Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Premiul Ratzinger 2022: preotul Michel Fèdou și profesorul Joseph H. H. Weiler

 
Premiul Ratzinger 2022: preotul Michel Fèdou și profesorul Joseph H. H. Weiler
  • 14 Oct 2022
  • 1061

Teologul francez Michel Fèdou, preot iezuit, și profesorul de drept internațional Joseph H. H. Weiler, de religie ebraică, sunt laureații Premiului Ratzinger 2022. Prestigiosul premiu a fost acordat celor două personalități de Fundația Joseph Ratzinger – Benedict al XVI-lea. Premiul va fi înmânat de papa Francisc în cadrul unei ceremonii care va avea loc în Cetatea Vaticanului pe 1 decembrie 2022.

Fundația ”Joseph Ratzinger – Benedict al XVI-lea” a anunțat că laureații Premiului Ratzinger din 2022 sunt teologul francez Michel Fèdou, preot iezuit, și profesorul de drept Joseph H. H. Weiler, de religie ebraică. Așadar, cea de-a XII-a ediție a prestigiosului premiu care poartă numele papei emerit a ales două domenii de actualitate din cultura contemporană: teologia dialogului ecumenic, respectiv, dreptul internațional și respectarea drepturilor omului.

Teologul Michel Fèdou
Preotul iezuit francez Michel Fèdou s-a născut la Lyon în 1952. Profesor de teologie dogmatică și patristică, din 1987, la Centrul Sèvres de la Paris, a devenit mai târziu decan al Facultății de teologie și președinte al Centrului de studiu din capitala Franței. Ales membru în consiliul mai multor asociații teologice și comisii de dialog ecumenic, în special cu luteranii și ortodocșii, laureatul Premiului Ratzinger din 2022 este un autor recunoscut pe plan internațional, mai ales în domeniul teologiei patristice și al cristologiei.

Profesorul Joseph H. H. Weiler
Celălalt laureat al Premiului Ratzinger din anul curent este profesorul Joseph H. H. Weiler. Născut în 1951, este profesor de drept la diverse universități și institute de studii juridice din Statele Unite ale Americii, în special la New York și Harvard, având, în același timp, o apreciată activitate universitară în Marea Britanie și în alte țări. A fost președinte al Institutului Universitar European de la Florența și a scris mai multe opere din domeniul dreptului constituțional, internațional, european și al drepturilor omului. De religie ebraică, este cunoscut pentru faptul de a fi apărat Italia în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza privind prezența Crucifixului în școlile publice. A primit doctoratul ”ad honorem” din partea Universității Catolice a Americii.

Premiul va fi înmânat de papa Francisc
Cei doi laureați vor primi Premiul Ratzinger în cadrul unei ceremonii care se va desfășura în Palatul Apostolic din Cetatea Vaticanului pe 1 decembrie a.c., ceremonia fiind prezidată, ca și în anii trecuți, de papa Francisc.

Premiul Joseph Ratzinger
Selecția candidaților pentru Premiul Ratzinger este una din principalele activități ale Fundației Joseph Ratzinger – Benedict XVI, prezidată de preotul iezuit italian Federico Lombardi. Potrivit statutului, Premiul este atribuit ”unor cercetători care s-au remarcat prin merite deosebite în activitatea de publicare și/sau cercetare științifică”, dar și în artele de inspirație creștină. Lista candidaților este propusă papei spre aprobare din partea unui Comitet științific al Fundației format din cinci membri numiți de papa. În prezent, aceștia sunt cardinalii Kurt Koch, Francisco Ladaria Ferrer și Gianfranco Ravasi, arhiepiscopul Rino Fisichella și mons. Rudolf Voderholzer, episcop de Regensburg și președinte al Institutului Papa Benedict XVI.

Până acum, 26 de cercetători de pe toate continentele au primit Premiul Ratzinger. Nu toți sunt catolici. Cei mai mulți dintre ei sunt specialiști în teologie dogmatică sau fundamentală, Sfânta Scriptură, patrologie și filosofie. În același timp, mai mulți artiști eminenți în muzică și arhitectură au primit Premiul Ratzinger. Țările de origine sunt Germania (7), Franța (4), Italia (2), Australia, Brazilia, Burkina Faso, Canada, Estonia, Grecia, Marea Britanie, Liban, Polonia, Spania, Statele Unite ale Americii, R. Africa de Sud și Elveția.

 

 



Sursa:vaticannews.va.ro

Știri din aceeași categorie