Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Porunca ”Să nu ucizi” cheamă la iubire

 
Porunca ”Să nu ucizi” cheamă la iubire
  • 18 Oct 2018
  • 2736

Porunca a cincea, ”Să nu ucizi!”, arată că ”în ochii lui Dumnezeu, viața umană este prețioasă, sacră și inviolabilă”: a spus papa Francisc la cateheza audienței generale de miercuri, 17 octombrie a.c., continuând astfel seria catehezelor dedicată Celor Zece Porunci. ”Nimeni nu poate disprețui viața celuilalt sau viața proprie”, a reluat pontiful, pentru că ”omul poartă în sine chipul lui Dumnezeu și este destinatarul iubirii sale nemărginite, oricare ar fi condiția în care a fost chemat la existență”.

Respectul față de viața umană cunoaște un salt calitativ în Evanghelie, unde Isus ”revelează o semnificație și mai adâncă a acestei porunci”.

Papa Francisc: «El afirmă că, în fața tribunalului lui Dumnezeu, chiar și mânia împotriva unui frate este o formă de omucidere. De aceea, apostolul Ioan va scrie: ”Oricine îl urăște pe fratele său este un ucigaș” (1 In 3,15). Dar Isus nu se oprește aici și, în aceeași logică, adaugă că chiar și ofensa și disprețul pot ucide. (...) Ar fi frumos dacă această învățătură a lui Isus ar intra în mintea și inima noastră și dacă fiecare dintre noi ar spune: ”Nu voi mai jigni niciodată pe nimeni”. Ar fi o frumoasă propunere pentru că Isus ne spune: Fii atent, dacă tu disprețuiești, dacă tu ofensezi, dacă tu urăști, aceasta înseamnă omucidere”».

Mai mult decât atât, Isus invită de-a dreptul să întrerupi oferirea jertfei de la templu ”dacă îți amintești că un frate este ofensat față de noi și să mergi să-l cauți ca să te împaci cu el”.

Papa Francisc: «La fel și noi, când mergem la Liturghie, ar trebui să avem această atitudine de împăcare cu persoanele cu care am avut probleme. Când am gândit rău despre ele, când le-am ofensat. Dar de atâtea ori, în timp ce așteptăm să vină preotul la Liturghie, se bârfește un pic și se vorbește rău despre alții. Dar aceasta nu se poate face. Să ne gândim: importanța ofensei, importanța disprețului, importanța urii. Isus le pune pe același plan cu uciderea».

Lărgind în acest fel domeniul de acțiune a acestei porunci, a reluat pontiful, Isus vrea să spună că ”omul are o viață nobilă, foarte sensibilă, și are un Eu ascuns nu mai puțin important decât ființa sa fizică. Într-adevăr, pentru a ofensa inocența unui copil este îndeajuns o frază inoportună. Pentru a răni o femeie poate fi suficient un gest de răceală. Pentru a frânge inima unui tânăr este suficient să-i negi încrederea. Pentru a nimici un om este îndeajuns să-l ignori. Indiferența ucide. E ca și cum ai spune unei persoane: ”Tu ești un mort pentru mine”, pentru că tu ai ucis-o în inima ta. A nu iubi este primul pas pentru a ucide și a nu ucide este primul pas pentru a iubi”.

Papa Francisc: «Viața umană are nevoie de iubire. Și care este iubirea autentică? Este cea pe care Cristos ne-a arătat-o, adică milostivirea. Iubirea de care nu putem face abstracție este cea care iartă, care-l primește pe cel care ne-a făcut rău. Nimeni dintre noi nu poate să trăiască fără milostivire, toți avem nevoie de iertare. Toți. Așadar, dacă a ucide înseamnă a distruge, a suprima, a elimina pe cineva, atunci a nu ucide va însemna a avea grijă, a pune în valoare, a include. Și a ierta».

În Domnul, ”autorul vieții” (Fap 3,15), putem primi cuvântul ”Să nu ucizi!” ca pe cea mai importantă și esențială chemare, altfel spus, a nu ucide înseamnă o chemare la iubire”.

După saluturile adresate pelerinilor din diferite țări, papa a menționat comemorarea liturgică a Sfântului Ignațiu din Antiohia, episcop și martir la Roma. ”Să învățăm de la acest sfânt episcop din Siria antică”, a fost îndemnul final al papei, ”să mărturisim cu curaj credința noastră. Prin mijlocirea sa, Domnul să dăruiască fiecăruia dintre noi tăria statorniciei, în ciuda adversităților și a persecuțiilor”.

Primiți la final Binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-mediat la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 



Sursa:vaticannews.va/ro