A fi creştini nu înseamnă doar să împlinim nişte obligaţii, ci să ne lăsăm reînnoiţi de Spiritul Sfânt: a spus Papa Francisc la Sfânta Liturghie din capela Casei Sfânta Marta din Vatican, de sâmbătă, 6 iulie. Este ultima din şirul celebrărilor euharistice cu participarea unor grupuri de credincioşi, dinaintea începerii perioadei estive.
Pontiful a evidenţiat faptul că şi în viaţa Bisericii există „structuri antice” ce trebuie reînnoite fără teamă.
„Vin nou în burdufuri noi”: pe acest îndemn şi-a construit Episcopul Romei omilia, oprindu-se asupra reînnoirii aduse de Isus, explicând că „doctrina legii este îmbogăţită, reînnoită de Isus care reînnoieşte toate”.
Reînnoirea adusă de Isus reprezintă „o adevărată reînnoire a legii; legea este aceiaşi dar Isus, reînnoind-o, o face mai matură, a spus Papa, subliniind că „exigenţele lui Isus erau mai mari şi mai puternice decât cele ale legii”, reînnoirea având loc în primul rând în inima noastră.
„Noi ne gândim că a fi creştini înseamnă să facem asta sau asta…. Dar nu este aşa”, a spus Episcopul Romei: „A fi creştini înseamnă să ne lăsăm reînnoiţi de Isus în această viaţă nouă şi nu să credem că a fi un bun creştin înseamnă doar să mergem toate duminicile la Sfânta Liturghie, de la ora 11 la ora 12, să împlinim un fapt sau un altul… ca şi cum am face o colecţie de lucruri împlinite. Viaţa creştină nu este însă un colaj de acţiuni, ci o totalitate armonioasă, împlinită de Spiritul Sfânt care reînnoieşte totul: inima noastră, viaţa noastră, făcându-ne să trăim într-un stil diferit ce cuprinde viaţa în întregime. Nu putem fi creştini pe bucăţi, part-time. Creştinul part-time nu funcţionează, este nevoie de totalitate, de normă întreagă. Iar înnoirea este înfăptuită de Spiritul Sfânt. De fapt, a fi creştini, înseamnă să ne lăsăm reînnoiţi de Spiritul Sfânt sau, pentru a folosi cuvintele lui Isus, înseamnă să devenim asemenea vinului nou”.
Insistând asupra necesităţii reînnoirii creştine, Episcopul Romei a explicat că această reînnoire „merge dincolo de noi”, însemnând şi reînnoirea structurilor. De aceea Isus a spus că pentru vinul nou sunt necesare burdufuri noi: „În viaţa creştină, chiar şi în viaţa Bisericii, există structuri antice, vremelnice: este necesar să le reînnoim! Iar Biserica a fost mereu atentă la acest aspect, ţinând cont de dialogul cu alte culturi…, lăsându-se să fie reînnoită potrivit locurilor, timpurilor şi persoanelor. Biserica a făcut dintotdeauna acest lucru (…) şi astfel a mers mereu înainte, lăsând ca Spiritul Sfânt să-i reînnoiască structurile, lucru de care să nu vă fie teamă! Nu vă fie teamă de noutatea Evangheliei! Nu vă fie teamă ne înnoirea pe care Spiritul Sfânt o înfăptuieşte în noi! Să nu ne fie teamă de reînnoirea structurilor!”
„Biserica”, a mai spus Pontiful, „este liberă: este făcută să meargă înainte cu Spiritul Sfânt”. Evanghelia ne învaţă acest lucru: „libertatea de a afla mereu noutatea Evangheliei în noi, în viaţa noastră şi în structuri”.
Sursa:ro.radiovaticana.va