Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Foto: Cercetaşii creştini, în tabără de formare la Blaj

 
Foto: Cercetaşii creştini, în tabără de formare la Blaj
  • 05 Dec 2017
  • 3942

În perioada 30 noiembrie - 3 decembrie 2017, două asociaţii de cercetaşi creştini şi-au dat întâlnire la Blaj, la o tabără de formare. Este vorba de Asociaţia Cercetaşii Creştini Români şi Asociaţia Cercetaşii Români Uniţi, la tabăra de formare fiind prezenţi 40 de tineri, şefi şi asistenţi de patrulă în cele două asociaţii. Alegerea Blajului ca gazdă a acestei tabere a avut loc în contextul intrării în anul Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Pe lângă atelierele organizate în această tabără, care au avut ca scop educarea şi conştientizarea şefilor şi asistenţilor de patrulă în vederea asumării poziţiei de lider, cursuri de prim ajutor şi pentru organizare de activităţi sau cursuri de formare spirituală, au existat şi acţiuni ceremoniale, ce ţin de istoria şi de spiritualitatea Blajului. În acest sens, cercetaşii creştini au participat la Te-Deumul organizat pe 1 decembrie la Capela Arhiereilor, au avut întâlniri cu Prea Fericitul Cardinal Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice şi cu Preasfinţia Sa Claudiu Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, iar în ultima zi de şedere la Blaj au asistat la oficiul Sfintei Liturghii din Catedrala Arhiepiscopală Majoră "Sfânta Treime".

Nu în ultimul rând, tinerii cercetaşi au urcat dealul de la Crucea lui Iancu, unde, în cea mai frumoasă panoramă a Blajului, o parte dintre ei au ales să-şi facă  aici "promisiunea" (jurământul specific cercetaşilor creştini) de a-L sluji pe Dumnezeu, Biserica, Patria şi de a fi alături de aproapele lor în orice împrejurare.

Cei 40 de tineri cercetaşi creştini au venit la Blaj din toate colţurile ţării: Alba Iulia, Beiuş, Bucureşti, Călăraşi, Focşani, Moineşti şi Oradea. Ei au fost însoţiţi de Mihai Zanfir, comisar general în Asociaţia Cercetaşii Creştini Români, Valeriu Domuţa, preşedintele Asociaţiei Cercetaşii Români Uniţi, Gelu Trandafir, preşedintele Asociaţiei Cercetaşii Români Uniţi Bucureşti şi părintele Andrei Mărcuş, îndrumătorul spiritual al Trupelor din Bucureşti.  

Cele două asociaţii de cercetaşi au anunţat că anul viitor vor organiza alte două tabere la Blaj: în luna mai 2018, cu ocazia pelerinajului tinerilor la Cărbunari şi în luna decembrie 2018, cu ocazia festivităţilor care vor marca împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

(GALERIE FOTO)

Activitatea cercetaşilor creştini vizează cinci scopuri principale: sănătatea fizică (dată de petrecerea timpului în aer liber), deprinderea abilităţii de a te descurca cu mijloace simple (în tabere, drumeţii, etc.), formarea caracterului tinerilor (cu un mare accent pe onoare, cuvânt dat, încredere, fraternitate), descoperirea naturii ca şi Creaţie a lui Dumnezeu şi descoperirea Creatorului din spatele acestei Creaţii, adică descoperirea lui Dumnezeu.

Asociaţia Cercetaşii Creştini Români, cu sediul central la Alba Iulia, a luat fiinţă în anul 1991, fiind frecventată de credincioşi ortodocşi, romano-catolici şi greco-catolici, în prezent având o mai mare susţinere greco-catolică. Asociaţia Cercetaşii Români Uniţi, cu sediul principal la Oradea, s-a înfiinţat în anul 2007 şi funcţionează ca o asociaţie de laici în cadrul Bisericii Române Unite cu Roma.

 

Nicu Goga



Sursa:bru.ro