Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa în Portugalia. Visez la o Europă care stinge focarele de război și aprinde speranța

 
Papa în Portugalia. Visez la o Europă care stinge focarele de război și aprinde speranța
  • 04 Aug 2023
  • 832

"În oceanul istoriei navigăm într-un moment furtunos și se simte lipsa unor căi curajoase spre pace. Privind cu profundă afecțiune la Europa, în spiritul dialogului care o caracterizează, ne-am putea întreba spre ce se navighează, dacă nu se oferă căi de pace, modalități creative de a pune capăt războiului din Ucraina și numeroaselor conflicte care pătează lumea cu sânge?"

Astfel a evidențiat papa Francisc în primul discurs rostit la Lisabona, adresat autorităților și membrilor societății civile și ai corpului diplomatic, în prima zi a călătoriei apostolice în Portugalia, prilejuită de Ziua Mondială a Tinerilor.

"Și" - a continuat pontiful  -  "din nou, lărgind câmpul: ce curs urmează Occidentul? Tehnologia care a marcat progresul și a globalizat lumea, de una singură nu este suficientă; cu atât mai puțin armele cele mai sofisticate, care nu reprezintă investiții pentru viitor, ci sărăcesc adevăratul capital uman, cel al educației, al sănătății, al statului social Este îngrijorător când citim că, în atât de multe locuri, fondurile sunt investite continuu în arme, în loc să fie investite în viitorul copiilor. Visez la o Europă, inima Occidentului, care își folosește ingeniozitatea pentru a stinge focarele de război și a aprinde lumini de speranță; o Europă care știe să își redescopere sufletul tânăr, visând la măreția întregului și depășind nevoile imediate; o Europă care include popoarele și oamenii, fără a alerga după teorii și colonizări ideologice. "

ZMT - un eveniment complex dar rodnic în speranță

Referindu-se la motivul prezenței sale la Lisabona, papa Francisc a spus: "Un ocean de tineri se revarsă în acest oraș primitor; și aș dori să îmi exprim recunoștința pentru marele efort și angajamentul generos al Portugaliei de a găzdui un eveniment atât de complex de gestionat, dar rodnic în speranță. Așa cum se spune în aceste locuri: 'Alături de tineret, nu se îmbătrânește'."

"Tinerii din întreaga lume, care cultivă dorințele de unitate, pace și fraternitate, ne provoacă să le realizăm visele de bine", a mai spus pontiful, precizând că ei împrăștie speranța, Ziua Mondială a Tinerilor fiind o ocazie de a edifica împreună. "Ea reînvie dorința de a crea noutate, de a lua drumul mării și de a naviga împreună spre viitor", a mai spus pontiful inspirându-se dintr-o reflecție a poetului portughez Fernando Pessoa".  

Făcând referire la Portugalia în calitate de țară membră a Uniunii Europene, pontiful a spus că Lisabona, unde a fost semnat, în 2007, Tratatul de reformă a Uniunii Europene, "poate sugera o schimbare de ritm", exprimându-și speranța ca Ziua Mondială a Tinerilor "să fie, pentru 'bătrânul continent', un impuls de deschidere universală. Pentru că lumea are nevoie de Europa, de adevărata Europă: are nevoie de rolul său de constructor de punți și de pacificator în partea sa estică, în Regiunea Mediteranei, în Africa și în Orientul Mijlociu. În acest fel, Europa va putea aduce, în cadrul scenariului internațional, originalitatea sa specifică, conturată în secolul trecut, când, din creuzetul conflictelor mondiale, a declanșat scânteia reconcilierii".

În primul discurs rostit în Portugalia, papa Francisc a abordat și chestiunea mediului, amintind că "Portugalia împărtășește cu Europa multe eforturi exemplare pentru protejarea creației". "Dar" - a continuat - "problema globală rămâne extrem de gravă: oceanele se supraîncălzesc, iar adâncurile lor scot la suprafață urâțenia cu care am poluat casa noastră comună. Transformăm marile rezervoare de viață în depozite de plastic. Oceanul ne amintește că viața umană este chemată să se armonizeze cu un mediu mai mare decât noi înșine, care trebuie prețuit cu grijă, cu gândul la generațiile tinere. Cum putem spune că avem încredere în tineri, dacă nu le oferim un spațiu sănătos pentru a-și construi viitorul? "

Factori care-i descurajează pe tineri

Sfântul Părinte a vorbit despre necesitatea edificării viitorului, spunând că viitorul este reprezentat de tineri, fiind "al doilea șantier". Însă, pontiful a atras atenția asupra a numeroși factori care îi descurajează pe tineri, "precum lipsa de locuri de muncă, ritmul frenetic în care sunt cufundați, costul tot mai ridicat al vieții, dificultatea de a găsi locuințe și, și mai îngrijorător, teama de a forma familii și de a aduce copii pe lume". "În Europa și, în general, în Occident, asistăm la o tristă fază descendentă a curbei demografice: progresul pare să fie o chestiune de evoluție tehnică și de confort individual, în timp ce viitorul cere contracararea denatalității și a scăderii dorinței de a trăi" - a evidențiat pontiful.

Saudade - nostalgia binelui absent

Papa Francisc a indicat, ca o soluție pentru viitorul tinerilor, o politică bună, spunând că aceasta poate genera speranță. "Ea nu este chemată să dețină puterea, ci să le dea oamenilor puterea de a spera. Ea este chemată, astăzi mai mult ca oricând, să corecteze dezechilibrele economice ale unei piețe care produce bogăție, dar nu o distribuie, sărăcind sufletele de resurse și certitudini. Este chemată să se redescopere pe sine ca generator de viață și de grijă, să investească cu clarviziune în viitor, în familii și copii, să promoveze alianțe între generații, în care trecutul nu este șters, ci sunt încurajate legăturile dintre tineri și bătrâni. Acest lucru este reamintit de sentimentul portughez de saudade, care exprimă o nostalgie, un dor de binele absent, care renaște doar în contact cu rădăcinile proprii. În acest sens, este importantă educația, care nu poate transmite doar noțiuni tehnice pentru a progresa din punct de vedere economic, ci este menită să intre într-o istorie, să încredințeze o tradiție, să valorifice nevoia religioasă a omului și să încurajeze prietenia socială.

Pontiful a vorbit și despre fraternitate, pe care - a spus - ""o învățăm de la Domnul Isus Cristos. În multe părți ale Portugaliei, simțul vecinătății și al solidarității sunt foarte vii. Cu toate acestea, în contextul general al unei globalizări care ne aduce mai aproape, dar nu ne oferă o proximitate fraternă, suntem cu toții chemați să cultivăm sentimentul de comunitate, începând cu căutarea celor care trăiesc alături de noi".



Sursa:vaticannews.va.ro