Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Iubirea lui Dumnezeu este întotdeauna ‘extraordinară’

 
Iubirea lui Dumnezeu este întotdeauna ‘extraordinară’
  • 20 Feb 2023
  • 759

"Cuvintele pe care Isus ni le adresează în Evanghelia acestei duminici sunt exigente și par paradoxale: ne îndeamnă să întoarcem și celălalt obraz și să-i iubim chiar și dușmanii noștri (cf. Mt 5,38-48). Este normal să îi iubim pe cei care ne iubesc și să fim prieteni cu cei care ne sunt prieteni; totuși, Isus ne provoacă spunându-ne: dacă acționați astfel, ‚ce răsplată aveți?’ (v. 47). "

 

Papa Francisc s-a oprit asupra comportamentului "extraordinar" care ar trebui să ne caracterizeze pe noi, care-l urmăm pe Isus. Pornind de la Evanghelia duminicii a 7-a din timpul de peste an, în reflecția care a însoțit rugăciunea antifonului marian “Angelus”, pontiful s-a oprit asupra a ce înseamnă a fi "extraordinar", explicând că este ceea ce depășește limitele obișnuitului, ceea ce depășește practicile obișnuite și calculele normale dictate de prudență.

"În general" – a spus – "încercăm ca totul să fie destul de ordonat și sub control, astfel încât să corespundă așteptărilor noastre", măsurii noastre, deoarece ne temem că nu vom primi în măsura în care oferim sau ezităm să ne expunem prea mult pentru a nu fi apoi dezamăgiți și ajungem să "preferăm să îi iubim doar pe cei care ne iubesc, pentru a evita dezamăgiri; să facem bine doar celor care sunt buni cu noi, să fim generoși doar cu cei care ne pot întoarce o favoare; iar celor care ne tratează rău, le răspundem cu aceeași monedă".

Papa Francisc a pus în lumină faptul că Domnul ne avertizează că acest lucru nu este suficient, deoarece, "dacă rămânem în obișnuit, în echilibrul dintre a da și a primi, lucrurile nu se schimbă" și, dacă Dumnezeu ar urma această logică, "nu am mai avea nicio speranță de mântuire!" "Însă" – a continuat – "din fericire pentru noi, iubirea lui Dumnezeu este întotdeauna ‘extraordinară’, adică depășește criteriile obișnuite după care noi, oamenii, ne trăim relațiile."

Pontiful a evidențiat că Isus, prin cuvintele sale, ne provoacă, ne îndeamnă să ieșim din obișnuitul raționamentului utilitarist, cerându-ne să ne deschidem la extraordinarul unei iubiri gratuite. În timp ce noi încercăm mereu să ne răzbunăm, Cristos ne încurajează să trăim dezechilibrul iubirii, adică să dăruim fără să ne așteptăm primirea în aceiași măsură. Dumnezeu ne iubește în timp ce suntem păcătoși, nu pentru că suntem buni sau capabili să îi dăm ceva în schimb.

"Iubirea lui Dumnezeu este o iubire mereu în exces, mereu dincolo de calcule, mereu disproporționată. Și astăzi ne cere și nouă să trăim în acest fel, pentru că numai așa vom da cu adevărat mărturie despre el" – a evidențiat Sfântul Părinte, amintindu-ne că Domnul ne propune să ieșim din logica interesului personal și "să nu măsurăm iubirea pe cântarul calculelor și al intereselor".

"Domnul ne îndeamnă să nu răspundem la rău cu rău, să îndrăznim în a înfăptui binele, să riscăm în a dărui, chiar dacă primim puțin sau nimic în schimb. Pentru că această iubire este cea care transformă încet-încet conflictele, scurtează distanțele, învinge dușmăniile și vindecă rănile urii" – a mai spus pontiful, îndemnându-ne să ne întrebăm dacă noi, în viața personală, urmăm logica reciprocității, a simetriei, sau logica gratuității.

Papa Francisc a amintit – la finalul alocuțiunii – că iubirea extraordinară a lui Cristos nu este ușoară, dar este posibilă, pentru că El însuși ne ajută, dăruindu-ne Spiritul Său, iubirea Sa fără măsură, îndemnându-ne: "Să ne rugăm Fecioarei Maria, care, răspunzându-i lui Dumnezeu ‘da’-ul ei fără calcul, i-a permis să facă din ea capodopera Harului său."

După rugăciunea "Angelus": Iubirea noastră să fie atentă, să fie o iubire concretă!

După rugăciunea "Angelus", Sfântul Părinte ne-a amintit că "iubirea lui Isus ne cere să ne lăsăm mișcați de situațiile celor încercați", spunând: "Mă gândesc în special la Siria și la Turcia, la numeroasele victime ale cutremurului, dar și la dramele zilnice ale dragului popor ucrainean și la atâtea popoare care suferă din cauza războiului sau din cauza sărăciei, a lipsei de libertate sau a devastării mediului... În acest sens, sunt aproape de populația Noii Zeelande, lovită în ultimele zile de un ciclon devastator. Frați și surori, să nu-i uităm pe cei care suferă și iubirea noastră să fie atentă, să fie o iubire concretă!"



Sursa:vaticannews.va.ro