Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Adevăr, profesionalism, demnitate

 
Adevăr, profesionalism, demnitate
  • 22 Sep 2016
  • 3461

Sfântul Părinte a primit joi în Sala Clementină din Palatul Apostolic aproximativ 400 de jurnaliști din Ordinul Jurnaliștilor din Italia, însoțiți de prefectul Secretariatului pentru comunicare, mons. Dario Edoardo Viganò. Printre profesiile care exercită o influență asupra societății, a remarcat Pontiful în cuvântul său, se află fără îndoială jurnalismul, de unde și ”rolul de mare importanță și în același timp de mare responsabilitate” care îi revine jurnalistului. Schimbările introduse în activitatea jurnalistică de noile tehnologii, a spus mai departe Sfântul Părinte, au dus la actualul proces de reorganizare a instituțiilor care se ocupă în prezent de comunicare în cadrul Sfântului Scaun și la înființarea Secretariatului pentru comunicare, departament care ”va fi punctul firesc de referință pentru munca voastră prețioasă”.



Papa Francisc a atras atenția jurnaliștilor asupra unor elemente fundamentale din activitatea lor: a iubi adevărul, a trăi cu profesionalism și a respecta demnitatea omului.
Papa Francisc: ”A iubi adevărul înseamnă nu doar a afirma, dar a trăi adevărul, mărturisindu-l prin propria activitatea. A trăi și a munci, așadar, cu coerență față de cuvintele care se folosesc pentru un articol de ziar sau un serviciu de televiziune. Chestiunea aici nu se referă la a fi sau a nu fi un om care crede. Chestiunea aici este a fi sau a nu fi onest cu sine și cu ceilalți. Relația este inima oricărei comunicări. Aceasta este cu atât mai adevărat pentru cel care a făcut din comunicare propria meserie. Și nici o relație nu poate sta în picioare și să dureze în timp dacă se bazează pe lipsa de onestitate. (…) Aceasta este munca, am putea spune și misiunea, grea dar necesară în același timp, a unui jurnalist: să ajungă cât mai aproape de adevărul faptelor și să nu spună sau să nu scrie niciodată un lucru care știe, în conștiință, că nu este adevărat”.

Al doilea element evidențiat de Sfântul Părinte este ”a trăi cu profesionalism”. Dincolo de ceea ce găsim scris în codurile deontologice, a observat, aceasta înseamnă mai presus de toate ”a înțelege, a interioriza sensul profund al propriei activități”. De aici, necesitatea de a nu supune profesia proprie unei logici bazată pe interese de parte, fie economice, fie politice. ”Îndatorirea jurnalismului, aș îndrăzni să spun, vocația acestuia, este așadar – prin atenție, grija pentru căutarea adevărului – să facă să crească dimensiunea socială a omului, să promoveze construcția unui adevărat simț civic”, a spus papa Francisc, înainte de a sublinia cel de-al treilea element: respectarea demnității omului.
Papa Francisc: ”A respecta demnitatea omului este important în orice profesie și în mod special în jurnalism, pentru că chiar și dincolo de simpla prezentare a unui eveniment există sentimente, emoții și, în cele din urmă, viața persoanelor. (…) Jurnalismul trebuie să respecte întotdeauna demnitatea persoanei. Un articol este publicat astăzi iar mâine este înlocuit de un altul, dar viața unei persoane defăimată pe nedrept poate fi distrusă pentru totdeauna. Desigur, critica este legitimă și voi spune mai mult, este necesară, precum și denunțarea răului, dar aceasta trebuie să fie făcută întotdeauna respectându-l pe celălalt, viața sa, afecțiunea sa. Jurnalismul nu poate să devină o armă de distrugere a persoanelor și chiar a popoarelor. Nici nu trebuie să alimenteze teama în fața schimbărilor și a fenomenelor precum migrațiile forțate de război sau de foame”.

În fine, papa Francisc și-a exprimat speranța ca tot mai mult și pretutindeni „jurnalismul să fie un instrument constructiv, un factor al binelui comun, un accelerator al proceselor de reconciliere; care să știe să respingă tentația de a alimenta ciocnirile printr-un limbaj care suflă în focul dezbinărilor, și să promoveze mai degrabă cultura întâlnirii”.

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va