În perioada 14-16 mai a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, efectuează o vizită oficială în Italia şi Vatican.
Vineri, 15 mai, la ora 20.00, domnul Preşedinte Klaus Iohannis a efectuat o vizită la Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma, unde s-a întâlni cu studenții români greco-catolici care studiază în instituțiile de învățământ pontificale.
Cu această ocazie Preafericitul Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, i-a transmis un mesaj citit de Preasfinţia Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore:
Excelența Voastră,
Domnule Președinte,
Vizita pe care o faceți astăzi la Colegiul Pontifical Pio Romeno de la Roma, după întâlnirea cu Sfântul Părinte Papa Francisc, ne onorează. Permiteți-mi ca în numele întregului cor episcopal al Bisericii Greco-Catolice Române să Vă spun “Bine ați venit” aici, în această casă, fondată de Papa Pius al XI–lea în 1937, în care s-au pregătit sub egida Romei mai multe generații de oameni de caracter. Oameni care, punându-se în slujba lui Dumnezeu, au sprijinit acele valori ce nu apun din conștiințele oamenilor oricât ar fi viața de grea. Pio Romeno, singura instituție românească sub egida Sfântului Scaun (Vaticanului), a devenit astfel expresia universalității omului care îl poartă pretutindeni pe Cristos.
Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, Papa emerit, spunea că adevărata criză este cea a credinței, a moralei. Calea pe care România se află astăzi este una de vindecare după perioada persecuției comuniste și de revenire la normalitate. O normalitate a lucrurilor bine făcute. Credem că Biserica Greco-Catolică, prin harul Bunului Dumnezeu și sub ocrotirea Maicii Sfinte, poate fi și astăzi, așa cum a dovedit-o pe întreaga durată a existenței sale, o instituție care să susțină un astfel de proces. Fiindcă libertatea, în special cea religioasă, dreptul la exprimare, justiția, în toate formele ei, atât de necesare și astăzi, sunt drepturi pentru care episcopii, preoții și credincioșii noștri au fost dispuși în timpul persecuției comuniste să-și pună în joc libertatea și viața.
Pentru orice țară, legătura cu Sfântul Scaun al Romei este un semn de deschidere și de înțelepciune. În România de după eliberare, această legătură ilustrează nu numai regăsirea unei tradiții civice evidente și naturale, dar mai ales expresia aspirațiilor societății românești liberă să respecte demnitatea umană și principiile democratice ale statului de drept.
Prezența Excelenței Voastre, Domnule Președinte, ne onorează și constituie pentru noi ocazia de a Vă asigura de întregul sprijin și toată susținerea. Sub ocrotirea Fecioarei Maria, căreia îi este încredințat acest Colegiu, suntem plini de speranță înspre un viitor în care prin efortul tuturor, Țara noastră să fie vrednică de minunatul titlu: “Gradină a Maicii Domnului”!
Primiți, Vă rog, expresia înaltei mele prețuiri și stime, în numele întregii Biserici Greco-Catolice.
Cardinal † LUCIAN
Arhiepiscop și Mitropolit de Alba-Iulia și Făgăraș
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică
Sursa foto: Liviu Ursu