Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Isus spune să iubim asemenea lui, fără a cere nimic în schimb

 
Isus spune să iubim asemenea lui, fără a cere nimic în schimb
  • 17 Mai 2020
  • 2450

Isus ”ne iubește fără a ne cere la schimb să-L iubim pe El și vrea ca această iubire gratuită să devină forma concretă a vieții între noi; aceasta este voința sa”, a spus papa Francisc la rugăciunea ”Regina Ceoli” (”Bucură-te, regina cerului”) recitată duminică, 17 mai 2020, în biblioteca Palatului Apostolic împreună cu un grup restrâns de prelați. La saluturile finale, papa a vorbit despre centenarul nașterii Sfântului Ioan Paul al II-lea, reluarea Sfintelor Liturghii cu participarea credincioșilor și de copiii care ar fi trebuit să primească în această perioadă Prima Sfântă Împărtășanie.

În alocuțiunea inițială, dedicată evangheliei proclamată în această duminică pascală (Ioan 14,15-21), papa a subliniat două mesaje fundamentale: observanța poruncilor și promisiunea venirii Spiritului Sfânt.

Isus, a remarcat papa în cuvântul său, ”leagă iubirea față de El de îndeplinirea poruncilor”. ”Dacă mă iubiți”, spune Domnul, ”veți păzi poruncile mele” (v. 15). Desigur, ”Isus ne cere să-L iubim, dar explică: această iubire nu se epuizează într-o dorință după El sau într-un sentiment; cere disponibilitatea de a urma calea lui, adică voința Tatălui”. Aceasta este cuprinsă în porunca iubirii reciproce pe care o dă Isus însuși: ”După cum eu v-am iubit pe voi, așa să vă iubiți unii pe alții” (Ioan 13,34).

Papa Francisc: «El nu a spus: Iubiți-mă pe mine așa cum eu v-am iubit pe voi, ci ”iubiți-vă unii pe alții așa cum eu v-am iubit pe voi”. El ne iubește fără a ne cere la schimb să-L iubim pe El și vrea ca această iubire gratuită să devină forma concretă a vieții între noi; aceasta este voința sa».

Ca să-i ajute pe discipoli să pășească pe această cale, a reluat papa, ”Isus promite că îl va ruga pe Tatăl să trimită un alt Mângâietor (cf. v.16), un Apărător care să ia locul său și să le dea inteligența pentru a asculta și curajul de a păzi cuvintele sale. Acesta este Spiritul Sfânt, adică Darul iubirii lui Dumnezeu care coboară în inima creștinului”.

Papa Francisc: «După ce Isus a murit și a înviat, iubirea sa este dăruită celor care cred în El și sunt botezați în numele Tatălui și al Fiului și al Spiritului Sfânt. Însuși Spiritul îi călăuzește, îi luminează, îi întărește pentru ca fiecare să poată merge în viață, chiar și prin adversități și dificultăți, în bucurii și dureri, rămânând pe calea lui Isus. Aceasta este posibilă tocmai păstrându-se docili Spiritului Sfânt pentru ca, prin prezența sa lucrătoare, să poată nu doar a consola, ci și a transforma inimile, să le deschidă la adevăr și la iubire».

Cu toții, a recunoscut mai departe papa Francisc, trecem prin ”greșeală și păcat”, dar Spiritul Sfânt este cel care ne ajută să nu ne abatem și să trăim din plin sensul cuvintelor lui Isus care spune: ”Dacă mă iubiți, veți păzi poruncile mele” (v. 15).

Papa Francisc: «Poruncile nu ne-au fost date ca un fel de oglindă, în care să vedem reflectându-se mizeriile și incoerențele noastre. Nu, Cuvântul lui Dumnezeu ne-a fost dat ca un Cuvânt de viață, care transformă, reînnoiește, nu judecă pentru a condamna, ci vindecă și are ca scop iertarea. Un Cuvânt care este lumină pentru pașii noștri».

”Fecioara Maria, model al Bisericii care știe să asculte Cuvântul lui Dumnezeu și să primească darul Duhului Sfânt”, a încheiat papa alocuțiunea sa, ”să ne ajute să trăim cu bucurie Evanghelia, în convingerea că suntem susținuți de Spiritul Sfânt, focul dumnezeiesc care încălzește inimile și luminează pașii noștri”.

După rugăciunea ”Regina Coeli”, papa Francisc a amintit centenarul nașterii Sfântului Ioan Paul al II-lea:

Papa Francisc: «Dragi frați și surori, mâine este centenarul nașterii Sfântului Ioan Paul al II-lea, la Wadowice, în Polonia. Îl amintim cu multă afecțiune și recunoștință. Mâine dimineață, la ora (Romei) 7.00, voi celebra Sfânta Liturghie, care va fi transmisă în toată lumea, la altarul unde se odihnesc relicvele sale pământești. Din cer, el să continue să mijlocească pentru poporul lui Dumnezeu și pentru pace în lume».

Papa a amintit mai departe că de luni, 18 mai a.c., în Italia și în alte țări, se reia celebrarea Sfintelor Liturghii cu participarea credincioșilor. Cu toate acestea, a afirmat, ”vă rog, să mergem înainte [păstrând] normele adoptate, cu prevederile pe care ni le dau, ca să păstrăm în acest fel sănătatea fiecărei persoane și a poporului”.

Sfântul Părinte a evidențiat, de asemenea, că începe astăzi ”Săptămâna Laudato Si”, la cinci ani de la publicarea enciclicei cu același nume. ”În aceste vremuri de pandemie, în care suntem mai conștienți de importanța îngrijirii casei noastre comune, îmi exprim urarea ca toată reflecția și angajarea comună să ajute la a crește și a întări atitudinile constructive pentru îngrijirea creației”, a spus papa în salutul său.

În fine, dat fiind că pe parcursul lunii mai, multe parohii au tradiția de a celebra Prima Sfântă Împărtășanie a copiilor, papa a recunoscut că ”din cauza pandemiei, acest frumos moment de credință și sărbătoare a fost amânat. Doresc, de aceea, să transmit un gând de afecțiune către copiii care ar fi trebuit să primească pentru prima dată Euharistia. Preaiubiților, vă invit să trăiți acest timp de așteptare ca pe o oportunitate de a vă pregăti mai bine: rugându-vă, citind cartea catehismului pentru a adânci cunoașterea lui Isus, crescând în bunătate și în slujirea celorlalți”.

Rugăciunea ”Bucură-te, regina cerului” s-a încheiat cu invocarea binecuvântării apostolice, care ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va/ro