în Biblie, diavolul este numit ”marele acuzator”, cel care mereu îi acuză pe alții».
Așadar, a-ți duce viața acuzându-i pe alții și a căuta defectele lor, nu este creștinește, nu este expresia unui ”burduf nou”, a unui recipient interior nou în care Domnul să poată revărsa noutatea Evangheliei sale. Același lucru este valabil și pentru ceea ce papa numește ”stilul mundan” sau spiritul lumesc, în care pot ajunge mulți credincioși care recită cu ardoare adevărurile de credință, dar trăiesc în vanitate, mândrie și atașament față de bani, crezându-se autosuficienți:
Papa Francisc: «Domnul ți-a oferit vinul nou, dar tu nu ai schimbat burdufurile, nu le-ai schimbat. Mundanitatea, mundanitatea este ceea ce ruinează atâta lume, atâta lume! Sunt oameni buni, dar intră în acest spirit al vanității, al mândriei, al aparențelor... Nu există umilință, dar umilința este parte din stilul creștin. Trebuie să o învățăm de la Isus, de la Fecioara Maria, de la Sfântul Iosif: ei erau umili».
În fine, a observat pontiful, în comunitățile noastre se poate întâlni un al treilea stil, care nu este creștin: este ”spiritul egoist”, ”spiritul indiferenței”. ”Mă consider un bun catolic, fac lucrurile care trebuie, dar nu-mi pasă de problemele celorlalți, nu mă îngrijorez de războaie, de boli, de oamenii care suferă, nici chiar de cel de lângă mine”. Este ipocrizia pe care Isus o atribuie învățătorilor Legii. De aici, trăsăturile adevăratului stil creștin:
Papa Francisc: «Stilul creștin este stilul Fericirilor din Evanghelie: blândețe, umilință, răbdare în suferințe, iubire pentru dreptate, capacitatea de a suporta persecuțiile, de a nu-i judeca pe alții... Acesta este spiritul creștin, stilul creștin. Dacă vrei să știi cum este stilul creștin, ca să nu cazi în acest stil acuzator, în stilul mundan și în stilul egoist, citește Fericirile Evangheliei. Acesta este stilul nostru, Fericirile sunt burdufurile noi, sunt calea prin care se poate dobândi stilul creștin. Pentru a fi un bun creștin trebuie să avem capacitatea de a recita cu inima Crezul, dar de a recita cu inima și Tatăl Nostru».