De Andrea Gagliarducci
Wilfried Fox Napier, Cardinal, arhiepiscop de Durban, este unul din episcopii africani prezenți la Sinodul Episcopilor. La Sinodul din 2014, a făcut parte din Comisia pentru Elaborarea Relatio Finalis, distingându-se printr-o puternică poziție împotriva ”colonizării ideologice” a cărei victimă era Africa. Dar a luptat și contra manipulării temelor Sinodului. Într-un interviu, cu ceva timp în urmă, a subliniat că Walter Kasper, cardinalul, ”nu este teologul Papei”. Iar în direct la EWTN în 9 octombrie arăta cum unul dintre rapoartele discutate la Sinod, difuzat în Sala Presei Vaticanului nu a fost întru totul corect, deoarece punea prea mult accent pe a merge în întâmpinarea persoanelor. ”Întâlnirea persoanelor acolo unde se găsesc sună frumos, dar cu adevărat este ceea ce Isus a făcut? Nu mai degrabă le-a cheamat de unde erau?” a comentat vorbind cu diverși jurnaliști la sfârșitul unei întâlniri organizate de episcopii africani legate de Sinod.
Eminența Voastră Napier, care este punctul de vedere al episcopilor și al cardinalilor africani în ce privește Sinodul Episcopilor în curs?
Organizăm întâlniri, schimbăm păreri, evaluăm tendința lucrărilor. În mare parte grupurile de episcopi africani participanți sunt optimiști asupra aportului pe care Biserica africană poate să aducă Sinodului.
Cum ați evaluat Instrumentum Laboris?
Cred că se poate zice că analiza Instrumentum Laboris poate să fie considerată o analiză de dimensiuni sociologice și economice. O analiză care nu neapărat reflectă realitatea africană.
De ce anume sunt preocupați episcopii africani?
Episcopii africani sunt preocupați ca Africa să fie liberă, și să se poată bucura de aceeași libertate pentru care și Occidentul a luptat. Trăim astăzi o colonizare politică. Concret, vorbesc despre agențiile umanitare care condiționează furnizarea ajutoarelor de aprobarea unor legi. Colonizarea politică a fost într-o oarecare măsură înlocuită de un alt tip de colonizare.
Care este reacția voastră în ce privește aceste teme?
Reacția noastră? Reacția noastră este să cerem să ne concentrăm asupra temei Sinodului. Cum este implicată familia în acest Sinod? Aceasta este adevărata temă, tema centrală.
S-a vorbit și de lipsa femeilor la Sinod...
Nu cred că lipsa femeilor ar crea probleme. Este vorba de un Sinod al episcopilor și dezbaterile depind de calitatea persoanelor pe care le ai. Trebuie să fie lucrurile clare, chiar și asupra familiei. Dacă familia e slabită, Biserica e slăbită. Forța Bisericii vine de la familie.
Traducere: AMR