Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

În ce constă o relație toxică și de ce e bine să ieșim din ea cât mai repede posibil

 
În ce constă o relație toxică și de ce e bine să ieșim din ea cât mai repede posibil
  • 30 Mar 2017
  • 12466

Te las, nu pentru că nu te iubesc, ci pentru că nu ești potrivit(ă) vieții mele”

De Ivonne Ramirez

În toate relațiile există probleme, dar aceste dificultăți aduc cu ele și oportunități care ne ajută să creștem, atât personal cât și în viața de cuplu. Cu cât mențineți mai sănătoasă relația voastră, cu atât mai sănătoasă va fi căsătoria voastră. Cu ajutorul Domnului, veți evita să fiți un alt număr statistic în ”boala” zilelor noastre, care e divorțul. Noile familii sunt speranța acestei lumi.

Este important ca înainte să vă oficializați relația și să vă uniți viețile pentru totdeauna să aveți clar cine este cu adevărat persoana cu care urmează să vă căsătoriți, și, mai ales, ce aduce bun în viața voastră. Și, mult mai important, să fiți conștienți de adevăratele motive pentru care doriți să vă căsătoriți; altfel spus, dacă ceea ce este între voi este cu adevărat iubire, sau dacă nu cumva e altceva. Ca dependența emoțională, aceeași care  e responsabilă pentru ceea ce definesc relație toxică.

Relația toxică e acea relație periculoasă și nocivă în care persoanele nu se edifică ci, din contră, se distrug. Aceasta înseamnă că persoanele stând împreună nu devin mai bune, dimpotrivă, se degradează devenind răi cu ceilalți. În același timp trăiesc fără pace.

Când nu ne este foarte clar cine suntem și cât valorăm, alegem fără să punem limite raportului și ne mulțumim de ”cineva” care ne vorbește și ne face să ne simțim frumoși, întrucât credem că ”e ceea ce merităm”. Acceptăm chiar și abuzuri, atât fizice cât și emoționale, deoarece credem că ”persoana se va schimba după căsătorie”. Acest concept este fals, nimeni nu poate să schimbe pe nimeni: din contră, în căsătorie lucrurile sfârșesc înrăutățindu-se.

Toxic derivă din cuvântul ”toxon”, care înseamnă otravă, ceea ce provoacă moartea. Când vorbim de relație toxică ne referim la o relație în care, în scurtă sau lungă perioadă, lucrurile se vor sfârși foarte rău. În toate aspectele: emoțional, spiritual, existând chiar riscul pierderii vieții.

Relația dinainte de căsătorie este o perioadă a vieții care ne ajută la cunoașterea și deciderea dacă persoana cu care suntem reprezintă binele pentru propria viață. Dacă e cea potrivită pentru noi înșine. Aceasta este întrebarea: „ești potrivită (potrivit) vieții mele?” Dacă răspunsul este nu, e momentul să pui punct acelui raport, chiar dacă provoacă durere inimii, și să zici: „Te las, nu pentru că nu te iubesc, ci pentru că nu ești potrivit(ă) vieții mele”.  

Când iubirea este sănătoasă produce și mai multă iubire, iar noi trăim în armonie și pace, cu noi înșine și cu toți cei care sunt în jurul nostru. Iubirea face  persoanele să fie mai bune, înalță, inspiră în facerea binelui, deoarece e o iubire care își are originea în libertate și respect. Respectul celuilalt nu este niciodată opțional, nici măcar într-o ceartă aprinsă. Caracteristica principală a unei relații sănătoase e armonia și pacea.

E foarte important să cunoaștem unele caracteristici ale relației toxice, astfel încât să putem lua măsuri înainte să fie prea târziu.

  • Probleme cu ceilalți. Relația voastră cu ceilalți (părinți, șefi, prieteni,etc.) se degradează și încep să apară conflicte, pentru că nu trăiți în pace, ci  în frică. O relație toxică are consecințe și asupra celor din jur, nu doar pentru cei doi.
  • Certuri constante. Orice motiv devine un pretext pentru a discuta, pentru a jigni. Răul generează și mai mult rău, neliniște și tristețe.
  • Ca în orice relație toxică, și aici predomină neîncrederea, posedarea celuilalt și dependența. Se dezvoltă o situație dăunătoare în care sunt conflicte și plângeri în mod constant.
  • Celuilalt, de exemplu, nu-i place modul cum vă îmbrăcați, expansivitatea voastră sau faptul că mergeți la biserică. Nimeni nu are dreptul să modifice personalitatea voastră, cu atât mai puțin valorile în care credeți. E ceva bun vieții în cuplu dacă vă ajută să creșteți în virtuți precum decența, modestia, pietatea, etc. Sunt valori care sunt esențiale și care nu se negociază. Iar asupra a ceea ce se poate discuta trebuie să fie libertate, și trebuie acceptat ceea ce îl definește pe celălalt.
  • Dacă știți dinainte că propriului partener îi place să bea sau că are o altă obișnuință rea, abandonați relația cât mai repede posibil. Există și dependența sexuală, ce conduce cuplul să se unească cu pasiune, și, din nefericire, e și unicul lucru pe care-l au în comun. Să nu confundați dorința cu iubirea.
  • Vă despărțiți iar apoi sunteți din nou împreună, în mod regulat. Cum am zis la început, în orice relație sunt dificultăți; acestea ar trebui folosite pentru a crește și pentru a deveni persoane mai bune. Dacă vă despărțiți și apoi sunteți iarăși  împreună repetând acest lucru constant, fiți atenți ca nu cumva să fiți cu aceea persoană din cauza unui atașament emoțional sau a unei dependențe, și nu din iubire.
  • Raporturile intime. Raporturile în afara căsătoriei aduc mai multe consecințe negative decât beneficii. În raporturile intime nu se unește doar trupul, ci și sufletul, mintea și spiritul. În această unire completă este secretată ceea ce se cheamă ”hormonul iubirii”, sau oxitocina. Acest hormon acționează ca ceva ce unește cuplul și care dezvoltă un sens de ”apartenență” reciprocă. Lucrul trist este că aceasta se produce și când nu suntem îndrăgostiți. Atunci ce se întâmplă? Nu putem să ne rupem emotiv de cealaltă persoană, chiar dacă nu o iubim sau ne dăm seama că nu e potrivită, deoarece ne simțim legați de ea. Din acest motiv se sfârșește prin acceptarea abuzurilor și a lipsei de repect, devenind orbi la defectele și slăbiciunile partenerului, pe care ar trebui să le vedem înainte de căsătorie. Când se trăiește un raport sexual  fără iubire și fără implicare, sufletul este gol și trist.

Să aveți limite clare ce să vă definească ca persoane și să vă protejeze. Fiți eroi, nu trăiți o relație ”Braille” (în care nu se vede nimic ci doar se ”atinge”). Nu vă mulțumiți cu mai puțin decât meritați, fiindcă sunteți fiii lui Dumnezeu și meritați ce e mai bun. Respectați și iubiți ceea ce e suficient ca să fiți tratați cu demnitate, și țineți mereu în minte aceste cuvinte: ce nu aduce pace nu este de la Dumnezeu, deci nu e pentru voi.

 

 

Traducere: AMR



Sursa:it.aleteia.org