Papa Francisc o efectuează o călătorie apostolică în Georgia și Azerbaidjan începând de vineri, 30 septembrie, până duminică, 2 octombrie a.c. În cadrul călătoriei Pontiful va prezenta discursurile sale în limba italiană și, potrivit obiceiului, va ține o conferință de presă la bordul avionului în timpul călătoriei de întoarcere de la Baku spre Roma, pe 2 octombrie.
Călătoria apostolică în Georgia (30 septembrie – 2 octombrie 2016) are un logo specific în care sunt reluate simbolurile importante ale țării. În centrul logo-ului se află tipica cruce georgiană albă, cu brațele înclinate în jos, încadrată pe de o parte de culoarea roșie, aluzie la drapelul țării, și de cealaltă, de culoarea galbenă, referință la steagul Sfântului Scaun. Motto-ul călătoriei este o invocație de pace în regiunea Caucazului, luată din cuvintele lui Cristos cel înviat: ”Pax vobis” – ”Pace vouă!” (In 20,19; 21,26). Papa Francisc va sosi în Georgia vineri, 30 septembrie, la ora locală 15.00, pe aeroportul internațional din Tbilisi. După vizita de curtoazie la președintele țării, are loc întâlnirea cu autoritățile, reprezentanții societății civile și membrii Corpului Diplomatic la Palatul Prezidențial. Succesiv, la 16.40, la Palatul Patriarhal al Bisericii ortodoxe georgiene, întâlnirea cu Beatitudinea Sa Ilia al II-lea, catholicos și patriarh al întregii Georgii, în cadrul căreia Pontiful va pronunța cel de-al doilea discurs al călătoriei. La ora 18.00, întâlnirea cu comunitatea siro-caldee în biserica catolică de rit caldeean, unde Sfântul Părinte va conduce un moment de rugăciune. Sâmbătă, 1 octombrie, la ora 10.00, papa Francisc prezidează Sfânta Liturghie și va ține predica celebrării euharistice pe stadionul M. Meskhi. La 15.45, întâlnirea Papei cu preoții, persoanele consacrate, seminariștii și operatorii pastorali în biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, cu discursul Sfântului Părinte. La ora 17.00, întâlnirea cu persoanele care primesc asistență din partea asociațiilor de caritate la Centrul de asistență a misionarilor camilieni, unde este prevăzut un cuvânt de salut din partea papei. Agenda călătoriei apostolice în Georgia se încheie, practic, sâmbătă, la 18.15, cu vizita la catedrala patriarhală Svetitskhoveli, la Mtskheta, unde este prevăzut un scurt discurs al Sfântului Părinte și al patriarhului ortodox georgian. Duminică, 2 octombrie, papa Francisc pleacă din Georgia la ora locală 8.00 cu direcția Baku, în Azerbaidjan, a doua și ultima etapă a călătoriei sale în țările din regiunea Caucazului.
Călătoria papei în Georgia și Azerbaidjan completează în mod ideal proiectul vizitei în Caucaz, început în luna iunie prin călătoria în Armenia, subliniază pr. Antonio Spadaro, directorul revistei ”La Civiltà Cattolica”:
Pr. Antonio Spadaro: „Va fi o călătorie importantă pentru că va completa de fapt călătoria în Caucaz, care este o rană deschisă, adică un loc de bogății enorme în ceea ce privește creștinismul, dar un loc care a trăit și trăiește încă mari stări de conflict, cauzate de interesele de ordin economic și politic. Aș spune că Papa iubește mereu să atingă și să fie prezent în locurile în care există răni deschise ce trebuie vindecate: dimensiunea Bisericii ca spital de campanie înseamnă și dimensiunea terapeutică a lui Isus. Sfântul Părinte va atinge un loc ce este o sursă de istorie creștină; există o viață monastică încă activă, dar și în acest caz nu lipsesc problemele, întrucât raporturile cu Biserica Ortodoxă sunt complexe. Biserica Ortodoxă georgiană nu recunoaște de exemplu validitatea Botezului administrat de catolici, chiar dacă există un efort constant și continuu în relații. Așadar, dacă vrem, putem spune că prezența Papei înseamnă și un mesaj foarte clar de unitate a creștinilor, făcând apel la aceste rădăcini profunde pe care Georgia le păstrează cu strășnicie. În fond cultura și însăși limba poporului sunt plăsmuite de creștinism. Un alt element pe care îl rețin foarte important este faptul că aceasta este o zonă de graniță; evident vom spune Asia, dar în același timp este clar că există o cultură care face o referire clară la Europa. Așadar, în acest sens se prezintă ca o călătorie interesantă la rădăcinile creștine ale Europei”.
La rândul ei, călătoria apostolică în Azerbaidjan (2 octombrie 2016) are un logo caracteristic pentru ”Țara focului”. Emblema consfințește întâlnirea a trei limbi de foc, purtând culorile drapelului azer, cu simbolul Crucii, în galben, după steagul Sfântului Scaun. În centru, un soare care răspândește raze de milostivire, în Anul Sfânt al Milostivirii proclamat de papa Francisc. Motto-ul călătoriei, ”Suntem toți frați”, se inspiră din cuvintele lui Isus din Evanghelia după Matei (23,8). Papa Francisc ajunge în Azerbaidjan duminică, 2 octombrie, la ora locală 9.30, pe aeroportul internațional ”Heydar Aliyev” din Baku. După ceremonia de primire, Pontiful celebrează Sfânta Liturghie în biserica ”Neprihănita Zămislire” de la Centrul salezienilor din Baku, unde va ține omilia celebrării euharistice și va recita rugăciunea ”Angelus”. Papa stă la prânz împreună cu misionarii salezieni și cu membrii suitei papale. La 15.30 are loc ceremonia oficială de bun venit în Piața Palatului Prezidențial din Ganjlik, urmată de vizita protocolară la președintele Republicii. Succesiv, Papa aduce un omagiu la Monumentul celor căzuți pentru independență și are o întâlnire cu autoritățile țării, în cadrul căreia va ține primul discurs oficial în Azerbaidjan. La ora 17.45 papa Francisc are o întâlnire privată cu șeicul musulmanilor din Caucaz în moscheea ”Heydar Aliyev”, urmată de întâlnirea inter-religioasă cu șeicul musulmanilor și cu reprezentanții celorlalte religii, cu un nou discurs din partea Sfântului Părinte. În fine, la ora locală 19.00, ceremonia de plecare, pe aeroportul din Baku, și întoarcerea la Roma, unde sosirea este prevăzută la ora 22.00.
În Azerbaidjan condițiile libertății religioase nu au aceleași repere pe care le cunoaștem în alte țări, iar spațiul de libertate a Bisericii are alte coordonate, a remarcat fostul nunțiu apostolic în Irak, cardinalul Fernando Filoni, prefect al Congregației pentru evanghelizarea popoarelor:
Card. Fernando Filoni: „Spațiul actual este legat chiar de conceptul de libertate religioasă. Știm că în aceste țări este mai presus de orice libertatea de cult și a vorbi de toleranță este un aspect chiar nou. Noi, ca Biserică, preferăm să vorbim despre drepturi, pentru că face parte din însăși natura de a fi cetățeni a profesa propria credință. Dacă acest lucru ar fi respectat în toate țările, cred că ar exista mereu o posibilitate de dezvoltare, precum spune Papa, nu prin inducție, pentru a aduce prin intermediul mecanismelor la credință, cât prin contact, prin mărturisire. În Azerbaidjan trebuie să spunem că vorbim de câteva sute de catolici foarte vii, foarte frumoși, bine inserați în cadrul contextului”.
(rv – A. Dancă)