Luni, 2 octombrie a.c., Sfântul Părinte a primit în audiență, în Sala Clementină din Palatul apostolic, aproximativ 150 de participanți la întâlnirea promovată de Institutul Italian al Donației, cu ocazia Zilei naționale a darului 2017. Ajunsă la cea de-a treia ediție anuală, fiind înființată prin lege în 2015, Ziua națională a darului a fost stabilită nu întâmplător pentru 4 octombrie, comemorarea liturgică a Sfântului Francisc din Assisi, patronul Italiei. Semnificația ”zilei dedicată celor care fac din dăruire o practică de fiecare zi” se adaugă, astfel, la bogăția simbolică a zilei de 4 octombrie, aceasta fiind deja Ziua păcii, fraternității și a dialogului între culturi și religii.
Darul cel mai mare pe care Dumnezeu l-a făcut fiecăruia dintre noi este viața”, a spus papa Francisc în discursul său. ”Viața face parte dintr-un alt dar dumnezeiesc originar care este creația. Cu toții ar trebui să simțim marea responsabilitate de a păstra în mod adecvat creația și să avem grijă de ea, ocrotind-o de diferite forme de degradare. Avem îndatorirea de a păstra și transmite integră viitoarelor generații planeta, pe care am primit-o ca pe un dar gratuit de la bunătatea lui Dumnezeu. În fața crizei ecologice prin care trecem, perspectiva darului primit și de transmis celor care vor veni după noi este motiv de angajare și de speranță”.
Darul vieții și darul creației provin din iubirea lui Dumnezeu față de omenire; mai mult, Dumnezeu ne oferă iubirea sa chiar prin aceste daruri. În măsura în care ne deschidem și o primim, putem deveni la rândul nostru un dar de iubire față de frați. Ne-a amintit aceasta Isus la Ultima Cină când a lăsat discipolilor săi «porunca nouă» a iubirii. Știind că i-a venit ceasul să treacă din această lume la Tatăl, ceasul Paștelui de moarte și înviere, El își ia rămas bun de la apostoli prin mandatul iubirii, ca și cum ar fi un testament. Și spune: «Vă dau o poruncă nouă, să vă iubiți unii pe alții. Așa cum v-am iubit eu, așa să vă iubiți și voi unii pe alții» (In 13,34). În ce sens Isus poate să definească «nouă» porunca sa? Noutatea mandatului său constă chiar în faptul că nu este vorba de o iubire oarecare, ci de însăși iubirea lui Isus, care și-a dat viața pentru noi. O iubirea care se traduce în slujirea celorlalți: cu puțin timp înainte, de fapt, Isus a spălat picioarele discipolilor săi. O iubire care știe să se înjosească, care respinge orice formă de violență, respectă libertatea, promovează demnitatea, refuză orice discriminare. O iubire dezarmată, care se arată mai tare decât ura. Aceasta este logica iubirii pentru cei care vor să-l urmeze pe Isus: a se lăsa luați de El, a iubi împreună cu El, a modela propriile acțiuni după generozitatea sa nesfârșită.
Darul care se celebrează în Italia pe 4 octombrie nu este un concept abstract, o rechemare generică la cadouri – multe cadouri pot fi interesate, nu gratuite – ci o atitudine și o acțiune care au rădăcinile lor în mesajul Evangheliei. Cu toții, mai ales copiii și tinerii, sunt chemați să facă experiența minunată a darului. Este vorba de o experiență educativă, care ajută creșterea umană și spirituală, prin deschiderea minții și a inimii la spațiile fraternității și împărțirii. În acest fel se construiește civilizația iubirii”. ”A dărui ne face să ne simțim mai fericiți, nu doar pe noi înșine, dar și pe alții; dăruind se creează legături și relații care întăresc speranța într-o lume mai bună”.
(rv - A. Dancă)