Devenită deja o tradiţie, Întâlnirea rectorilor şi a formatorilor din seminarele greco-catolice din Europa s-a desfăşurat de data aceasta la Oradea în perioada 24-27 august 2016. Evenimentul se încadrează între acţiunile pregătitoare pentru Anul Jubiliar 2017, în care Seminarul nostru va sărbători 225 ani de existenţă.
La această ediţie a întâlnirii au participat reprezentanţii seminarelor din: Preşov – Slovacia (Pr. Miroslav Dancák, rector şi Pr. Marko Durlák, asistent spiritual), Lviv – Ucraina (Pr. Ihor Boyko, rector şi Pr. Mykhaylo Lesiv, vicerector), Nyíregyháza – Ungaria (Pr. Miklor Verdes, formator şi Pr. Bence Polgári, prefect), Eichstätt – Germania (Pr. Thomas Kremer, vicerector), Blaj – România (Pr. Florian Guţiu, rector şi Fr. Andrei Roman, formator) şi ai Seminarului „Sfinţii Trei Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan” Oradea, gazda evenimentului: Pr. Anton Cioba, rector, Fr. Florin Bode, vicerector, Pr. Eduard Roman, administrator şi Pr. Anton Rus, asistent spiritual.
Oaspeţii din străinătate au venit la Oradea, unii pentru prima dată vizitând România, cu dorinţa cunoaşterii realităţii Bisericii Române Unite care a dat atâţia martiri în perioada comunistă, dar şi a ţării noastre în general.
Programul a început cu Slujba Vecerniei celebrată în Capela Seminarului urmată de cină şi de o întâlnire de cunoaştere şi prezentare a realităţii seminarului fiecărui reprezentant. Aici a fost momentul în care le-am prezentat mai pe larg situaţia Bisericii Catolice din România, în special cea a Bisericii Greco-Catolice, precum şi câteva aspecte istorice ale ţării noastre. Preasfinţia Sa Virgil Bercea i-a întâmpinat pe oaspeţi, asigurându-i de sentimentele de gratitudine pentru acceptarea invitaţiei de a veni în vizită la noi.
A doua zi a început cu Sfânta Liturghie celebrată în Biserica Seminarului după care oaspeţilor li s-a făcut un tur al Oradiei, aceştia fiind încântaţi de frumuseţea rară pe care o oferă cel mai frumos oraş din România, conform unui sondaj recent. Am vizitat împreună Catedrala „Sfântul Nicolae”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, care a împlinit recent 230 ani de existenţă, astfel fiind cea mai veche şcoală românească din Oradea, Bazilica Romano Catolică, şi Biserica „Schimbarea la Faţă” din Velenţa. Seara am participat toţi la o meditaţia „Sfânta Fecioară Maria, mama preotului”, ţinută de Sr. Ligia Man, seara concluzionându-se cu Slujba Paraclisului Maicii Domnului, celebrată tot în Biserica Seminarului.
Un moment important l-a constituit Sfânta Liturghie arhierească celebrată în ziua de vineri, moment în care Preasfinţia Sa Virgil le-a mulţumit din nou celor prezenţi, subliniind importanţa cunoaşterii reciproce a formatorilor din seminarele greco-catolice. Aceasta a fost şi ziua în care, pentru a le arăta frumuseţile României, am plecat împreună la Peştera Urşilor din localitatea Chişcău, judeţul Bihor, iar la întoarcere am vizitat bisericile parohiale din Pocola şi Băile Felix.
Toate momentele formale şi informale ale întâlnirii s-au dovedit a fi utile atât pentru cunoaşterea reciprocă cât şi pentru demararea unor proiecte comune în ceea ce priveşte învăţământul teologic precum şi formarea viitorilor preoţi greco-catolici din Europa. Faptul că Preasfinţia Sa Virgil a participat în mare parte la momentele întâlnirilor noastre este o dovadă că pentru orice episcop seminarul reprezintă locul central al eparhiei, locul unde se formează viitorii păstori de suflete. Având în vedere că formarea viitorilor preoţi se desfăşoară şi în cadrul Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, am avut o întâlnire şi cu domnul Ionuţ Popescu, directorul Departamentului din Oradea al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii Babeş Bolyai Cluj Napoca. De altfel, între facultăţile de Teologie din diferitele ţări participante există deja o colaborare frumoasă între profesori, aceştia participând la diferitele simpozioane organizate de diferitele Facultăţi.
Ultima zi a întâlnirii a fost şi cea în care s-a decis unde să se desfăşoare următoarea întâlnire a rectorilor şi a formatorilor din Seminarele Greco-Catolice din Europa. Aceasta va avea loc în Ucraina, în perioada 23-27 august 2017, gazda fiind Seminarul Sfântul Spirit din Lviv, care actualmente are 220 de seminarişti. La această întâlnire vor participa şi reprezentanţi ale celorlalte cinci seminare greco-catolice ucrainiene.
Rector
Pr. Anton Cioba