Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Greco-catolicii răspund fraților ortodocși care au denunțat pseudo-sinodul din Lviv

 
Greco-catolicii răspund fraților ortodocși care au denunțat pseudo-sinodul din Lviv
  • 07 Apr 2016
  • 4544

Site-ul orthodoxie.com a publicat răspunsul Episcopilor Bisericii Greco-Catolice din Ucraina  adresat "fraților ortodocși care au semnat declarația cu privire la cei 70 de ani de la pseudo-sinodul din Lviv din 1946".

Site-ul e-communio.ro a publicat respectiva declarație în 10 martie.

***

În urmă cu o lună, o scrisoare intitulată: "Este urgent ca ortodocșii să recunoască adevărul teribil din 10 martie 1946", semnată de douăzeci de personalități ortodoxe din întreaga lume, a fost făcută publică. Multe site-uri au preluat respectiva scrisoare, fiind tradusă în 16 de limbi, stârnind un mare ecou în Ucraina, dar nu numai.

În L'Osservatore Romano, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk (Patriarhia Moscovei) a cerut să se facă "eforturi comune  de către ortodocșii și greco-catolicii" din Ucraina pentru a se depăși respectiva "ostilitate istorică".

La 17 martie, în cadrul unui simpozion organizat la Universitatea Națională Taras Shevchenko de la Kiev, a fost publicat un răspuns la respectiva scrisoare. Aceasta a fost semnată de către episcopii Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, în primul rând de Primatul său, Arhiepiscopul Sviatoslav Șevciuc, dar și de cadre universitare, cercetători, profesori și jurnaliști care apără cauza acestei biserici.
Vă oferim mai jos traducerea în română a acestui răspuns.

Mesaj adresat surorilor și fraților ortodocși care au semnat declarația cu privire la cei 70 de ani de la pseudo-sinodul din Liov 1946

Noi, episcopi, clerici și laici greco-catolici, oameni de știință și cercetători din diferite țări, ne exprimă recunoștința noastră sinceră și aprecierea pentru scrisoarea dumneavoastră în care numiți în mod corect respectiva adunare un "pseudo-sinod."

Faceți apel la ierarhia ortodoxă din Rusia și Ucraina să "recunoască nulitatea deciziilor tragice", asigurând totodată Biserica Ucraineană Greco-Catolică de solidaritatea și rugăciunile dumneavoastră "pentru toate victimele nevinovate ale acestei Biserici care au fost închise, torturate, deportate și ucise de guvernul sovietic cu complicitatea Patriarhiei Moscovei ".

Domnul este Dumnezeul păcii, și, prin urmare, un sentiment de pace pământesc ne dă o pregustare vie a împărăției cerurilor. Când ne împăcăm unii cu alții, putem spune că se confirmă puterea cuvintelor lui Cristos: dacă îţi vei aduce darul tău la altar şi acolo îţi vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă darul tău acolo, înaintea altarului, şi mergi întâi şi împacă-te cu fratele tău şi apoi, venind, adu darul tău. (Matei 5: 23-24)

În acest an, darul vostru de Paște va avea preț înaintea Domnului. Sperăm că se va îndura de noi toți.

Noi, sincer, vă admirăm curajul, deoarece este dificil să fii primul - și este și mai greu să fii singur. Ne putem lovi de suspiciune și neîncredere din parte celor cărora ne adresăm, precum și de neînțelegere și lipsă de sprijin din partea propriilor confrați. Suntem convinși că gestul făcut reflectă opinia adevărată și credința multor ortodocși din întreaga lume. Așa că astăzi, ne amintim cu recunoștință toate aceste expresii individuale de compasiune, înțelegere și solidaritate cu Biserica noastră, care a fost condamnată la tăcere. Aproape simultan cu scrisoarea dumneavoastră, centrul de presă al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia de Kiev)  declarat că "împărtășește durerea greco-catolicilor  ucraineni, cauzată de suferința și pierderile în urma represiunii sovietice." Aceste două inițiative au apărut în contextul lucrărilor recente cu privire la unitatea euharistică dintre ortodocși și greco-catolici, care au început anul trecut în urma propunerii soborului eparhiei Kharkiv-Poltava a Bisericii Ortodoxe autocefale din Ucraina.

Răspunsul nostru poate fi cel mai bine exprimat în următoarele cuvinte: "Noi cerem iertare și iertăm." Acestea sunt cuvintele cu care exact acum 50 de ani Episcopii polonezi s-au adresat episcopilor germani, și de atunci a devenit formula care stă la baza culturii europene a bunei-înțelegeri. În Biserica Greco-Catolică Ucraineană, această formulă a fost auzită pentru prima dată în 1987 de la conducătorul Bisericii, Cardinalul Myroslav Ivan Lubachivsky, și de atunci a fost confirmată în mod repetat de către primații ulteriori.

Desigur, este imposibil să nu observăm că poziția oficială a Bisericii, care a fost un instrument de persecuție a greco-catolicilor în mâinile regimului totalitar ateist este încă o poziție aparent reticentă în a accepta faptele și de negare în ceea ce privește realitatea istorică. Istoria persecuției împotriva Bisericii Greco-Catolice Ucrainene continuă să fie falsificată la fel ca directivele secrete staliniste și devine un instrument de propagandă ideologică neo-imperialistă, fiind chiar un exemplu de război hibrid ce are loc pe teritoriul Ucrainei dus de cei care construiesc, așa-numita "lume rusă" ("Russkii mir"), prin acordarea unui monopol ca singuri reprezentanți ai "civilizației ortodoxe". Cu toate acestea, o lume bazată pe un concept de civilizație adevărată nu poate fi construită pe ură, violență și denaturarea adevărului istoric; o astfel de pseudo-civilizație, o astfel de pseudo-lume nu are nici un viitor. Toți cei care cedează tentației de a înlocui adevărul intern printr-o forță externă se înșală.

Cu toate acestea, știm că "morile lui Dumnezeu macină încet", și pentru acest motiv, noi credem că construcțiile falselor ideologii vor cădea mai devreme sau mai târziu. Puterea lui Cristos nu depinde de sprijinul guvernului sau de propria influență politică, ci mai degrabă puterea vine de la cel ce a semănat Cuvântul vieții veșnice, și a mărturisit adevărul. Inspirat de exemplul Mântuitorului nostru, noi sperăm și credem că scrisoarea dumneavoastră va fi sămânța de muștar a Evangheliei care crește minunat. Ea deschide posibilitatea, în viitorul apropiat, pentru ortodocși și greco-catolici să fie conștienți de ce ne rugăm în fiecare an, în stihira slujbelor de Paști: „Ziua Învierii, să ne luminăm popoare şi unii pe alţii să ne îmbrăţişăm“. Să zicem, fraților ... "

Cu toate acestea, nu putem merge mai departe cu capul întors înapoi. Relațiile noastre sunt marcate de secole de controverse religioase amare și de conflicte încă proaspete din ultimele decenii - conflicte care au împărțit comunitățile și chiar familiile. Astăzi va trebui să abandonăm o dată și pentru totdeauna acest stil și mod de a explica relațiile noastre, lăsând trecutul istoricilor și Dumnezeului Atotputernic, care este cel mai bun doctor pentru mintea și inimile noastre. Orice discuție a trecutului ar trebui să se întâmple într-o atmosferă liniștită și prietenoasă de căutare în comun a adevărului obiectiv, pe baza metodologiei științifice, onestității intelectuale și responsabilității. Dar, scopul final al unui astfel de dialog nu ar trebui să fie o simplă clarificare a adevărului istoric. Noi suntem chemați la un scop mai înalt - unitatea Bisericii lui Cristos.

În trecut, toată lumea a păcătuit fără a căuta neapărat o adevărată unitate în dragoste, ci o absorbție a celuilalt în sine, tratându-i pe ceilalți nu ca o comunitate de frați și surori în Cristos, ci ca niște adversari sau chiar dușmani. Această absorbție a fost deghizată în "reunificare" și a fost, de fapt, nimic altceva decât dezastruoasa "Uniație" condamnată de ambele părți, catolici și ortodocși, considerată ca o metodă inadecvată pentru unirea Bisericii. Comunitățile noastre au urmat fiecare propria sa cale istorică și au diferite experiențe de viață eclezială. Până în prezent, acest lucru a fost cauza conflictului nostru, dar ar putea deveni de fapt baza noastră de îmbogățire reciprocă. Acesta să fie angajamentul nostru de iubire frățească și de unitate pe care Cristos ne-a cerut-o. Prin aderarea la această unitate, să arătăm lumii fundamentul credinței și fidelitatea față de tradiția noastră comună.

Frați și surori ortodoxe, scrisoarea domniilor voastre ne-a ajutat să transcendem durerea noastră și să trăim această tristă aniversare a pseudo-sinodului într-un sentiment de speranță. Sperăm că gesturile noastre, la care alți coreligionari sunt liberi să se alăture, vor constitui baza cooperării noastre viitoare. Fie ca Spiritul Sfânt care poate vindeca rănile noastre istorice și ne poate îndruma spre iertare, reconciliere și unitatea adevărată în Cristos, care prin învierea Sa învinge moartea, să ne dea speranța vieții veșnice.

Kiev, 17 martie, 2016

În numele participanților la conferința internațională "Puterea credinței împotriva violenței autorităților: greco-catolici din Europa Centrală și de Est în contextul persecuției provocate de regimurile totalitare după al doilea război mondial", care a avut loc la Universitatea Națională Taras Shevchenko din Kiev, în 17 martie 2016, semnează:

Lista semnatarilor.

 

Traducere: ACC
 



Sursa:News.ugcc