Grupul de rugăciune "Sfânta Familie" al laicilor din Asociația Inocențiu Micu Klein din Italia a organizat, duminică 19 noiembrie 2023, o zi de reculegere spirituală. Locația a fost Casa Betania, Chiesa Gesù Divin Maestro, din Roma.
La invitația părintelui Valentin Marcu, președintele Asociației noastre, meditațiile zilei au fost ținute de către părintele diacon Gabriel Pintea, de la Colegiul Pontifical Pio Romeno, student la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma.
Ziua de reculegere spirituală a început prin celebrarea uficiului Orei a treia, în frumoasa biserică a centrului mai sus amintit, urmată de săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de către părintele Valentin împreună cu diaconul Gabriel. Răspunsurile au fost date de către studentul teolog Alin Floca, din cadrul Colegiului Pontifical Pio Romeno, student la Institutul Teologic Pontifical Ioan Paul al II-lea din cetatea eternă.
În după-amiaza zilei de reculegere spirituală s-a celebrat Sfânta Taină a Maslului.
Părintele diacon Gabriel a expus trei meditații pornind de la textul profetului Isaia capitolul 53. A ales acest text ca punct de pornire pentru a sublinia faptul că de Crăciun sărbătorim nașterea celui care vine să ia asupra lui păcatele noastre, condamnarea pe care noi o meritam și implicit urâțirea pe care biciurile și corona de spini i-au provocat-o: “N-avea nici frumusețe, nici strălucire ca să atragă privirile...era așa de disprețuit, că îți întorceai fața de la El...” (Is 53, 2b-3c). A doua meditație s-a ținut pe seama textului nașterii lui Isus prezentat de evanghelistul Luca în capitolul 2, iar ultima meditație s-a axat pe textul tăierii împrejur prezentat de evanghelistul înainte menționat.
Pe baza acestor texte părintele diacon Gabriel a oferit spre meditație semnificația numelui Betleem, Simeon și celor din a căror descendență făcea parte Isus. De asemenea, a subliniat faptul că până în acel moment nimeni nu știa cum îl cheamă pe Dumnezeu, nimeni nu l-a văzut la față: “Vedem în cartea Facerii cum Iacov îi zice Domnului: [Spune-mi numele tău (Fac 32, 30)]; Moise îi zice Domnului: [ arată-mi mărirea Ta] (Ieș 33, 18); în Psalmi vedem scris: [arată-mi fața Ta]. Toate religiile lumii au această dorință de a-l vedea pe Dumnezeu. În acest moment, când copilului i se pune numele Isus, Dumnezeu este cunoscut tuturor cu numele, are o înfățișare, o față, un chip. Cea mai mare dorință a omului de a-l vedea pe Dumnezeu se concretizează în acel moment”.
La final, Părintele diacon a invitat participanții să facă asemenea Mariei și să păstreze cele auzite în inimă și să se gândească la ele zilnic: “Maria păstra toate cuvintele acelea și se gândea la ele în inima ei” (Lc 2, 19). Cei prezenți au avut posibilitatea de a-și mărturisi impresiile și trăirile avute de-a lungul zilei de reculegere, astfel unii dintre participanți au subliniat modul cum îngrijorările care îi copleșeau înainte de începerea zilei de reculegere, prin intermediul meditațiilor Părintelui diacon, însoțite de rugăciune, au realizat cât este de important să lase totul în grija Providenței întrucât singuri, fără pământul fertil sădit de Domnul, oricât s-ar strădui, în pofida utilajelor performante deținute, roadele nu vor fi cele așteptate și rodnice.
În armonie cu liniștea locului, programul zilei - prin celebrări liturgice, meditații și rugăciuni atât personale, cât și comunitare, în diferitele ambiente ale centrului de spiritualitate, colcvii cu directorul spiritual și spovadă cu părintele Valentin - , a oferit participanților posibilitatea de a trăi o zi în seninătate și profund spirituală în scopul continuării Postului Nașterii Domnului în intimitate cu Cel care a venit în lume pentru a noastră mântuire.
Ana Igna