Se spune că, dacă se învață un copil volitiv să facă ceea ce este bine, acel copil va face acel lucru cu o voință puternică. Este adevărat și faptul că va face acel lucru până în momentul în care i se va frânge voința. Creșterea copiilor volitivi vă va absorbi toate energiile dacă nu sunteți atenți și nu sunteți creativi în paternitatea voastră, sau uitați să vă încredeți în faptul că Dumnezeu are un proiect bun pentru fiul vostru. Cu cât mai mult fiul vostru este mai inteligent, cu atât mai grea va fi datoria voastră de părinte. Iată cinci sfaturi care vă pot ajuta să transformați tensiunea creșterii unui fiu volitiv în bucurie:
1. Nu vă angajați niciodată într-o luptă de voință. Acesta este trucul pentru a iubi și a crește un copil cu o voință puternică. Dacă veți începe o luptă de voință, veți ieși din aceasta epuizați. Dacă veți câștiga, veți înfrânge voința copilului vostru. Dacă pierdeți, fiul vostru vă va călca. Datoria voastră nu este aceea de a vă învăța fiul cine comandă, prin tehnici de disciplină dureroase, ci de a-l ajuta să-și redirecționeze voința spre bine, consolidând în același timp anumite reguli de bază.
2. Scrieți regulile casnice de bază și conformați-vă la ele. Întocmiți o listă cu regulile casei. Cei mai mici au nevoie de mai puține reguli - încercați să se conformeze la o regulă pentru fiecare an. De exemplu, dacă aveți un copil de patru ani, patru reguli sunt suficiente. Dacă aveți mai mulți copii de vârste diferite, scrieți suficiente reguli pentru a răspunde nevoilor celui mai mare. Așezați-le într-un punct central al casei, cum ar fi frigiderul. Controlați-le cu regularitate, cel puțin o dată pe zi. Atunci când copiii încalcă una dintre ele, recitați-o împreună cu ei. De exemplu, una dintre regulile casei voastre este: „Fii recunoscător, nu gelos”. Atunci când încep discuțiile repetați „Fii recunoscător, nu gelos”.
3. Disciplină cu consecințe naturale și reflecție personală, nu durere. În fața unui copil cu o voință puternică, există tentația de a fortifica disciplina, arătându-i cine comandă. Atunci când copilul vă pune la încercare răbdarea, vă este foarte ușor să recurgeți la o pedeapsă standard, cum ar fi puțină bătaie, nimic dulce, sau ca în cazul multor părinți la urlete. Urletele și bătaia nu sunt soluții pe termen lung. Se poate obține rezultatul imediat dorit (un copil care încetează să mai aibă un comportament nedorit), dar la final urletele și pedepsele fizice dureroase nu fac altceva decât să vă implice într-o luptă de voință cu fiul vostru, făcând mai mult rău decât bine.
Mai mult decât urlete și pedepse corporale, copiii au nevoie de părinți care știu să fie atenți la o dezvoltare sănătoasă a creierului lor. Aici este cazul să fiți creativi ca și părinți. Alegeți tehnici disciplinare care necesită o reflecție, și permiteți-i copilului să-și ceară iertare pentru comportamentul său inadecvat. De exemplu, dacă un copil nu este gentil cu altul, poate că este nevoie să facă ceva drăguț pentru copilul rănit. Copiii mai mari pot să scrie un bilețel în care să-și ceară scuze celor pe care i-au ofensat. Această pedeapsă în scris atinge două obiective: permite copilului să reflecteze la ceea ce a făcut greșit și părinților le oferă puțin timp pentru a se calma. Cercetările Dr. Joan Luby, profesor de Psihiatrie infantilă și directoare a Școlii de Medicină a Universității Washington din St. Louis, arată că gestionarea corectă a copiilor din partea părinților în situații de stres, mai mult decât mustrări sau pedepse corporale, este asociată unei creșteri a dimensiunii anumitor zone a creierului.
4. Redirecționarea dorințelor egoiste. Dorințele volitive sunt în mod fundamental egoiste. Datoria noastră ca părinți este aceea de a îndepărta acea voință puternică a dorințelor egoiste și a o redirecționa spre bine. Dați fiului vostru oportunitatea de leadership, chiar dacă acest lucru înseamnă să-i permiteți unui copilaș de 3 ani să conducă o situație pentru câteva momente. Permiteți ca un copil să aibă grijă de fratele său în timp ce pregătiți cina. Atunci când ajunge la vârsta de școlarizare, ajutați-vă fiul să se implice într-o cauză - îngrijirea unui vecin în vârstă, susținerea unui adăpost pentru animale... Copiii mai mari au nevoie de provocări reale pentru a-și putea dezvolta puterea lor de voință - determinați-i să depună eforturi în sport, la nivel academic sau muzical, pentru a-i duce la limitele puterii lor personale.
5. Atenuați voința fiului vostru cu tandrețe cu iubire. Când aveți un copil volitiv, este atât de ușor să deveniți obosiți și frustrați încât să uitați să fiți afectuoși, gentili și iubitori. Nu puteți să uitați faptul că fiii voștri nu pot să învețe să fie afectuoși și gentili fără exemplul vostru. Găsiți momente în zi pentru a vă îmbrățișa fiii și pentru a discuta cu ei cu o voce blândă și iubitoare. Momentele cele mai bune sunt dimineața, atunci când se întorc de la școală și seara înainte de a merge la culcare. A investi în copiii voștri acum, reprezintă cel mai bun lucru pe care îl puteți face în viață, iar timpul pe care îl veți petrece cu ei iubindu-i și educându-i vă va aduce un mare câștig în termeni de bucurie.
Traducere: Liviu Ursu