Cu ocazia jubileului de 150 de ani de la nașterea Sfintei Tereza a Pruncului Isus, sâmbătă, 30 septembrie, ziua ”intrării în adevărata viață a sfintei”, Misiunea Greco-Catolică Română de la Paris a organizat un pelerinaj la Lisieux pentru tinerii comunității. Cei 135 de tineri pelerini au avut ocazia de a merge pe urmele Sfintei Tereza, călugăriță, mistică, doctor al Bisericii alături de Ecaterina de Siena și Tereza de Avila, ocrotitoare a Franței alături de Ioana d’Arc, ocrotitoare a persoanelor suferind de boli infecțioase, patroană a misiunilor.
După o călătorie de două ore și jumătate, tinerii și păstorii lor au fost primiți de o echipă a Televiziunii Franceze și de un reprezentant al sanctuarului de la Lisieux, al doilea loc de pelerinaj în Franța după Lourdes. După primire, tinerii au descoperit alături de ghidul sanctuarului frumusețea Bazilicii Sfânta Tereza; construcție începută în 1929, în stil neo-bizantin, cu o campanilă de 45 de metri înălțime, consacrată în 1951.
Mai apoi, Pr. Alin Cîndea a celebrat Sfânta Liturghie și a ținut o cateheză în cripta Bazilicii, iar Pr. paroh Mihai Marina și Pr. Andrei Roman au mărturisit tinerii dornici să profite de acest pelerinaj pentru a dobândi prin mila lui Dumnezeu iertarea păcatelor.
La finalul Sfintei Liturghii, Pr. Mihai Marina a citit mesajul pe care Mons. Laurent Ulrich, Arhiepiscopul Parisului l-a adresat tinerilor pelerini:
”Dragi tineri ai Parohiei Greco-Catolice Române din Paris,
Am aflat cu bucurie despre pelerinajul vostru la Lisieux pe urmele Sfintei Tereza.
Vă invit să-i urmați învățătura și mai ales exemplul.
Fiți mândri de Biserica voastră, ascultați chemarea Domnului, fiți activi în parohia voastră la fel ca cei doi preoți care vă slujesc cu multă generozitate.
Vă asigur de comuniunea mea de rugăciune.”
+Laurent Ulrich
Arhiepiscop de Paris
Ordinar pentru Catolicii Orientali
După masa de prânz, tinerii au vizitat Carmelul din Lisieux și s-au rugat în fața raclei Sfintei Tereza. În acest loc, pelerinii au aflat că faima mondială a sfintei Tereza se datorează scrierilor spirituale, care pot fi citite în „Istoria unui suflet”, publicată pentru prima dată în 1898, unde se poate deescoperi un itinerar spiritual profund.
Viaţa fiind un continuu pelerinaj, iar tinerii fiind cei cărora le place, în mod special, să străbată multe drumuri şi cât mai diferite, după Lisieux tinerii au mers la Etretat, loc de o frumusețe rară, în care creația lui Dumnezeu oferă un spectacol pe măsura Creatorului, iar sufletul omului simte nevoia de a exclama: ”Mari și minunate sunt lucrările tale, Doamne Dumnezeule atotputernic” (Ap15,3).
Spre seară, tinerii pelerini s-au întors la Paris mai întăriți în credință, iar pe drumul de întoarcere au fost invitați să participe într-o tabără de formare, organizată în luna noiembrie.
ACC