Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

De la conflict la comuniune

 
De la conflict la comuniune
  • 18 Iun 2013
  • 3783
Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor, card. Kurt Koch, a prezentat la Geneva un document asupra dialogului între catolici şi luterani, în contextul împlinirii în 2017 a 500 de ani de la Reforma protestantă. Documentul, intitulat „De la conflict la comuniune” a fost prezentat pe 17 iunie.

Despre importanţa acestui document  responsabilul cu relaţiile dintre catolici şi luterani în dicasterul pontifical, Mons. Matthias Turk, a declarat: „Este un punct de reper cu adevărat important. După secole de conflicte şi neînţelegeri care au condus inclusiv la războaie între naţiuni şi între locuitorii aceleiaşi naţiuni, după cum bine ştim, este pentru prima dată când amintim împreună Reforma protestantă în mod ecumenic. După cum a spus şi Martin Jung, secretarul general al Federaţiei Luterane Mondiale, comemorarea Reformei va fi un eveniment internaţional, dar va trebui să fie şi un eveniment ecumenic care să ne cheme să dăm o mărturie comună, subliniind ceea ce împărtăşim reciproc mai degrabă decât ceea ce ne desparte”.

Vorbind despre intenţia documentului de „a povesti istoria într-un mod diferit” şi nu de „a povesti o istorie diferită”, Mons. Turk a spus că „motivele care conduc la rupturile din Biserică se bazează de multe ori pe neînţelegeri şi interpretări diferite ale aceluiaşi conţinut de credinţă şi convingeri teologice”.

Prelatul a mai spus că în dialogul ecumenic internaţional este foarte important să se redescopere convingerile şi credinţele comune pentru a constata că acestea nu mai constituie un motiv de diviziune. Documentul prezentat la Geneva reia evoluţia ecumenismului pentru a-l proiecta în viitor, în căutarea unui mărturisiri comune a credinţei creştine în lumea de astăzi în care fiecare creştin este chemat să dea mărturie despre Dumnezeu, Creatorul şi Salvatorul omenirii.

Mons. Turk a mai spus că acest document poate fi un punct de plecare pentru „orice tip de dialog ecumenic”, nu doar cu Federaţia Luterană Mondială, dar şi cu ceilalţi interlocutori ecumenici.



Sursa:ro.radiovaticana.va