Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

De ce ne este teamă?

 
De ce ne este teamă?
  • 30 Iun 2014
  • 5500
Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel de ieri,  a fost ocazia de a sărbători şi pe cel dintâi Papă al Scaunului Apostolic al Romei. Cu acest prilej, o delegație ortodoxă a Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol a participat la celebrarea acestei sărbători alături de Papa Francisc. În acest an, din delegaţie a făcut parte şi episcopul Ioan de Pergamon, teolog de renume mondial, co-președinte al Comisiei Mixte catolico-ortodoxe pentru dialog teologic.

În predica sa, Papa Francisc a spus:

"Când Petru a început slujirea în comunitatea creștină din Ierusalim, era o mare teamă din cauza persecuțiilor lui Irod îndreptate împotriva unor membri ai Bisericii. Avusese loc uciderea lui Apostolului Iacob, iar acum, Petru însuși era însuşi era în închisoare pentru a face pe placul poporului. În timp ce era ținut în închisoare și înlănțuit, Petru aude glasul îngerului care-i spune: «Scoală-te repede! (…) Îmbracă-te şi ia-ţi sandalele! (…) Pune-ţi mantia şi urmează-mă!» (Fap 12,7-8). Lanțurile cad și ușa închisorii se deschide singură. Petru își dă seama că Domnul l-a «scăpat din mâna lui Irod», își dă seama că Dumnezeu l-a eliberat de teamă și de lanțuri. Da, Domnul ne eliberează de orice teamă și de orice lanț, pentru a fi cu adevărat liberi. Celebrarea liturgică de astăzi exprimă bine această realitate, prin cuvintele refrenului de la Psalmul responsorial: «Domnul m-a eliberat de orice teamă».

Iată problema, pentru noi, a temerii și a refugiilor pastorale. Mă întreb, dragi frați episcopi: ne este oare teamă? De ce ne este teamă? Și dacă ne este teamă, ce refugii căutăm, în viața noastră pastorală, pentru a fi în siguranță? Căutăm oare sprijinul celor care au putere în această lume? Sau ne lăsăm înșelați de orgoliul care caută recunoştinţă și aprecieri, și astfel ni se pare că suntem în siguranță? Dragi frați episcopi,  în ce constă siguranța noastră?

Mărturia apostolului Petru ne amintește că adevăratul refugiu este încrederea în Dumnezeu: aceasta îndepărtează orice temere și ne face liberi de orice robie și de orice ispită mondenă. Astăzi, episcopul Romei și ceilalți episcopi, în special mitropoliții care au primit pallium-ul, ne simțim interpelați de exemplul Sfântului Petru pentru a verifica încrederea noastră în Domnul.

Petru și-a redobândit încrederea când Isus de trei ori i-a spus: «Paște oile mele!» (In 21,15.16.17). Și în același timp, Simon, și-a mărturisit de trei ori iubirea sa față de Isus, reparând astfel acea întreită lepădare din timpul pătimirii. Petru încă mai simte arsura rănii datorată dezamăgirii cauzată Domnului său în noaptea lepădării. Acum, când El îl întreabă «Mă iubești?», Petru nu-și pune încrederea în sine și nici în propriile puteri, ci în Isus și în milostivirea sa: «Doamne, tu toate le știi, tu știi că te iubesc» (In 21,17). În acest moment dispare teama, nesiguranța, micimea sufletească”.

Traducere: ACC



Sursa:lesalonbeige.blogs.com