Evenimentele din nordul Irakului, cu violențe anticreștine și împotriva celorlalte minorități religioase, reprezintă ”o suferință intolerabilă” care nu poate să nu inducă conștiințele tuturor la protejarea și sprijinirea celor care sunt victime ale acestor violențe: afirmă Papa Francisc într-un mesaj trimis secretarului general ONU, Ban Ki-moon, cerând ca Națiunile Unite să depună orice efort pentru a garanta pacea și drepturile umanitare.
Galeria ororilor care vin din nordul Irakului se deapănă zi de zi pe Internet, cu platforme de socializare tot mai însângerate și prin care se difuzează, cu mâhnire sau ură, tot soiul de cruzimi întipărite de obiectul unui aparat de fotografiat. În fața acestor fapte, inima Papei Francisc este ”copleșită și plină de angoasă”, după cum afirmă el însuși în scrisoarea trimisă lui Ban Ki-moon, spunând că este ”adânc mișcat” de situația creștinilor și a celorlalte minorități religioase ”constrânse să fugă din casele lor și să asiste cu neputință la distrugerea locurilor lor de cult și a patrimoniului religios”.
Papa subliniază decizia de a-l trimite în Irak, drept reprezentant personal, pe cardinalul Fernando Filoni, pentru a duce mângâiere în ”suferința intolerabilă” a celor care nu doresc altceva decât ”să trăiască în pace, armonie și libertate în patria străbunilor lor”. În același timp, Suveranul Pontif se adresează secretarului general ONU pentru a pune înaintea lui – se citește în mesaj – ”lacrimile, suferințele și strigătul de disperare ale creștinilor și ale celorlalte minorități religioase din scumpa țară a Irakului”.
Apelul, înălțat împreună cu patriarhii orientali și ceilalți lideri religioși, și adresat din nou Comunității Internaționale, are în vedere – precizează papa Francisc – o intervenție care să pună capăt ”unei tragedii umanitare în curs”. Pontiful cere Națiunilor Unite să garanteze ”securitatea, pacea, dreptul umanitar și asistența refugiaților”, în conformitate cu prevederile din Carta Națiunilor Unite.
De altfel, a observat în mesajul său, ”atacurile violente care se răspândesc în nordul Irakului nu pot să nu trezească conștiințele tuturor oamenilor de bunăvoință la acțiuni concrete de solidaritate, pentru a-i ocroti pe cei care sunt loviți sau amenințați de violență și pentru a asigura asistența necesară și urgentă numeroșilor evacuați, precum și întoarcerea lor în siguranță la orașele și casele lor”.
După cum o dovedesc ”experiențele tragice din secolul XX”, în joc se află ”cea mai elementară înțelegere a demnității umane” și aceasta – încheie Papa Francisc mesajul său adresat Națiunilor Unite – constrânge comunitatea internațională, prin normele și mecanismele dreptului internațională, să facă tot ceea ce-i stă în putință pentru a opri și preveni ulterioare violențe sistematice împotriva minorităților etnice și religioase”.
Sursa:ro.radiovaticana.va