Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Pacea este posibilă. E nevoie de bunăvoință

 
Pacea este posibilă. E nevoie de bunăvoință
  • 20 Noi 2023
  • 755

În alocuțiunea rugăciunii ”Îngerul Domnului”, duminică, 19 noiembrie a.c., papa Francisc a îndemnat la rugăciune pentru pace și a evidențiat că ”pacea este posibilă”, dar este nevoie de bunăvoință din partea oamenilor. Papa a amintit, de asemenea, beatificarea a 20 de martiri din timpul persecuției religioase din Spania secolului trecut.

Din parabola talanților (Mt 25,14-30) putem învăța ”două feluri diferite de a ne apropia de Dumnezeu”: unul bazat pe frică și care ignoră darurile sale, iar celălalt, bazat pe încredere, care răspunde prin fapte la încrederea sa. La rugăciune ”Îngerul Domnului”, recitată împreună cu vreo douăzeci de mii de romani și pelerini prezenți duminică la amiază în Piața San Pietro, papa Francisc a revenit asupra Evangheliei proclamată la Sfânta Liturghie a duminicii după ritul roman sau latin. Sfântul Părinte a evidențiat, astfel, ”răscrucea” la care ne aflăm înaintea lui Dumnezeu, ”frica sau încrederea”, fără a uita că ”încrederea întotdeauna eliberează, dar frica paralizează”. Papa a invocat, de aceea, ajutorul Sfintei Fecioare Maria pentru a învinge frica și pentru a ne pune încrederea în Domnul.

Ample și stăruitoare au fost, apoi, apelurile lansate de papa Francisc după rugăciunea ”Îngerul Domnului”, pornind de la beatificarea, sâmbătă, a douăzeci de martiri din Spania, victime ale persecuției religioase care a răvășit această țară în secolul al XX-lea. Este vorba de preotul diecezan Emanuel Gonzalez-Serna și alți nouăsprezece însoțitori, preoți și laici, uciși în 1936. ”Acești martiri au dat mărturie pentru Cristos până la sfârșit. Exemplul lor”, a îndemnat papa Francisc, ”să-i întărească pe numeroșii creștini care sunt discriminați în timpurile noastre din cauza credinței”.

Sfântul Părinte și-a exprimat apropierea față de populația din Myanmar, supusă unui nou val de ”violențe și samavolnicii”, spunând că se roagă pentru ca ”să nu se descurajeze și să aibă mereu încredere în ajutorul Domnului”.

Inevitabil, apoi, apelul reînnoit la rugăciune pentru pace în țările afectate de război.
Papa Francisc: ”Frați și surori, să continuăm să ne rugăm pentru chinuita Ucraină – văd aici steagurile acesteia – și pentru populațiile din Palestina și Israel. Pacea este posibilă. Este nevoie de bunăvoință. Pacea este posibilă. Să nu ne resemnăm în fața războiului și să nu uităm că războiul este întotdeauna, întotdeauna, întotdeauna o înfrângere. Au de câștigat numai producătorii de arme”.

Înainte de a saluta romanii și pelerinii din diferite țări, Sfântul Părinte a ținut să amintească apropiata Zi mondială a pescuitului, dar și victimele accidentelor rutiere – îndemnând la rugăciune pentru ele și rudele lor, precum și la un angajament pentru prevenirea accidentelor.

Amintind apoi faptul că în această duminică Biserica marchează a VII-a Zi mondială a săracilor, pe tema ”Nu-ți întoarce fața de la niciun sărac” (Tb 4,7), papa a mulțumit celor care, în dieceze și parohii, au organizat inițiative de solidaritate pentru persoanele și familiile care întâmpină greutăți. Să amintim, la rândul nostru, că după rugăciunea ”Angelus”, papa Francisc a mers în aula Paul al VI-lea din Cetatea Vaticanului pentru a lua prânzul cu aproximativ 1.250 de persoane nevoiașe. ”Cu toții împreună”, a îndemnat papa, ”să ne rugăm Domnului ca să ne binecuvânteze, să binecuvânteze mâncarea și acest moment de prietenie și să ne însoțească în viață. Domnul să ne binecuvânteze pe noi toți, să binecuvânteze această masă, să binecuvânteze persoanele care au pregătit-o, să-i binecuvânteze pe cei care ajută mult în viața noastră pentru a reuși să mergem mai departe”.

Rugăciunea ”Îngerul Domnului” din Piața San Pietro s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro