Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să-i deschidem inima lui Isus, care intră în Ierusalim ca rege umil și pașnic!

 
Să-i deschidem inima lui Isus, care intră în Ierusalim ca rege umil și pașnic!
  • 24 Mar 2024
  • 727

Duminică, 24 martie 2024, papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie a Duminicii Floriilor și a Patimilor în Piața Sfântul Petru. Au luat parte cel puțin 25 de mii de romani și pelerini. La finalul Sfintei Liturghii, papa a condus rugăciunea ”Îngerul Domnului” și a transmis apropierea sa față de victimele recentului atentat de la Moscova și a atras atenția asupra situației dramatice din Ucraina.

Dragi frați și surori, Isus a intrat în Ierusalim ca un rege umil și pașnic: să-i deschidem inimile noastre! Numai El ne poate elibera de dușmănie, de ură, de violență, pentru că El este milostivirea și iertarea păcatelor” – a spus papa Francisc la finalul Sfintei Liturghii din Duminica Floriilor șl a Patimii Domnului, prezidată duminică, 24 martie a.c., în Piața Sfântul Petru, cu participarea a cel puțin 25 de mii de romani și pelerini de pe toate continentele.

Sfânta Liturghie, celebrată de cardinalul Claudio Gugerotti, prefect al Departamentului pentru Bisericile Orientale, a început cu binecuvântarea ramurilor de palmier și de măslin.

”Frați și surori”, a spus papa urmând textul liturgic, ”încă de la începutul Postului Mare am început să ne pregătim inimile prin pocăință și fapte de milostenie. Astăzi ne-am adunat aici pentru ca, împreună cu toată Biserica, să fim conduși la misterul pascal al Domnului Nostru Isus Cristos, care, pentru a duce la îndeplinire pătimirea și învierea sa, a intrat în orașul său, Ierusalim. Să-l urmăm, așadar, pe Domnul, aducându-ne aminte cu credință și devoțiune de intrarea sa mântuitoare, pentru ca, devenind părtași, prin harul său, la misterul crucii, să avem parte de înviere și de viața veșnică”.

După binecuvântarea ramurilor, care a avut loc în jurul obeliscului, s-a format procesiunea concelebranților la altarul din fața bazilicii Sfântul Petru, unde celebrarea euharistică a continuat ca de obicei cu Liturgia Cuvântului. Lecturile biblice au fost proclamate în spaniolă și engleză, în timp ce Evanghelia Pătimirii – luată de la Sfântul Marcu – a fost cântată în limba italiană. Rugăciunea credincioșilor a fost rostită în limbile chineză, franceză, polonă, germană și yoruba (din Africa Occidentală).

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu rugăciunea ”Îngerul Domnului”, precedată de o scurtă alocuțiune a papei Francisc:

«Dragi frați și surori, îmi exprim apropierea față de comunitatea San Josè de Apartado, din Columbia, unde o tânără și un tânăr au fost uciși acum câteva zile. Această comunitate a fost premiată în 2018 ca exemplu de angajament în favoarea economiei solidare, a păcii și a drepturilor omului.

Și transmit asigurarea rugăciunilor mele pentru victimele atacului terorist laș comis alaltăseară la Moscova. Domnul să le primească în pacea Sa și să mângâie familiile lor. Fie ca El să convertească inimile celor care plănuiesc, organizează și execută astfel de acte inumane, care îl ofensează pe Dumnezeu, Cel care a poruncit: "Să nu ucizi" (Ex 20, 13).

Vă salut pe toți, credincioși din Roma și pelerini din diferite țări. Salut în mod special delegația orașului San Remo, care și în acest an, fidelă unei tradiții vechi de patru secole, a oferit frunzele de palmier împletite pentru această celebrare. Vă mulțumesc, locuitori din San Remo! Domnul să vă binecuvânteze.

Dragi frați și surori, Isus a intrat în Ierusalim ca un rege umil și pașnic: să-i deschidem inimile noastre! Numai El ne poate elibera de dușmănie, de ură, de violență, pentru că El este milostivirea și iertarea păcatelor.

Să ne rugăm pentru toți frații și surorile noastre care suferă din cauza războiului; mă gândesc în mod special la chinuita Ucraină, unde atât de mulți oameni se află fără electricitate din cauza atacurilor intense asupra infrastructurii, care nu numai că provoacă moarte și suferință, dar comportă și riscul unei catastrofe umanitare și mai mari. Vă rog, să nu uităm de chinuita Ucraina! Și să ne gândim la Gaza, care suferă atât de mult, și la atâtea alte locuri de război.

Și acum să ne îndreptăm în rugăciune către Fecioara Maria: să învățăm de la ea cum să rămânem aproape de Isus în zilele Săptămânii Sfinte, pentru a ajunge la bucuria Învierii».

Sfânta Liturghie și rugăciunea ”Îngerul Domnului” din Duminica Floriilor s-au încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro