Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mesajul Papei Francisc pentru Postul Mare 2014

 
Mesajul Papei Francisc pentru Postul Mare 2014
  • 05 Feb 2014
  • 4518
A fost prezentat marţi, 4 februarie a. c., la Sala de Presă a Sfântului Scaun, Mesajul Papei Francisc pentru Postul Mare pe tema: „S-a făcut sărac pentru ca, prin sărăcia lui, voi să vă îmbogăţiţi” (2 Cor. 8,9). La prezentarea mesajului au intervenit card. Robert Sarah, preşedintele Consiliului Pontifical „Cor Unum”, alţi oficiali ai aceluiaşi departament şi doi credincioşi laici, soţ şi soţie, misionari în Haiti.

Sfântul Părinte îşi începe mesajul pornind de la cuvintele Sf. Pavell, apostolul neamurilor, adresate Corintenilor: „căci voi cunoaşteţi harul Domnului nostru Isus Cristos, care, pentru voi, deşi era bogat, s-a făcut sărac pentru ca, prin sărăcia lui, voi să vă îmbogăţiţi” (2 Cor. 8,9). „Apostolul se adresează credincioşilor din Corint pentru a-i încuraja să fie generoşi în ajutarea credincioşilor din Ierusalim care se aflau în nevoi”, a scris Papa Francisc care a continuat întrebând: „Ce ne spun cuvintele Sf. Paul nouă, creştinilor de astăzi? Ce ne spune invitaţia la sărăcie, la o viaţă în sensul evanghelic?”

„În primul rând ne spun care este stilul lui Dumnezeu. Dumnezeu nu se revelează prin puterea şi bogăţia din lume, ci prin slăbiciune şi sărăcie”. „Cristos, Fiul etern al lui Dumnezeu, egal în putere şi glorie cu Tatăl, s-a făcut sărac, a coborât în mijlocul nostru, s-a făcut asemenea fiecăruia dintre noi, s-a dezbrăcat, «s-a golit», pentru a se face întru totul asemenea nouă (cf. Fil. 2,7; Ev. 4,15)”. „Toate aceste din iubire divină”, a scris Papa Francisc, „o iubire care este har, generozitate, dorinţă de a fi aproape, şi nu ezită să se dăruiască şi să se sacrifice pentru creaturile iubite. Caritatea, iubirea, este împărtăşirea totală a sorţii celui iubit. Iubirea ne face asemănători, creează egalitate, dărâmă zidurile şi distanţele. Şi Dumnezeu a făcut aceasta pentru noi. De fapt, Isus «a lucrat cu mâini omeneşti, a gândit cu minte omenească, a voit cu voinţă omenească, a iubit cu inimă omenească. Născut din Maria Fecioara, s-a făcut cu adevărat unul dintre noi, asemănător nouă întru toate, afară de păcat» (Conciliul Ecumenic Vatican II, Gaudium et spes, 22)”.

„Scopul pentru care Isus s-a făcut sărac nu este sărăcia în ea însăşi”, subliniază Sfântul Părinte, „ci este sinteza logicii lui Dumnezeu, a logicii iubirii, a întrupării şi a crucii. Dumnezeu nu a făcut să cadă din cer mântuirea, precum pomana celui care dă din surplus cu pietism filantropic. Nu aşa este iubirea lui Cristos!”.

Vorbind despre mărturia pe care trebuie să o dea credincioşii, Papa Francisc a spus că „în toate epocile şi în tot locul, Dumnezeu continuă să-i salveze pe oameni şi lumea prin sărăcia lui Cristos care se face sărac în Sacramente, în Cuvânt şi în Biserica sa, care este un popor de săraci. Bogăţia lui Dumnezeu nu se poate manifesta prin bogăţia noastră, ci doar prin sărăcia noastră, personală şi comunitară, însufleţită de Spiritul lui Cristos”.

„Ca discipoli ai învăţătorului nostru, suntem chemaţi să privim la lipsurile fraţilor, să le atingem, să ni le asumăm şi să acţionăm concret pentru a le uşura”, scrie Pontiful în a doua parte a Mesajului pentru Postul Mare.

Sfântul Părinte se opreşte asupra stării de mizerie, care nu coincide cu sărăcia, mizeria fiind de fapt „sărăcie lipsită de încredere, de solidaritate, de speranţă”.

„Putem distinge trei tipuri de mizerie” – a explicat Papa Francisc. Prima, „mizeria materială este chemată în mod comun sărăcie şi-i afectează pe cei care trăiesc într-o condiţie nedemnă pentru o persoană umană: fiind privaţi de drepturile fundamentale şi de bunurile de primă necesitate, precum hrana, apa, condiţiile igienice, un loc de muncă, posibilitatea de dezvoltare şi creştere culturală”.

„În faţa acestui tip de mizerie” – continuă Mesajul – „Biserica îşi oferă slujirea, diaconia, pentru a merge în întâmpinarea celor nevoiaşi şi a le vindeca acele răni care desfigurează faţa umanităţii”.

„În cei săraci şi în cei din urmă” – scrie Papa Francisc – „vedem chipul lui Cristos; iubindu-i şi ajutându-i pe cei săraci, îl iubim şi-l slujim pe Cristos. Angajarea noastră se orientează de asemenea spre a face astfel încât să înceteze în lume violarea demnităţii umane, discriminările şi abuzurile care, în multe cazuri, stau la originea stării de mizerie”.

În Mesajul adresat credincioşilor pentru timpul Postului Mare, Sfântul Părinte atrage atenţia că – atunci când puterea, luxul şi banii devin idoli – acestea se contrapun exigenţei privind o distribuţie echitabilă a bogăţiilor, subliniind că este necesară convertirea conştiinţelor la spiritul de dreptate, egalitate, sobrietate şi împărţire cu ceilalţi.

Însă, „nu este mai puţin preocupantă mizeria morală”, care constă „în a deveni sclavi ai viciului şi ai păcatului”. „Câte familii nu trăiesc oare în angoasă pentru că un membru – deseori tânăr – este sclavul alcoolului, al drogurilor, al jocului de noroc, al pornografiei”, scrie Sfântul Părinte în Mesaj, explicând de asemenea că această formă de mizerie este şi cauză de ruinare economică.

Vorbind despre mizeria spirituală, Papa Francisc a indicat autenticul antidot împotriva acesteia, amintind încă o dată că misiunea creştinului este „de a duce în orice realitate vestea eliberatoare a existenţei iertării pentru răul comis”, că Dumnezeu este mai mare decât păcatul nostru şi ne iubeşte în mod gratuit, căci „suntem creaţi pentru comuniune şi pentru viaţa eternă”.



Sursa:ro.radiovaticana.va