Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Tema Zilei Mondiale a Turismului: „Turismul şi apa - protejarea viitorului nostru comun”

 
Tema Zilei Mondiale a Turismului:  „Turismul şi apa - protejarea viitorului nostru comun”
  • 12 Iul 2013
  • 8678
 „Turismul şi apa: protejarea viitorului nostru comun” - este tema Zilei Mondiale a Turismului, din 27 septembrie. În vederea acestui eveniment, Consiliul Pontifical pentru Pastoraţia Migranţilor şi Itineranţilor a difuzat un mesaj prin care se face un apel la  folosirea responsabilă şi etică a apei şi a Creaţiei în general de către structurile turistice.

„Fără apă nu există viaţă”: de la această constatare porneşte mesajul Consiliului Pontifical pentru Pastoraţia Migranţilor şi Itineranţilor în vederea Zilei Mondiale a Turismului, semnat de preşedintele şi de secretarul acestui departament, cardinalul Antonio Maria Vegliò, respectiv episcopul Joseph Kalatathiparambil.

Consiliul Pontifical pentru Migranţi aminteşte că în 2012 a fost depăşit pragul de un miliard de turişti internaţionali, în vreme ce în lume o persoană din trei trăieşte într-o ţară cu scăzute resurse de apă, fiind posibil ca în 2030 această carenţă să lovească aproape jumătate din populaţia mondială.

Mai mult, circa un miliard de persoane nu au acces la apă potabilă. Se prezintă aşadar indisolubilă legătura dintre un turism „ecologic, respectuos şi sustenabil” şi tutelarea atât a surselor hidrice cât şi a întregii Creaţii.

„Turismul va reprezenta un adevărat avantaj în măsura în care va reuşi să gestioneze resursele potrivit aşa-numitei „economii verzi”, o economie „al cărui impact ambiental să se menţină în limite acceptabile”, se spune în Mesaj. Pornind de la această premisă, se face apel pentru o mai mare atenţie la „principiul destinaţiei universale a bunurilor şi a pământului, ce reprezintă un drept natural, originar”.

„Creaţia este un dar al lui Dumnezeu” se subliniază în document, de aceea trebuie păstrată, fiind conştienţi de rolul de administratori şi nu de stăpâni ai acestui dar.

Un alt punct al mesajului pus în evidenţă de Consiliul Pontifical pentru Patoraţia Migranţilor şi Itineranţlor este legătura dintre apă şi liturghie, ce ne aminteşte „istoria iubirii lui Dumnezeu pentru umanitate”. De la Vigilia pascală la ritualul Botezului, de la istorisirile biblice ale potopului până la relatarea privind trecerea Mării Roşii şi episodul evanghelic al spălării picioarelor, „apa ne vorbeşte despre viaţă, despre purificare, regenerare şi transcendenţă”.

Isus, de altfel, se prezintă ca „izvor de apă vie”, ca „Cel care potoleşte setea”, setea reprezentând „cele mai arzătoare şi profunde dorinţe ale inimii umane în căutarea unei fericiri autentice care depăşeşte propriul eu”.

Consiliul Pontifical pentru Migranţi face aşadar un apel la o mai mare responsabilitate din partea tuturor acelora care lucrează în sectorul turismului, îndemnându-i la o schimbare de mentalitate care să conducă la adoptarea unui stil de viaţă diferit, caracterizat de sobrietate şi de auto-disciplină”, astfel încât turistul să poată ajunge la convingerea că „nu îi este permis orice”, chiar dacă plăteşte.

În finalul Mesajului, departamentul vatican pentru migranţi aminteşte că păzirea Creaţiei este o temă importantă pentru Papa Francisc, temă pe care a evidenţiat-o în diferite ocazii, începând cu Sfânta Liturghie de început de Pontificat, pe 19 martie 2013.



Sursa:ro.radiovaticana.va