Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Slujbă de pomenire și onoruri militare pentru Cardinalul Iuliu Hossu

 
Slujbă de pomenire și onoruri militare pentru Cardinalul Iuliu Hossu
  • 22 Noi 2018
  • 2691

Cu prilejul Centenarului Marii Uniri

Duminică, 25 noiembrie, în Cimitirul Bellu Catolic, orele 12,

Episcopul greco-catolic de București

Preasfinția Sa P. S. MIHAI Frățilă

va celebra o slujbă de pomenire

pentru

Cardinalul Iuliu Hossu (1885-1970)

episcop greco-catolic de Cluj-Gherla

martor al Adunării de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918

Vor fi prezentate onoruri militare din partea

Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”

Se vor depune coroane de flori

 

Moștenirea pe care Biserica Română Unită a dobândit-o românilor prin Evanghelie și prin legătura de credință cu Roma s-a împlinit în actul de la 1 decembrie 1918, la Alba-Iulia. Această șansă istorică a misiunii Bisericii greco-catolice i-a pregătit pe românii ardeleni să-și cunoască drepturile și i-a învățat, în același timp, răspunderea în fața vitregiei istoriei.

Lipsiți de drepturi civile ca nație în Monarhia habsburgică, românii au beneficiat de apostolatul Bisericii Unite. Ea a reușit să supraviețuiască, tot așa cum a rezistat idealul său de demnitate națională, presărat în suflete alături de crezul unirii de credință cu Roma. Este o istorie ascunsă voit de regimul comunist, care nu putea suporta faptul că Biserica Unită, inspirată de legătura sa intelectuală cu Apusul, a dat pentru toți românii startul deschiderii spre civilizația de matrice apuseană. Inspirată din experiența culturală a catolicismului, această Biserică românească a devenit principalul artizan al deschiderii românilor ardeleni spre modernitate. Drumul elitelor românești greco-catolice nu poate fi înțeles fără asimilarea gândirii teologice occidentale cei mai mulți erau clerici sau din familii preoțești și a ideii de demnitate a persoanei, rezultatul căutărilor succesive ale filosofiei apusene.

*

Statura episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu (1885-1970), mesajul Bisericii sale și al românilor uniți cu Roma, greco-catolici – reprezintă o bună parte din totalul celor care au făurit actul de Unire de la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia. Episcopul a fost unul din cei 4 delegați ai Transilvaniei care au prezentat regelui Ferdinand rezoluția unirii românilor ardeleni cu România. Ironia istoriei a fost că, după un apostolat remarcabil în Clujul interbelic și în perioada sinistrei ocupații maghiare, Hossu a fost arestat și închis, la treizeci de ani după Unire de către „frați” români, comuniștii în solda Moscovei.

Trecut prin universul concentraționar al comunismului care a desființat Biserica greco-catolică, episcopul a trecut cu capul sus prin grozăvia persecuției. Numit cardinal de Papa Paul al VI-lea, moare în 1970, după 22 de ani de închisoare și domiciliu forțat. A reușit să dea mărturie în infernul persecuției pentru adevărul iubirii lui Hristos și al iertării, depășind prin răbdare și credință persecuția Bisericii sale.Este așteptată beatificarea sa de către Vatican, alături de alți 6 episcopi greco-catolici români, decedați în faimă de martiri sub regimul comunist.



Sursa:episcopiabucuresti.ro