Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Iubirea de dinaintea lumii. Cartea papei Francisc adresată copiilor

 
Iubirea de dinaintea lumii. Cartea papei Francisc adresată copiilor
  • 25 Feb 2016
  • 3846

Din 25 februarie, în librăriile italiene poate fi găsită cartea papei Francisc adresată copiilor: „Iubirea de dinaintea lumii. Papa Francisc le scrie copiilor”. Cartea, care a apărut la Editura „Loyola Press” a părinților iezuiți, sub îngrijirea părintelui Antonio Spadaro, oferă cititorului un dialog de la inimă la inimă între Papa și copiii din toată lumea. În cuprinsul cărții găsim atât răspunsuri ale Suveranului Pontif la întrebările celor mici cât și mărturii personale.

„Înainte de a crea lumea, Dumnezeu iubea. Dumnezeu iubește mereu. Dumnezeu este iubire”. Prin aceste cuvinte Pontiful îi răspunde lui Ryan, un copil canadian care l-a întrebat ce făcea Dumnezeu înainte de a crea lumea. Papa răspunde astfel prin cuvinte simple, familiare, ca un părinte grijuliu, încredințându-le celor mici reflecțiile sale asupra vieții și credinței. Se întâmplă ca răspunsurile date să fie și surprinzătoare, dar în rest este același papa Francisc care spune, în cartea sa, că pentru el, „a vedea un copil înseamnă a vedea viitorul” și simte multă speranță crescându-i în inima.

Dacă aș putea face un miracol, aș vindeca toți copii
Sfântul Părinte atinge coarde sensibile atunci când vorbește despre suferința copiilor. Lui William, din Statele Unite ale Americii, care îl întreabă ce ar face dacă ar avea puterea de a face un miracol, îi răspunde: „dacă aș putea face un miracol aș vindeca toți copiii”. Pe lângă aceasta Pontiful spune că încă nu a reușit să înțeleagă de ce suferă copiii, este un mister căruia nu știe să-i dea o explicație. „Răspunsul meu la durerea copiilor”, spune Papa, „este tăcerea sau un cuvânt care se naște din lacrimile mele”. Tot de miracole vorbește și într-un răspuns dat lui Joaquin, din Peru, care întreabă de ce nu mai sunt miracole. „Dar cine ți-a spus asta”, îi răspunde papa Francisc. „Nu este adevărat! Miracole există chiar și astăzi. De exemplu miracolul lumii care suferă și nu își pierde credința”. Episcopul Romei se gândește și la martirii din Orientul Mijlociu care „se lasă uciși pentru a nu-l renega pe Isus”. „Și eu”, spune Suveranul Pontif, „am experimentat multe miracole. Nu, nu sunt miracole spectaculoase. Eu nu am văzut niciodată o înviere din morți, nu. Dar am văzut multe miracole cotidiene în viața mea”. Unui copil australian rămas fără mamă, pe nume Luca, Sfântul Părinte Francisc îi spune că mama sa „este în cer” și este „mai frumoasă ca niciodată”. „De fiecare dată când te vede”, mai spune Papa, „mama ta este încântată dacă te comporți bine. Dacă nu te comporți bine, ea îți vrea binele oricum și îi cere lui Isus să te facă mai bun”.

Nu suntem prizonieri ai suferinței, Isus a învins răul
Lui Mohamed, din Siria, care vorbește despre suferință și despre lumea rea și plină de ură care fabrică arme pentru război, papa Francisc îi spune că acest lucru „este teribil, dar această suferință este trecătoare, nu este pentru totdeauna. Noi nu suntem ostatecii suferinței, pentru că Isus a venit să ne salveze și l-a învins pe diavol”.

Mă rog pretutindeni, îmi place să mă simt părinte și să stau cu lumea
După cum era de așteptat, multe scrisori ale copiilor privesc viața personală a Sfântului Părinte. Iar el nu se sustrage răspunsurilor la aceste întrebări, ci răspunde cu naturalețe spunând că nu ar ști să se recunoască fără sentimentul de paternitate. „Mă face fericit faptul de a sta cu lumea. Dacă nu reușesc să stau cu lumea, stau cu Isus și îi vorbesc lui despre lume”, este răspunsul dat unei fetițe din Belgia, căruia îi mai spune că se poate ruga oriunde: „mă pot ruga în timp ce mă plimb sau chiar și când merg la dentist. Pe Dumnezeu îl găsesc pretutindeni”. Rugăciunea trebuie să vină din inimă, pentru că „El ne ascultă cu inima”.

Papa Francisc spune că în copilărie îi plăcea să danseze tango. De mic dorea să devină măcelar, pentru că atunci când mergea cu bunica sa la cumpărături vedea că măcelarul avea un buzunar mare plin cu bani. Vorbind despre perioada în care era ministrant, Pontiful spune că el și ceilalți copii nu înțelegeau nimic din Liturghie deoarece aceasta nu era în limba spaniolă. În joacă, încercau să îl imite pe preot iar de aici rezultau fraze comice în limba spaniolă.

Toți ne certăm, chiar și Papa, dar trebuie să facem mereu pace
În cartea adresată copiilor, Sfântul Părinte vorbește și despre relațiile din cadrul familiei. „Toți ne certăm”, spune Pontiful, „chiar și eu m-am certat, dar este normal ca lumea să discute. Pentru aceasta și părinții discută”. Copiilor, papa Francisc le spune că niciodată nu trebuie să „încheie ziua fără a face pace”.

(rv – I. Ursuleac)



Sursa:ro.radiovaticana.va