Vineri, 2 februarie a.c., Sfântul Părinte a primit în audiență participanții la Conferința internațională dedicată contrastării violenței comisă în numele religiei, un subiect care, a spus pontiful în discursul său, este de o ”importanță dramatică”. Dezbaterile Conferinței, a recunoscut papa, reprezintă o contribuție semnificativă care susține ”cultura păcii, întemeiată întotdeauna pe adevăr și iubire”.
Papa Francisc: «Violența răspândită și realizată în numele religiei nu poate decât să discrediteze religia însăși. Ca atare, ar trebui să fie condamnată de toți și, cu o convingere specială, de omul cu adevărat religios care știe că Dumnezeu este numai bunătate, iubire, compasiune și că în El nu poate să existe loc de ură, ranchiună și răzbunare. Persoana religioasă știe că una dintre cele mai mari blasfemii este să-l cheme pe Dumnezeu drept garant al propriilor păcate și crime, să-l cheme pentru a justifica omuciderea, măcelul, reducerea în sclavie, exploatarea de orice formă, asuprirea și persecuția persoanelor și a unor popoare întregi ».
Pontiful a subliniat că persoana religioasă ”știe că Dumnezeu este Cel sfânt și că nimeni nu poate să pretindă să facă apel la numele său pentru a săvârși răul. Orice lider religios este chemat să demaște orice tentativă de manipulare a lui Dumnezeu pentru scopuri care nu au nimic în comun cu El și cu gloria sa”.
Papa Francisc: «Trebuie să arătăm fără încetare că orice viață umană are în sine un caracter sacru, merită respect, considerație, compasiune și solidaritate dincolo de etnia, religia, cultura și orientarea sa ideologică sau politică».
De altfel, a continuat Sfântul Părinte, ”apartenența la o anume religie nu conferă o demnitate și drepturi suplimentare celui care o acceptă, după cum neapartenența nu le anulează și nu le reduce”. De aici, apelul pontifului adresat liderilor politici și religioși, învățătorilor și operatorilor din educație, celor din domeniul formării și al informării ”de a-i aduce la cunoștință celui care este tentat de forme perverse de religiozitate deviată că acestea nu au nimic în comun cu mărturia unei religii demne de acest nume”.
Papa Francisc: «Acest fapt îi va ajuta pe cei care cu voință bună îl caută pe Dumnezeu să-l întâlnească cu adevărat, să-l întâlnească pe Cel care eliberează de frică, ură și violență, Cel care dorește să se folosească de creativitatea și energiile fiecăruia pentru a răspândi planul său de iubire și de pace adresat tuturor oamenilor».
(rv – A. Dancă)