"Când se vede Pământul din această poziţie şi se observă de sus toate frumuseţile naturale existente, este într-adevăr greu de concluzionat că n-a existat o Forţă inteligentă care a creat toate acestea". Sunt cuvintele lui Michael S. Hopkins, colonel al U.S. Air Force şi astronaut al NASA, plecat în septembrie 2013 la bordul navetei Soyuz TMA-10M pentru a ajunge la staţia spaţială internaţională.
Cu puţine săptămâni înainte de a pleca, astronautul american a completat parcursul de cateheză pentru adulţi pe care Biserica Catolică îl propune celui care cere să se boteze catolic. O convertire, a explicat el, născută nu numai pentru că soţia şi cele două fiice adolescente sunt la rândul lor catolice, ci pentru că "simţeam că lipsea ceva în viaţa mea".
Graţie unui acord special cu Arhidieceza de Galveston-Houston şi cu ajutorul părintelui James H. Kuczynski, paroh al bisericii "Santa Maria Reina" din Friendswood, Hopkins a dus cu el în spaţiu o pixidă cu şase ostii consacrate, împărţite fiecare în patru bucăţi.
Suficient pentru a putea primi Împărtăşania o dată pe săptămână timp de cele 24 de săptămâni cât a rămas la bordul staţiunii speciale. "Ştiind că Isus era cu mine, am înfruntat cu mai mare siguranţă momentul în care am ieşit din staţiunea spaţială, mergând în golul universului", a spus el.
În acord cu un funcţionar de la NASA, Hopkins în toate cele 24 de săptămâni ale misiunii a primit via e-mail chiar şi omilia parohului său.
Fotografiile în care astronautul se ruga în "capela" spaţială, un atriu din sticlă numit "Cupola" care oferă o panoramă cosmică, au amintit multora de noaptea de Crăciun din 1968, când americanul Frank Borman, la bordul lui Apollo 8 în orbită în jurul lunii, a citit cartea Genezei în transmisiune directă, unul dintre momente cele mai memorabile care se amintesc.
În 1994, Sid Gutierrez, Thomas Jones şi Kevin Chilton s-au rugat împreună în space shuttle în zbor la 125 de mile deasupra Oceanului Pacific, în timp ce astronautul Mike Massimino a voit să se spovedească înainte de plecare, în 2000, ducând cu el un steag al Vaticanului pe care - odată aterizat pe Pământ - l-a dăruit papei Ioan Paul al II-lea.
Au făcut înconjurul lumii fotografiile lui Samantha Cristoforetti pe naveta care, în 2014, a dus-o în spaţiu, în spatele căreia apar câteva icoane creştine şi un crucifix. "Spun că nu există atei în tranşee, dar probabil nu sunt nici în navetele spaţiale", a ironizat astronautul american Michael Timothy Good.
(După Zenit, 17 mai 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu