Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Comunicarea Papei pe reţelele sociale: dincolo de tehnologie

 
Comunicarea Papei pe reţelele sociale: dincolo de tehnologie
  • 11 Aug 2015
  • 3606

„Care este contribuţia papei Francisc pe care o oferă «locuitorilor» reţelelor sociale” şi „care este provocarea pe care cultura digitală o reprezintă pentru Biserică”? A răspuns acestor întrebări într-un interviu pentru redacţia centrală Radio Vatican,  mons. Lucio Adrian Ruiz, responsabil al Serviciului de Internet în cadrul Secretariatului pentru Comunicaţii al Sfântului Scaun, instituit de papa Francisc la finalul lunii iunie 2015. Prelatul a început reflecţia sa oprindu-se asupra ultimului gest public marcant al Pontifului în aşa-zisa „eră digitală” şi anume înscrierea sa pe tablet la ZMT 2016, Cracovia, în cadrul rugăciunii Îngerul Domnului, de pe 26 iulie a.c.:

• "Înscrierea Sfântului Părinte la Cracovia, folosind un tablet, cred că a fost un moment foarte frumos pentru noi toţi, cu o dublă semnificaţie. În primul rând, mesajul papei Francisc transmis tuturor tinerilor din lume a fost „Tineri, începem să păşim împreună spre ZMT!”. Pe scurt, Întâlnirea Tineretului Catolic din lumea întreagă nu este doar ceva ce va avea loc anul viitor: este un parcurs, care are nevoie de o pregătire. Aşadar – s-ar traduce gestul Pontifului – să ne îndreptăm spre Cracovia în aşa fel încât nu doar organizarea să fie gata, ci şi sufletul nostru să fie pregătit pentru un moment atât de important. Aceasta este prima valenţă a unui mesaj atât de puternic din punct de vedere comunicativ, în care Papa se prezintă şi se înscrie primul la ZMT 2016: îi invită toţi tinerii să se înscrie, dar să se înscrie cu sufletul".

Un alt aspect este cel de a se adresa tinerilor folosind limbajul lor. Nu a spus doar prin cuvinte, ci prin faptul concret de a lansa procedura de înscriere. El a vorbit tinerilor «pe limba lor» cum se spune,  iar ei au înţeles aceasta imediat: la câteva minute după înscrierea Pontifului erau înscrişi mii de tineri din toată lumea. El a vorbit tinerilor, iar ei au înţeles şi au simţit această invitaţie din partea Sfântului Părinte. A fost un dialog care s-a născut printr-un simplu gest şi a purtat roade.

Deşi în ultima perioadă papa Francisc a folosit deseori noile reţele de socializare pentru a se adresa tinerilor, spre exemplu, pe 28 iulie a.c., pe Twitter scria «Dragi tineri, nu vă fie frică să vă căsătoriţi», el se declară un „străbunic al culturii digitale”. Gesturile cuvintele sale sunt urmărite îndeaproape. Cum se explică acest succes?

 • „El spune tot timpul că nu ştie să folosească tehnologia şi, de fapt, el nu o foloseşte. Într-un anume fel, nici tinerii «tehnologizaţi» nu o ştiu folosi, pentru că ei folosesc tehnologia din nevoia de a se auto-comunica: dacă privim atent, observăm că în spatele folosirii tuturor dispozitivelor moderne, tinerii nu sunt ataşaţi de un obiect electronic, ceea ce caută ei este de fapt este adevărata comunicare: să împărtăşească o poză, un moment, să povestească tuturor cele trăite. Este vorba astfel de o dinamică a comunicării care depăşeşte tehnologia în sine. Tinerii folosesc un instrument pentru a comunica. De aceea se realizează acest dialog între ei şi Sfântul Părinte, deoarece, într-un fel sau altul, ei merg dincolo de tehnologie şi intră în dialog. Acesta este punctul fundamental: dialogul între persoanele care au nevoie să îşi vorbească şi doresc să asculte. Astfel, Papa vorbeşte unui om pe care îl cunoaşte, omului contemporan; este un om «tehnologic» datorită vieţii de zi cu zi: telefonul, computerul… iar în cultura noastră este există «digitalitate» şi tehnologie, într-un sens normal. Papa Francisc cunoaşte acest om: nu cunoaşte tehnologia, dar cunoaşte omul. Astfel că iubind şi cunoscând acest om, îi vorbeşte în aşa fel încât să îi recunoască mesajul".

Contul de Twitter al Pontifului (@Pontifex), deschis de papa Benedict în decembrie 2013, are în prezent peste 22 de milioane de persoane care îl urmăresc (‚followers’). Se poate spune astfel că alegerea Pontifului Emerit, deşi neînţeleasă de toţi la acea dată, a fost o strategie comunicativă de lungă durată. Potrivit aceluiaşi responsabil pentru Serviciul Internet al Secretariatului de  Comunicaţii al Vaticanului, în aceste alegeri inovative ale papilor rezidă o chestiune profundă, în sensul că mesajul Întrupării lui Cristos care se face om şi intră în cultura omului a fost o provocare pentru creştinii din toate timpurile:
 •„A trăi credinţa fiecare în cultura sa – a mai spus mons. Ruiz – în orice timp şi loc, este o provocare. Dar, invitaţia este aceea de a trăi într-adevăr umanitatea”.

Papa Francisc «locuieşte» reţelele sociale sau «satul global» al lui McLuhan cu sensibilitate. El le umanizează prin cuvintele sale de milostivire, de iubire, de întâlnire cu Isus cel Milostiv, pe care el o transpune în realităţile digitale prin îmbrăţişările, privire sau gesturile sale capturate în fotografii.

„Întâlnirea cu Isus – scrie Pontiful în ultimul său mesaj pe Twitter, marţi,11 august 2015 – poate să ne schimbe total viaţa”, iar adevăratele întâlniri nu pot fi necomunicate.



Sursa:ro.radiovaticana.va