Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Angelus, cu Papa Francisc în Maroc: ”Biserica crește prin atracție și mărturie, nu prin prozelitism!”

 
Angelus, cu Papa Francisc în Maroc: ”Biserica crește prin atracție și mărturie, nu prin prozelitism!”
  • 31 Mar 2019
  • 2526

Duminică, 31 martie 2019, în cea de-a doua și ultima zi a călătoriei sale apostolice în Maroc, papa Francisc a recitat rugăciunea ”Îngerul Domnului” împreună cu preoții și persoanele consacrate în catedrala din Rabat.

Agenda de duminică a călătoriei apostolice în Maroc a fost dedicată în întregime micii comunități catolice: abia 20 de mii la o populație de 35 de milioane de musulmani. Primul moment al zilei a fost vizita pontifului la Centrul rural de servicii sociale din Temara, iar la 10.30 papa era în catedrala din Rabat pentru o așteptată întâlnire cu preoții și persoanele consacrate. În mod semnificativ, la această întâlnire era prezentă și o delegație a Consiliului ecumenic al Bisericilor din Maroc, o prezență care, a spus papa în cuvântul său, ”arată în mod vizibil comuniunea trăită aici, în Maroc, în rândul creștinilor de diverse confesiuni, pe calea unității”.

Pornind de la constatarea obiectivă că în Maroc ”creștinii sunt un mic număr”, papa a spus că ”această realitate nu este, în ochii mei, o problemă, chiar dacă recunosc că uneori poate deveni dificil să trăiești pentru unii”. Cu toate acestea, a continuat papa, ”Isus nu ne-a ales și nu ne-a trimis ca să devenim cei mai numeroși!”.

Papa Francisc: ”[Isus] ne-a chemat pentru o misiune. Ne-a pus în societate ca pe acea cantitate măruntă de plămadă: este plămada Fericirilor evanghelice și a iubirii fraterne în care, ca creștini, ne putem regăsi cu toții pentru a face prezentă Împărăția lui Dumnezeu. Aici îmi vine în minte sfatul Sfântului Francisc pe care l-a dat Fraților săi când i-a trimis [în lume]: mergeți și predicați Evanghelia, chiar și prin cuvinte dacă este nevoie”.

Cu alte cuvinte, a reluat papa, ”căile misiunii nu trec prin prozelitism. Să ne amintim de Benedict al XVI-lea: Biserica crește nu prin prozelitism, ci prin atracție, prin mărturie. Nu trec prin prozelitism, care duce întotdeauna pe un drum fără ieșire, ci prin modul nostru de a fi cu Isus și cu ceilalți. Așadar, problema nu este faptul de a fi puțin numeroși, ci de a fi insignifianți, a deveni o sare care nu mai are gustul Evangheliei – aceasta este problema! – sau o lumină care nu mai luminează nimic (cf. Mt 5, 13-15)”.

În continuarea discursului său, papa a subliniat importanța dialogului cu ceilalți. ”A spune că Biserica trebuie să intre în dialog nu depinde de o modă – astăzi este la modă dialogul; nu, nu depinde de acest lucru – cu atât mai puțin de o strategie pentru a mări numărul membrilor ei; nu, nu este vorba nici de o strategie. Dacă Biserica trebuie să intre în dialog, o face din fidelitate față de Stăpânul și Învățătorul ei care, încă de la început, mișcat de iubire, a vrut să intre în dialog ca prieten și să ne invite să participăm la prietenia sa” (cf. Dei Verbum, 2). Ca discipoli ai lui Isus Cristos, suntem chemați, încă din ziua Botezului nostru, să facem parte din acest dialog de mântuire și de prietenie, ai cărui beneficiari noi suntem cei dintâi”.

La finalul cuvântului adresat preoților și persoanelor consacrate din Maroc, papa i-a încurajat să cultive, împreună cu creștinii celorlalte confesiuni prezente în această țară, ”ecumenismul carității”, care poate deveni ”o cale de dialog și de cooperare cu surorile și frații noștri musulmani și cu toate persoanele de bunăvoință”. Mulțumindu-le pentru mărturia smerită pe care o dau în această țară, papa a ținut să adreseze o mulțumire specială ”decanei” de vârstă a persoanelor consacrate, sora Ersilia, prin intermediul căreia a spus că salută toate persoanele consacrate înaintate în vârstă care, din motive de sănătate, ”nu sunt prezenți cu trupul, dar sunt alături de noi prin intermediul rugăciunii”.

Întâlnirea cu preoții și persoanele consacrate de la catedrala din Rabat s-a încheiat cu rugăciunea ”Îngerul Domnului”, la finalul căreia papa a invocat Binecuvântarea sa apostolică ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

Călătoria apostolică a papei Francisc în Maroc se încheie duminică cu celebrarea Sfintei Liturghii la complexul sportiv ”Moulay Abdellah” din Rabat, (care începe după intrarea noastră în emisie și) asupra căreia vom reveni în emisiunea următoare. Papa se întoarce duminică la Roma, unde sosirea este prevăzută pe aeroportul Ciampino la ora locală 21.30.

 

 



Sursa:vaticannews.va/ro