La doi ani de la deschidere frumoaselor grădini vizitatorilor, Papa Francis a decis să deschidă publicului și apartamentele private ale reședinței papale de vară de la Castel Gandolfo, renunțând astfel să se retragă acolo pentru a se odihni precum predecesorilor săi. Din 21 octombrie vizitatorii pot descoperi aceste locuri tapițate cu pânze din damasc de purpură și aur, decor asemănător cu cel din Palatul Apostolic al Vaticanului, un paradis de pace și liniște pe care Papa Benedict al XVI-lea îl prețuia în mod deosebit. Folosit acest loc și pentru a se retrage după demisia sa din 28 februarie 2013, locuind acolo până când cardinalii l-au ales pe succesorul său și lucrările casei Mater Ecclesiae din grădinile Vaticanului, reședința sa actuală, au fost finalizate.
Se încheie o tradiție de 420 de ani
Achiziționat de către Sfântul Scaun în 1596, sub Papa Clement al VIII-lea, castelul a devenit reședință de vară a papilor în 1626, sub Papa Urban al VIII-lea (1623-1644). Papa Pius al XII-lea și Paul al VI-lea au murit acolo în 1958, respectiv în 1978. Papa Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea locuiau acolo în fiecare vară pentru a scăpa de căldura romană (cel de-al doilea îl numea în glumă "Vatican II"). Dar papei Francisc, după cum se știe, nu-i plac vacanțele. Se odihnește doar dacă-i obligat, constrâns să anuleze unele întâlniri și să rămână în apartamentul său din casa Sfânta Marta unde trăiește de la alegerea sa, refuzând să locuiască în palatul apostolic "prea mare și prea fastuos" pentru el, fapt mărturisit presei în timpul uneia din călătoriile sale. "Eu nu pot trăi singur, înconjurat de un grup mic de persoane. Trebuie să trăiesc cu oameni, să cunoasca oameni (...)", a spus Suveranul Pontif.
O zonă plină de istorie
Domeniul - cinci hectare de natură, artă și istorie – este format din mai multe vile, precum magnifica Villa Barberini sau cea a împăratului Domițian, ultimul împărat al dinastiei Flaviane, cu o vedere uimitoare înspre lacul Albano, în apropiere de Roma. Ultimile modificările arhitecturale ale clădirilor fiind încredințate maestrului baroc Pietro da Cortona (contemporan cu Bernini).
Pe tritoriul proprietății mai există o fermă model din timpul pontificatului Papei Pius al XII-lea, telescopul Observatorului Vatican și ruinele unui teatru imperial. Reședința este dotată cu energie electrică încă din 1934, iar în 1943 aici au fost găzduiți peste 3.000 de evrei care fugeau din fața naziștilor.
Accesul vizitatorilor în Palatul Apostolic de la Castel Gandolfo a fost anunțat cu mai puțin de o săptămână înainte de deschiderea programată pentru mâine, 21 octombrie.
Nu sunt prevăzute modificări structurale pentru accesul vizitatorilor, totul trecând sub jurisdicția directă a Muzeelor Vaticane. Începând cu 11 septembrie 2015, turiști și pelerini se pot bucura și de un tren, până în prezent rezervat papei, pentru a merge de la Vatican la Castel Gandolfo.
Traducere: ACC