Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa în Papua Noua Guinee. Deschideți-vă către Evanghelie și faceți din ea busola vieții!

 
Papa în Papua Noua Guinee. Deschideți-vă către Evanghelie și faceți din ea busola vieții!
  • 10 Sep 2024
  • 439

Prin apropierea sa, Isus vindecă muțenia și surzenia omului. De fapt, atunci când ne simțim îndepărtați sau alegem să ne ținem la distanță, la distanță față de Dumnezeu, la distanță de frații și surorile noastre, la distanță de cei care sunt diferiți de noi, atunci ne închidem, ne baricadăm în noi înșine și sfârșim prin a ne învârti doar în jurul propriului ego, surzi la Cuvântul lui Dumnezeu și la strigătul aproapelui ...

Această reflecție, inspirată din Evanghelia duminicii a 23 de peste an, după sfântul Marcu, capitolul 7, este esența omiliei papei Francisc din cadrul Sfintei Liturghii celebrată duminică, 8 septembrie a.c.,  pe stadionul Sir John Guise, din Port Moresby, în Papua Noua Guinee.

Amintind că Evanghelia din liturgia duminicii ne prezintă vindecarea unui surdo-mut (cf. Mc 7,31-37), pontiful a observat că, în relatarea sfântului Marcu, sunt evidențiate îndeosebi două aspecte: distanța surdo-mutului și apropierea lui Isus.

Oprindu-se asupra acestor două trăsături esențiale, Sfântul Părinte a explicat că îndepărtarea surdo-mutului se referă la zona geografică din care venea, pe care, în limbajul de astăzi, am numi-o 'periferie'. Teritoriul Decapolei, căruia îi aparținea, se afla dincolo de Iordan, era o zonă locuită de păgâni, departe de Ierusalim.

Prin urmare – a continuat – din cauza obiceiurilor populației, era considerat un teritoriu impur, al oamenilor îndepărtați de Dumnezeu. Pontiful a observat totodată că acel om surdo-mut experimentează și un alt tip de îndepărtare; el este departe de Dumnezeu și de oameni pentru că nu poate comunica: este surd și, prin urmare, nu-i poate auzi pe ceilalți, este mut și, prin urmare, nu poate vorbi cu ceilalți. Acest om este izolat de lume, este izolat, este prizonierul surdității și muțeniei sale și, de aceea, nu se poate deschide către ceilalți pentru a comunica.

Papa Francisc a observat că am putea citi această condiție de surdo-mut și într-un alt sens, pentru că ni se poate întâmpla să fim izolați de comuniunea și prietenia cu Dumnezeu și cu frații și surorile noastre atunci când, mai mult decât urechile și limba, inima noastră este cea care este blocată. Există o surzenie interioară și o muțenie a inimii care depinde de tot ceea ce ne închide în noi înșine, ne îndepărtează de Dumnezeu și de ceilalți: egoism, indiferență, teama de a ne asuma riscuri și de a ne pune în pericol, resentimente, ură și lista ar putea continua. Toate acestea ne îndepărtează: de Dumnezeu, de frații noștri, de noi înșine; și de bucuria de a trăi.

La această distanță, frați și surori, Dumnezeu răspunde cu apropierea lui Isus. Prin Fiul său, Dumnezeu vrea să ne arate în primul rând acest lucru: că el este Dumnezeul apropiat, plin de compasiune, care se îngrijește de viețile noastre, care depășește toate distanțele – a reliefat Sfântul Părinte. (...)

Cu referire la locuitorii din Papua Noua Guinee, pontiful a formulat îndemnul de a se deschide spre Evanghelie, spunându-le: "Frați și surori, voi care trăiți pe această insulă mare cu vedere la Oceanul Pacific, poate că ați simțit uneori că sunteți un ținut îndepărtat, situat la marginea lumii. Și poate, din multe alte motive, v-ați simțit uneori departe de Dumnezeu și de Evanghelia Sa, incapabili să comunicați cu El și unii cu alții. Așa cum a făcut cu surdo-mutul, Domnul vrea astăzi să se apropie de voi, să rupă distanțele, să vă facă să simțiți că sunteți în centrul inimii Sale și că fiecare dintre voi este important pentru El, vrea să vă vindece surzenia și muțenia. El vă spune fiecăruia dintre voi astăzi: 'Deschideți-vă!' Acesta este cel mai important lucru: deschideți-vă către Dumnezeu, deschideți-vă către frații noștri, deschideți-vă către Evanghelie și faceți din ea busola vieții."        

Și vouă vă spune astăzi Domnul: "Curaj, nu vă temeți, popor  din Papua Noua Guinee! Deschideți-vă! Deschideți-vă la bucuria Evangheliei, deschideți-vă la întâlnirea cu Dumnezeu, deschideți-vă la iubirea fraților și surorilor voastre. Fie ca niciunul dintre noi să nu rămână surd și mut în fața acestei invitații."

Primiți acum binecuvântarea Sfântului Părinte care a urmat antifonului marian "Angelus", rostit duminică, 8 septembrie, la Port Moresby, în Papua Noua Guinee.

RUGĂCIUNEA "ANGELUS"

"Dragi frați și surori, înainte de a încheia această celebrare, ne întoarcem la Fecioara Maria cu rugăciunea 'Angelus'. Preacuratei îi încredințez parcursul Bisericii în Papua Noua Guinee și Insulele Solomon. Fie ca Fecioara Maria Ajutorul Creștinilor să vă însoțească și să vă protejeze mereu: să întărească uniunea familiilor, să facă frumoase și curajoase visele tinerilor, să susțină și să consoleze bătrânii, să-i aline pe cei bolnavi și suferinzi!" – a spus Sfântul Părinte.

Papa Francisc a invocat darul păcii pentru toate popoarele, prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria. "Pace, pace pentru națiuni și, de asemenea, pentru creație. Nu reînarmării și exploatării casei noastre comune! DA întâlnirii dintre popoare și culturi; DA armoniei omului cu creaturile!

Preacurata Fecioară Maria, Regina păcii, ajută-ne să ne convertim la planurile lui Dumnezeu, care sunt planuri de pace și dreptate pentru marea familie umană!"

"În această duminică, în sărbătoarea liturgică Nașterea Sfintei Fecioare Maria, gândurile noastre se îndreaptă spre Sanctuarul de la Lourdes, care, din păcate, a fost lovit de o inundație" – a mai spus pontiful în cadrul reflecției care a însoțit rugăciunea antifonului marian "Angelus", rostit pe stadionul Sir John Guise, din Port Moresby, în Papua Noua Guinee.



Sursa:vaticannews.va.ro