Munții Gutâi au găzduit la finalul acestei veri Taberele de Formare Națională organizate de Asociația Cercetașii Munților. S-au adunat din lung și-n lat, în perioada 31 august – 7 septembrie, peste 90 de lideri ai centrelor cercetășești din întreaga țară.
"Eu v-am ales pe voi și v-am rânduit să mergeți și să aduceți roadă, și roada voastră să rămână.." Ioan 15,16-17.
Au raspuns imediat chemării Domnului tinere și tineri, ce sunt deja lideri sau urmează să facă parte din conducerea cetelor și a trupelor grupurilor cercetășești din Romania (mai ales din Beclean, Cluj-Napoca și Baia Mare).
Stagiarii au fost împărțiți între trei tabere, tabăra de formare la ramura galbenă, tabăra de formare la ramura verde pentru cercetașe fete și cercetași băieți.
Pe parcursul celor șapte zile petrecute în inima munților, cercetașii au învățat numeroare lucruri, participând la sesiuni și ateliere susținute atât de formatori din cadrul cercetășiei, cât și de formatori externi, specialiști în domeniul lor de activitate. Formarea a fost personalizată, în funcție de nivelul fiecăruia, stagiarii fiind împărțiți pe patrule conform funcției pentru care urmează să fie formați. Formarea s-a îmbinat armonios, într-un ritm adaptat, prin activități de învățare teoretică, de aplicații practice, de rugăciune, de schimb de experiență, momente de prietenie și fraternitate, de servire a comunității locale etc.
Coordonatorii Taberelor Școală ACM din acest an au fost: Adriana Patraus (coordonator al formării de lideri pentru grupa de vârstă 7-11 ani); Carla Pascan (coordonator al formării de lideri pentru grupa de vârstă 12-17 ani, cercetașe); Bogdan Todoran (coordonator al formării de lideri pentru grupa de vârstă 12-17 ani, cercetași) fiecare cu echipele lor. Părintele Angel Zareczki (asistent spiritual național și responsabil al formărilor ACM). Mihai Lar, director executiv al ACM și expert pedagogic a girat formările și a contribuit cu sesiuni pentru stagiari. În aceste Tabere Mihai Lar a parcurs ultima etapă de progres, plecarea drumețului, printr-o ceremonie memorabilă desfășurată la finalul Adorației Euharistice. Au contribuit și îmbogățit formările ACM numeroși invitați, dintre care îl amintim pe Domnul General Voicu Dorin. La fomarea spirituală și la programul liturgic a contribuit și Părintele Mihai Groza, asistent spiritual al grupului cercetășesc din Cluj-Napoca. Programul spiritual al stagiarilor a avut în cuprins Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, Adorația Euharistică, meditația zilnică pornind de la un text biblic, rugăciunea de seară și răspunsuri la întrebări pe teme catehetice. Dintre temele de formare specific cercetășești și de formare lideri au fost dezbătute: cum răspunde cercetășia nevoilor actuale ale generației tinere, educația la școala naturii, încrederea acordată și primită, mod de a crește și a deveni responsabil (Legea 1: "Cercetașul consideră o onoare faptul că i se acordă încredere"); patrula, trupa și ceata - locuri de dezvoltare personală; misiuni personalizate (posturi de acțiune, brevete, specializări, clase); istoricul cercetășiei în România și în lume; Biserica, credința și viața; psihologia copilului și a adolescentului; relații și relaționare; de la joc la aventură în dezvoltarea personală; campism și bunăstare în tabere; igienă și sănătate; motivație și liderchip; baze ale nutriției, a mânca sănătos dincolo de ideologie; alimente, echilibrul alimentar intendență, cumpărături, costuri; geneza conflictelor și rezolvarea lor; educație la viață și familie, etc.
Luni, 4 septembrie 2023, în mijlocul cercetașilor reuniți în cadrul Taberelor Scoala ACM a fost prezent Preasfinția Sa Vasile Bizău, Episcopul Eparhiei de Maramureș, pentru a le da binecuvântarea sa și a-i îndemna pe toți participanții să rămână conectați cu Cuvântul lui Dumnezeu în misiunea pe care o desfășoară.
Taberele de formare au continuat cu etapa a II-a și se vor încheia cu bucurie, joi 7 septembrie când stagiarii se vor întoarce fiecare la casele lor cu un bagaj mai mare de cunoștințe, pregătiți de a se reîntâlni cu echipele din centrul cercetășesc al fiecăruia și a demonstra ce au învățat.
Cercetășia te face să realizezi exigențele vieții în natură, te învață să lucrezi în echipă și să fii mai bun cu cei din jurul tău, îți dăruiește o altfel de educație, dăruită într-un spirit creștin, pe care școlile zilelor noastre nu o oferă. A fi șef cercetaș te dezvoltă la un nivel și mai amplu. Șeful cercetaș știe cum să coordoneze o echipă, să împartă responsabilități, să îi învețe la rândul lui pe cei mai mici decât el. El este ambițios și tot timpul își dorește să își depășească limitele.
Cercetași totdeauna! GATA!