Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Scrisoare circulară adresată episcopilor privind pâinea și vinul pentru Euharistie

 
Scrisoare circulară adresată episcopilor privind pâinea și vinul pentru Euharistie
  • 09 Iul 2017
  • 5417

„Episcopului, primul împărțitor al tainelor lui Dumnezeu, moderator, promotor și apărător al vieții liturgice în Biserica încredințată lui, îi revine sarcina de a veghea asupra calității pâinii și a vinului destinate Euharistiei și, prin urmare, asupra acelora care le pregătesc”. Acesta este un pasaj din scrisoarea circulară adresată episcopilor de către Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, privind pâinea și vinul pentru Euharistie. Scrisoarea a fost emisă ieri, 8 iulie 2017.

„În timp ce până în prezent, în general, unele comunități religioase s-au ocupat de confecționarea pâinii și a vinului pentru celebrarea Euharistiei - se citește în text - astăzi acestea se vând și în supermarket-uri, în alte magazine și prin internet”. „Pentru a nu lăsa nicio îndoială cu privire la validitatea materiei euharistice”, se sugerează ca Episcopii să dea indicații în acest sens, de exemplu garantând materia euharistică prin certificate corespunzătoare.

Reamintind „normele referitoare la materia euharistică”, explicate în Istrucțiunea „Redemptoris Sacramentum” din 2004, Congregația reafirmă că „ostiile complet lipsite de gluten reprezintă o materie nevalidă pentru Euharistie”, în timp ce „reprezintă materie validă ostiile parțial lipsite de gluten”, așa cum „mustul, adică sucul de struguri, fie proaspăt, fie conservat suspendându-i fermentarea prin proceduri care să nu-i afecteze natura (de exemplu, congelarea) este materie validă pentru Euharistie”.

De asemenea, a confirmat faptul că „materia confecționată cu organisme modificate genetic, nu poate să fie considerată materie validă”. Congregația subliniază apoi faptul că „aceia care confecționează pâinea și produc vinul pentru celebrare, trebuie să fie conștienți de faptul că lucrarea lor este orientată spre Jertfa Euharistică și acest lucru le cere onestitate, responsabilitate și competență”. În cele din urmă, se sugerează că, de exemplu, o Conferință episcopală „poate desemna una sau mai multe Congregații călugărești sau alte entități în măsură, să facă verificări în producerea, păstrarea și vinderea pâinii și a vinului pentru Euharistie” într-o anumită țară sau în alte țări în care sunt exportate.

 

Traducere: Liviu Ursu



Sursa:agensir.it