„Te las, nu pentru că nu te iubesc, ci pentru că nu ești potrivit(ă) vieții mele”
De Ivonne Ramirez
În toate relațiile există probleme, dar aceste dificultăți aduc cu ele și oportunități care ne ajută să creștem, atât personal cât și în viața de cuplu. Cu cât mențineți mai sănătoasă relația voastră, cu atât mai sănătoasă va fi căsătoria voastră. Cu ajutorul Domnului, veți evita să fiți un alt număr statistic în ”boala” zilelor noastre, care e divorțul. Noile familii sunt speranța acestei lumi.
Este important ca înainte să vă oficializați relația și să vă uniți viețile pentru totdeauna să aveți clar cine este cu adevărat persoana cu care urmează să vă căsătoriți, și, mai ales, ce aduce bun în viața voastră. Și, mult mai important, să fiți conștienți de adevăratele motive pentru care doriți să vă căsătoriți; altfel spus, dacă ceea ce este între voi este cu adevărat iubire, sau dacă nu cumva e altceva. Ca dependența emoțională, aceeași care e responsabilă pentru ceea ce definesc relație toxică.
Relația toxică e acea relație periculoasă și nocivă în care persoanele nu se edifică ci, din contră, se distrug. Aceasta înseamnă că persoanele stând împreună nu devin mai bune, dimpotrivă, se degradează devenind răi cu ceilalți. În același timp trăiesc fără pace.
Când nu ne este foarte clar cine suntem și cât valorăm, alegem fără să punem limite raportului și ne mulțumim de ”cineva” care ne vorbește și ne face să ne simțim frumoși, întrucât credem că ”e ceea ce merităm”. Acceptăm chiar și abuzuri, atât fizice cât și emoționale, deoarece credem că ”persoana se va schimba după căsătorie”. Acest concept este fals, nimeni nu poate să schimbe pe nimeni: din contră, în căsătorie lucrurile sfârșesc înrăutățindu-se.
Toxic derivă din cuvântul ”toxon”, care înseamnă otravă, ceea ce provoacă moartea. Când vorbim de relație toxică ne referim la o relație în care, în scurtă sau lungă perioadă, lucrurile se vor sfârși foarte rău. În toate aspectele: emoțional, spiritual, existând chiar riscul pierderii vieții.
Relația dinainte de căsătorie este o perioadă a vieții care ne ajută la cunoașterea și deciderea dacă persoana cu care suntem reprezintă binele pentru propria viață. Dacă e cea potrivită pentru noi înșine. Aceasta este întrebarea: „ești potrivită (potrivit) vieții mele?” Dacă răspunsul este nu, e momentul să pui punct acelui raport, chiar dacă provoacă durere inimii, și să zici: „Te las, nu pentru că nu te iubesc, ci pentru că nu ești potrivit(ă) vieții mele”.
Când iubirea este sănătoasă produce și mai multă iubire, iar noi trăim în armonie și pace, cu noi înșine și cu toți cei care sunt în jurul nostru. Iubirea face persoanele să fie mai bune, înalță, inspiră în facerea binelui, deoarece e o iubire care își are originea în libertate și respect. Respectul celuilalt nu este niciodată opțional, nici măcar într-o ceartă aprinsă. Caracteristica principală a unei relații sănătoase e armonia și pacea.
E foarte important să cunoaștem unele caracteristici ale relației toxice, astfel încât să putem lua măsuri înainte să fie prea târziu.
Să aveți limite clare ce să vă definească ca persoane și să vă protejeze. Fiți eroi, nu trăiți o relație ”Braille” (în care nu se vede nimic ci doar se ”atinge”). Nu vă mulțumiți cu mai puțin decât meritați, fiindcă sunteți fiii lui Dumnezeu și meritați ce e mai bun. Respectați și iubiți ceea ce e suficient ca să fiți tratați cu demnitate, și țineți mereu în minte aceste cuvinte: ce nu aduce pace nu este de la Dumnezeu, deci nu e pentru voi.
Traducere: AMR