Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Întâlnirea episcopilor orientali catolici din Europa

 
Întâlnirea episcopilor orientali catolici din Europa
  • 25 Oct 2016
  • 3040

Diversitatea nu este un pericol, ci o comoară pentru întreaga Biserică. Sub acest motto a avut loc, la Fatima, în Portugalia, întâlnirea episcopilor catolici orientali din Europa, pe tema grijii pastorale față de imigranții catolici orientali în țările occidentale, informează site-ul Consiliului Conferințelor episcopilor europeni. Lucrările întâlnirii, la care au participat și doi episcopi români, preasfințitul Bercea și preasfințitul Crihălmeanu, s-au desfășurat pe durata a trei zile, de la 20 la 23 octombrie 2016, fiind găzduite de patriarhatul latin de Lisabona, în prezența prefectului Congregației pentru Bisericile Orientale, cardinalul Leonardo Sandri.

În deschiderea întâlnirii, episcopii orientali au adresat un apel comunității internaționale pentru a pune capăt conflictului din Ucraina și din Orientul Mijlociu. Patriarhul de Lisabona, cardinalul Manuel Clemente, a îndemnat comunitatea internațională „să ia în serios acest conflict uitat” din regiunea ucraineană Donețk, pentru ca „interesele private să nu ia locul binelui persoanelor și al păcii”. Cardinalul portughez a subliniat că fenomenul migrator al creștinilor a contribuit nu doar la îmbunătățirea conștiinței „catolicității” Bisericii ci și la reînnoirea ei.

Vorbind despre imigranții catolici orientali, cardinalul Leonardo Sandri, a spus că „europeanul italian, spaniol, francez, german, portughez sau maghiar” nu trebuie să uite că a fost și el imigrant.

La rândul său, patriarhul greco-melchit Gregorios al III-lea Laham a reamintit de creștinii sirieni care trăiesc o lungă cale a crucii, ce a dus la un „tsunami de imigranți”, având drept consecință diminuarea drastică a creștinilor din țară. Totuși, în ciuda acestor suferințe, patriarhul Laham a observat că acest timp de încercare a dus la un raport mult mai intens între popor și ierarhia bisericească și la un ecumenism de viață care depășește diviziunile ecleziale.

Arhiepiscopul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, preafericitul Sviatoslav Shevchuk, a subliniat și el aspectul pozitiv al imigrației. Creștinii Bisericilor Catolice orientale aflați în țările occidentale, a mai spus prelatul ucrainean, nu sunt doar obiect al grijii pastorale, ci și „adevărați agenți ai noii evanghelizări”.

Tot în cadrul întâlnirii, a fost citit mesajul președintelui Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, cardinalul Antonio Maria Vegliò, care a observat cum „catolicii aparținând diverselor Biserici Catolice Orientale, chiar fiind o minoritate, reprezintă un semn important, chiar esențial, al catolicității Bisericii, reprezentând celălalt plămân al creștinătății”. Cardinalul Vegliò a subliniat că „diversitatea nu este un pericol, ci o comoară inestimabilă pentru Biserica Universală”. În fine, prelatul a spus că întrucât Bisericile Catolice orientale sunt încredințate guvernului pastoral al Pontifului Roman, acesta are „mandatul divin de a dirija acest cor fără a exista dezacorduri, fiind garantată astfel simfonia adevărului și carității”.

(rv – I. Ursuleac)



Sursa:ro.radiovaticana.va